Dolar 32,2629
%0.02
Euro 34,6917
%-0.05
Altın 2.400,530
%0.01
Bist-100 10.337,00
%0.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

İKTİDAR MI MUHALEFET Mİ?

Toplumun faydasına olacak bir yatırım iktidar tarafından yapılmaz, yapılamaz ya da yapılmak istenmez ise, muhalefet bu konuyu gündeme taşır gerekirse iktidarı millete şikâyet ederek, bir şekilde o yatırımın iktidar tarafından milletin faydasına yapılmasını sağlar. Böylece, iktidar ile muhalefet arasındaki çekişme -ülkenin menfaatine olan tatlı çekişme- milletin çıkarına hizmet eder. Bana sorarsanız demokrasilerin, seçimlerin, meclisin asıl amacı budur.

Peki, bu durum bizde nasıl oluyor?

İktidar sadece kendi istediği, siyasal çıkarlarına hizmet eden yatırımları veya hizmetleri yapmak istiyor. Toplumun beklentilerinden ziyade mevcut siyasetinin beklentilerini ön planda tutarak ortaya koyduğu hizmetlerle, toplum dolaylı da olsa bir nevi bu hizmetlerden faydalanabiliyor, ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor.

Belki iktidarı bu konuda sürekli kontrol eden, onu yönlendiren doğru bir muhalefet olsa, ortaya çıkan hizmet politikasıyla ülkenin gelişimi daha hızlı olacak. Toplum bu hizmetlerden daha çok faydalanacak, ama ne yazık ki iktidarı kontrol edip, yönlendiren bir muhalefetimiz olmadığından, mevcut iktidarların ortaya koyduğu hizmetler de ancak ve ancak iktidarın inisiyatifiyle sınırlı kalıyor. Az ya da çok bir şekilde ortaya çıkan bu hizmetler toplumun alışık olduğu; ağır ilerleme düzeninde ilerlediği için, toplum açısından pek de bir sorun teşkil etmiyor. Yeterli ya da yetersiz ortaya konan hizmetlerle mevcut iktidar bir sonraki seçimlerde, “yaptıklarımız, yapacaklarımız” şeklinde seçmenin karşısına çıkınca da, kaldığı yerden iktidarını sürdürmeye devam ediyor.

Muhalefet ise yerinden memnun. Yukarıda bahsettiğim ideal muhalefet olsa, belki de; iktidar ne kadar hizmet ederse etsin, bir seçimde iktidarı alma olasılığı olacak fakat durum tam tersi. Yıllar evvel “Emret Bakanım” diye bir dizi film vardı, muhalefet ile ilgili orada şöyle bir diyalog geçerdi; “muhalefetin amacı iktidar olmak değildir, muhalefette kalmaktır. Çünkü herhangi bir sorumluluğun yoktur, bol çene çalarsın ve aynı maaşı alırsın.” Günümüz muhalefet siyasetini özetleyen net bir diyalog.

“Bu hükümet dünyanın en iyi işini de yapsa, bizim bu hükümeti alkışlayacak halimiz yok” mantığı ile hareket ederek ne elde etmeye çalışılır bilmiyorum. Bir de şöyle düşünün, “şunu yaptınız bravo ama eksik yaptınız, biz gelince şunu da yapacağız” mantığı daha yapıcı bir mantık değil midir? Muhalefet demek, engellemek demek midir çok merak ediyorum.

“Avrupa bize söz verdi” diyerek oy istemek nasıl bir mantıktır merak ediyorum. Daha önce nerde yaşıyordunuz? Türkiye’ye yeni mi taşındınız, ya da haberlerden bihaber misiniz? Avrupa 50 yıldır bize söz veriyor. Avrupa’nın sözüyle, Biden’ın hayaliyle iktidar olmayı hayal edene kadar, kendi milletinize mi güvenseniz azıcık?

Diyelim ki; ben bunca yıldır iktidar partisine oy verdim ve artık “bir değişim olsun” düşüncesiyle muhalefetin iktidara gelmesini istiyorum. 2023 seçimleri için muhalefete oy vermeye karar verdim. Buradan muhalefete çağrım şudur; “oyumu size vermek istiyorum, fakat öncelikle sormak istediğim şu sorulara cevap verin ve beni ikna edin”.

Doğu Akdeniz Politikanız nedir?

Yunanistan ile ilişkileri nasıl yöneteceksiniz?

Avrupa Birliği ve ABD ile nasıl bir politika yürüteceksiniz?

PYD ve sözde Ermeni Soykırımı meselesi, F-35 sorununu nasıl çözeceksiniz?  

Libya politikanız nedir?

Afrika politikanız nedir? 

Suriye’de TSK’nın kontrolündeki bölgelerle ilgili nasıl bir politika yürüteceksiniz?

PYD ile ilgili politikanız ne olacak?

Kuzey Irak Politikanız ne olacak?

Karabağ ile ilgili nasıl bir politika yürüteceksiniz?

Türk Dünyası ile ilişkiler ne düzeyde olacak, Türk Devletleri ile nasıl bir politika yürüteceksiniz? Türk Konseyi ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

S-400 sistemleri ile ilgili tasarrufunuz ne olacak?

Savunma sanayii konusunda gelinen noktayı, nereye taşıyacaksınız? Ya da daha ileriye taşımayı düşünüyor musunuz? SİHA ihracatı ile ilgili ne gibi katkılarınız olacak?

Enerji aramaları ile ilgili planlarınız var mı? Varsa nelerdir? Devletin edindiği sondaj ve sismik arama gemileri ile ilgili tasarrufunuz ne olacak?

FETÖ politikanız ne olacak?

Farkındaysanız HDP konusuna hiç girmedim, zira gerek görmedim. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti ise tez elden kapatılması gereken bir parti olduğu için konuşmaya değecek bir konu değildir.

Bu soruları, bugüne kadar iktidara oy veren ama bu sefer size oy vermesini istediğiniz seçmenlerin sorularıymış gibi düşünerek cevap verin lütfen.