Dolar 32,3397
%0.28
Euro 35,1220
%0
Altın 2.312,910
%1.55
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

ZEYTİNBURNU MECLİSİ’NDE SEYİTNİZAM MAHALLESİ GERGİNLİĞİ

  • İstanbul Gündemi
  • 14.09.2020 - 12:04

 

Zeytinburnu Belediye Meclisi Eylül ayı son toplantısında, Seyitnizam Mahallesi’nde Gelişim Sitesi olarak bilinen alandaki belediyeye ait yerlerin satış maddeleri, tarafları karşı karşıya getirdi.  

 

CHP Gurubu adına söz alan Hüseyin Üsküdar, parti olarak kamuya ait alanların satılmasına ‘şeklen’ karşı olduklarını söylerken, aynı zamanda İBB’de belediyelere ait alanların satış ihalelerinin görüşüldüğü Hukuk Komisyonu Başkanı olan AK Partili Avukat Muhammet Kaynar, CHP’nin iktidar olduğu belediyelerde satışa çıkardığı alanları gündeme getirdi.

 

CHP’li Grup, AK Parti hükümetinin satışa çıkardığı Şeker Fabrikalarını, Tütün Fabrikalarını ve Sümer Bank gibi alanları dile getirirken, AK Parti Grubu ”CHP muhalefette oldukları belediyelerde satışa karşılar ama iktidarda oldukları belediyelerde satış konusunda çok hevesliler” dedi.

 

Zeytinburnu Belediye Meclisi eylül ayı ikinci oturumunda, tarafları karşı karşıya getiren konu Seyitnizam Mahallesi Gelişim Sitesi olarak bilinen alanda belediyeye ait bodrum altı alanların satışı oldu.

 

HÜSEYİN ÜSKÜDAR, 1984’TEN GÜNÜMÜZE OLAN MAĞDURİYETİ ANLATTI

 

CHP Gurup Sözcüsü Hüseyin Üsküdar, “Bizler parti olarak kamunun malının kamuda kalması ve satışından ziyade farklı bir şekilde değerlendirilmesi taraftarıyız” diyerek, söz konusu alanda 1984’ten günümüze gelen mağduriyeti anlattı.

 

Gelişim Sitesi olarak bilinen Seyitnizam Mahallesi’ndeki söz konusu alanın, 1984’ten sonra istimlak edildiğini, alanda yaşayan 15 aileden 4’ünün hatalı hukuki ve tasfiye işlemleri nedeniyle mağdur olduklarını dile getiren Üsküdar, söz konusu alanın kentsel dönüşüme gireceğini ön gördüklerini ve kamu vicdanı olarak 1984’den günümüze yaşanan mağduriyetle ilgili bir şey yapılıp yapılmayacağını sordu.

 

MUHAMMET KAYNAR, KONUYLA İLGİLİ TEKNİK BİLGİLERİ PAYLAŞTI

 

Ak Parti Gurubu adına söz alan Muhammet Kaynar, meclis gündemindeki taşınmazların tapu tahsis belgesiyle ilgili sorun yaşayan vatandaşların mağduriyetleri ile doğrudan alakalı bir yer olmadığını belirterek, konuyla ilgili teknik bilgileri paylaştı.

CHP’li H. Hüseyin Üsküdar’a, konuyla ilgili bilgi ve belgeleri kendisine ilettiği için teşekkür eden Kaynar, konuyu başkanla da görüştüklerini belirtti.

 

‘İŞLEM BAŞTAN SONA HATALI’

 

“Söz konusu alanda dönemin belediye yönetimi tarafından bir tasfiye işlemi yapılmış. Sonrasında 1994 yılında vatandaşların ellerinden alınan alanlarla ilgili yeni yer verilebilir mi anlamında bir encümen kararı alınmış ama verilememiş. 1999 seçimlerinden 10 gün önce alınan meclis kararı ile bu vatandaşlara yer verilmesi konusunda bir karar daha alınmış ama o da uygulanamamış. Öncelikle burada yapılan işlem istimlak değil gece kondu kanununa göre yapılan tasfiye işlemidir. İşlem baştan sona hatalı yapılmış. Vatandaşın tapu tahsis belgeli yeri aldığında, karşılığında bir yer verilmesi gerekiyor. Buradaki tasfiye işleminin usulü tam olarak uygulanmamış. Yer vermeden tasfiye edilmiş. Bu kişiler de belediyeye karşı dava açmışlar. İdari mahkeme ret etmiş, danıştay da onaylamış. Yani hukuken işlem neticelenmiş. Vatandaşların adına yasal olarak belediyenin yapacağı bir şey yok çünkü mahkeme kararı ile kesinleşmiş”

 

SÖZ KONUSU ATIL ALANLARI KİRALAMAYA TALİP OLAN YOK

 

Muhammet Kaynar, belediye meclisinde satışı gündeme gelen alanların ise, kat karşılığı olarak dönemin belediye yönetimi tarafından yaptırılmış ve belediye hisselerine karşılık alınmış bağımsız alanlar olduğunu söyledi. Dönemin belediye yönetiminin, alınan bağımsız bölümleri alandan tasfiye edilen bazı kişilere verdiğini ancak, satış kararı istenen bodrum katlardaki yerlerin ise kullanılabilir durumu olmayan yerler olduğuna dikkat çekerek, “Aslında belediye hissesine karşılık alınamaya uygun yerler de değil ama alınmış. Şu anda bu alanlar değerlendirilemiyor. Kiralamak için yapılan ihalelere katılım da olmadı. Belediye de atıl durumdaki bu yerleri bu şekilde değerlendirmek istiyor. İşin teknik boyutu budur” dedi.

