Dolar 32,5825
%0.33
Euro 34,7889
%0.16
Altın 2.509,460
%1.01
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

İŞÇİYE İKİ GÜNLÜK RAPOR ÜCRETİNİ SGK’DA ÖDEMİYOR, İŞVEREN DE ÖDEMİYOR!

RAPOR ÜCRETİNİ KİM ÖDEYECEK?

 

İşverenle çalışanı karşı karşıya getiren hususlardan biri de işçinin almış olduğu iki günlük raporların ücreti konusudur. 2 günlük raporlar için Sosyal Güvenlik Kurumu geçici iş göremezlik ödeneği vermemektedir. Bazı işyerleri işçinin mağdur olmaması için SGK’nın ödemediği 2 günlük rapor için ücretinden kesinti yapmayarak ödemektedir. Bazı işyerleri ise çalışmadığı gün için ücret ödememektedir. İşte, işçi ile işvereni karşı karşıya getiren husus da bu noktada başlamakta, işçi ücretinden kesinti yapılmasına itiraz etmektedir. 

 

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 18. Maddesi gereği; İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için geçici iş göremezlik ödeneği yapmakla birlikte, hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğraması halinde ilk iki günün rapor ücretini ödememektedir. SGK’nın yaklaşımı belki de 2 günlük rapor alımlarının önüne geçmek olabilir. Ancak, göz ardı edilen bir husus var ki, hastalığı nedeniyle hastaneye giden işçinin her halükarda gittiği günün ücretinin de işveren tarafından ödenmemesi ve işçinin mağdur olması durumudur. İş kanunumuzda 2 günlük raporların ücretini işveren öder gibi zorlayıcı bir hüküm yoktur. İşveren de haklı olarak işçi çalışırsa para veririm, çalışmadığı günün ücretini keserim diyor! İşverenin bu husus da dayandığı nokta, İş Kanununun 32. Maddesidir. 

 

İş Kanununun 32. Maddesi; “Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.” Hükmünü taşımaktadır. Bu hükme göre ücret ancak bir iş karşılığı ödenmektedir. Çalışmadan çalışılmış gibi sayılan günleri de yine iş kanunumuz tek tek saymıştır. Örneğin; hafta tatili, bayram tatili, yıllık izin vs. İş Kanunumuz çalışmadan çalışmış gibi sayılan günler arasında raporlu olunan süreleri saymamıştır. Dolayısıyla 2 günlük rapor ücretinin işveren tarafından ödenmesi hususunda zorlayıcı bir hüküm bulunmamaktadır. İşveren de işçinin gereksiz rapor alarak işe gelmeme girişimini önlemek adına istirahat nedeniyle işe gelmediği günlerin ücretini ödememektedir. SGK’nında mevzuattan kaynaklanan nedenlerle ödemediği ilk 2 gün rapor nedeniyle de çalışan aylık ücretini eksik almakta ve mağdur olmaktadır. 

 

SGK İşçiyi mağdur etmemeli, ilk iki gün de dahil olmak üzere geçici iş göremezlik ödeneğini yapmalıdır. İşverenlerin mecburi olmamakla birlikte SGK’nın ödemediği 2 günlük ya da ilk iki günlük rapor ücretini işçinin maaşından kesmeyerek ödemeleri konusunda da hiçbir mahsur yoktur.