Dolar 32,4732
%-0.04
Euro 34,7458
%-0.65
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

OKUL SPOR KULÜPLERİNİN FAYDALARI

Profesyonel ve üst düzey bir sporcunun branşlaşma yaşı bilimsel olarak 9 ile 12 yaş arasıdır. Yapacağı spor branşına göre değişebilir. Bu yaş aralığı da ilkokul sonu ve ortaokul çağını kapsamaktadır. Dolayısıyla üst düzey profesyonel bir sporcu orta okula geldiği zaman doğru bir yetenek seçimi ile branşlaşmış olması gerekir. Bu yüzden ortaokul dan itibaren okul spor kulüplerinin en aktif şekilde faaliyet göstermesi gerekir. 

Ülkemizde yönetmeliği eski yıllara dayansa da asıl 2000‘li yılların başından itibaren ağırlık verilerek okul spor kulüplerinin çoğaltılarak yaygınlaşması sağlanmıştır. Özellikle 2003 yılından itibaren okul spor kulüpleri kurulması konusunda yönetmelikler çıkarılarak okul ve öğrencilerin spora daha aktif hale getirilmesi sağlanmıştır. Bu sayede spor daha çok kitleye yayılarak doğru ve erken yetenek seçimleri ile ülkemize birçok başarılı sporcu kazandırılmıştır. Özellikle bireysel spor branşları bu konuda en çok verimi almıştır. Her ne kadar olimpiyatlarda madalya ya çok yansımasa da olimpiyatlara gönderdiğimiz sporcu sayısında büyük artış olmuştur. Er ya da geç madalyalara da yansıyacaktır. Çünkü sporda gelişmiş ülkelerde okul spor kulüpleri yaygındır ve işin temelini oluşturur.

Son yıllarda okul spor kulüplerinde bir gerileme görülmektedir. Özellikle 2016 yılından itibaren. Pandemide bu işin maalesef tuzu biberi oldu. Sadece pandemi değil, spora bakış açısı negatif olan okul idarecilerinin de olumsuz etkileri vardır. Sporu gereksiz görüp, öğrencilerin sadece ders çalışması gerektiğini düşünen bir anlayış okul sporlarının önünde bir engeldir. Oysa spor yapan bir öğrenci sosyalleşerek özgüveni daha yüksek olur. Spor yapan her çocuk meslek olarak sporcu olacak diye bir kural yok elbette. Bu ve buna benzer olumsuzlukları aşmak için yeni yasa ve tüzükler ile hem öğrencilerin hemde okul idarecilerinin teşvik edilerek spora daha çok katılımı sağlanmalıdır.

Sporda başarılı bir millet olabilmemiz için, okul spor kulüplerinin tekrar en aktif hale getirilmelidir. Böylece erken yaşta sporcu yetenek seçimi yapılarak başarılı sporcuların yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Aynı zamanda toplumsal olarak da spor kültürünün temelleri çocuk yaşta atılarak zihinsel ve bedensel olarak daha sağlıklı bir nesil yetiştirmiş oluruz.

Bu yazıda bilgi ve tecrübesi ile bana destek olan, değerli büyüğüm eski milli güreşçi ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan hocama teşekkür ederim.

Sağlıcakla ve sporla kalın.

 

srbstyazr06gmail.com