 

KAYNAR: ‘HASSASİYETİNİZİ İBB’YE DE İLETİN

 

CHP’nin gayrimenkul ve belediyeye ait alanların satılmasına karşı olmalarını, “Muhalefette oldukları belediyelerde karşılar ama iktidarda olduğu belediyelerde satış konusunda çok hevesliler” ifadeleriyle değerlendiren ve aynı zamanda İBB’de belediyelere ait alanların satış ihalelerinin görüşüldüğü Hukuk Komisyonu Başkanı olan AK Partili Avukat Muhammet Kaynar, şöyle devam etti.

“Belediyelere ait alanların satılması konusu İBB meclisinin gündemine çok sık geliyor. Bu hassasiyetinizi İBB yönetimine de iletirseniz iyi olur. Mesela bugün meclisten yeşil alan kararı alınmış ve hukuken satılması mümkün olmayan 2 taşınmazın satışı var. Tüm itirazlarımıza rağmen, meclisin onayı olmadığı halde bugün satışı yapılan taşınmazlar var. Hassasiyetinizi onlara da gösterin. Belediye malları kamu hizmetinde kullanılmıyorsa satılabilir. Oysa Beşiktaş’la ilgili verdiğim örnek kamunun yararına ve deprem toplanma alanı olarak ilan edilmiş bir alan”

 

İSMAİL TERZİ: ‘MAKETİNE 400 TRİLYON VERİLEN ŞEY KAMU ZARARI DEĞİL MİDİR?’

 

Belediyelere ait taşınmazların satışı konusu ile gerilen meclis üyelerinden CHP’li İsmail Terzi, Kentsel Dönüşüm ile tüm binaların yıkılıp yapılacağını ve bu durumda vatandaşların mağduriyetinin giderilip giderilemeyeceğini sorduklarını söyleyerek, “Muhammet Bey konuşuyor ama KİPTAŞ’ın içine girerseniz 400 trilyona yapılan dönüşüm maketi, CHP’ye geçen İBB’nin ilk meclis gündeminde yeşil alana çevirdi. 400 trilyon verilen yer kamu zararı değil midir?” diye sordu.

 

ÜSKÜDAR: ‘SÖZ KONUSU ALANLARIN SATIŞINA ‘ŞEKLEN’ KARŞIYIZ’

 

Beşiktaş hakkında bilgisi olmadığını söyleyerek söz alan CHP’li Hüseyin Üsküdar, belediye meclisine gelen 12 gündem maddesinden sadece 2’si ne karşı çıktıklarını, meclis üyesi arkadaşlarıyla söz konusu alanları gezdiklerini ve satışına siyaseten yani ‘şeklen’ karşı çıktıklarını ekledi.

Zeytinburnu Belediye Meclisinde ilçenin değil, başka ilçelerin konu edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getiren Üsküdar, “Buraya Zeytinburnu’nun sorunlarıyla ilgilenen ve dertlenen arkadaşlar gelsin, devletin devamı esastır. Siz geçmişte eksik bırakılanları konuşuyorsunuz, bu da geçmişten gelen bir konu. Benim milletvekili adayı olmaya niyetim yok. Benim nasıl bir Zeytinburnu çocuğu olduğumu herkes bilir. Biz Zeytinburnu gündemini tartışırken, İBB sendromu yaşayan arkadaşımız Muhammet Kaynar’ın düşüncesi farklı galiba” dedi.

 

‘YANLIŞ ÖRNEK, ÖRNEK DEĞİLDİR’

 

AK Parti hükümetine de verip veriştiren Üsküdar, “Türkiye’de nelerin satıldığını herkes biliyor. Şeker Fabrikaları, Tütün Fabrikaları, Sümer Bank gibi satmadık bir şey bırakmayan bir yönetimin sözcüsü şimdi kalkıp bir parkın satılmasına karşı çıkıyor. Ben bireysel olarak karşıyım. Her santiminde şehit kanı olan değerlerimizin satılmasına bizim belediyemizde yapsa, diğer belediyelerde yapsa karşıyım. Bizim partimiz inşallah hükümet olacak ve o da yapsa yine karşı çıkarım. Bizde yanlışa yanlış diyecek yürek var. Yanlış örnek, örnek değildir. Beşiktaş bizim belediyemiz ve eğer yanlış yapıyorsa onu örnek almayacağız” ifadelerini kullandı.

 

Meclis Başkan Vekili Cemal Merdan’ın karşılıklı sataşmalara engel olmaya çalıştığı meclis toplantısında, son sözü alan AK Partili Muhammet Kaynar, etki tepki olayı ile farklı görüşlere sahip oldukları için eleştiri ve görüşlere cevap verdiklerini söyleyerek, belediyenin ihtiyacı olmayan ve farklı şekilde değerlendirebileceği taşınmazların satabileceğini savunduğunu söyledi. 

 

KAYNAR: ‘KESİNLEŞMİŞ MAHKEME KARARINA KARŞI BELEDİYE BİR ŞEY YAPAMAZ’

 

Beşiktaş’la ilgili verdiği örneğin ise kamuya ait yeşil alan ve belediye ile ilgili bir olay olduğundan dolayı dile getirdiğinin altını çizen Kaynar, genel ve uluslararası konulara girmeme konusunda CHP Grubu kendisini tutabilirse, şahsının da bu konulara girmemeye gayret edeceğini belirtti.

CHP’li Üsküdar’ın dile getirdiği mağdur vatandaşlarla ilgili hukuki sürecin tamamlandığını ve belediyenin yapacağı bir şeyin olmadığını herkesin bildiğini söyleyen Kaynar, “Belediye mahkeme kararına karşı bir şey yapamaz” dedi.

 

Selvi Sarıtaç - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.