Dolar 32,3738
%0.17
Euro 34,9828
%-0.23
Altın 2.326,130
%0.25
Bist-100 9,09
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

YÜZLERCE İŞÇİ HAKLARI İÇİN MEYDANDA TOPLANDI

  • İstanbul Gündemi
  • 14.09.2020 - 20:48

Esnek çalışmaya hayır diyen işçiler, kısa çalışma ödeneği uygulamasını kabul etmediklerini söyleyerek, en büyük sorunlarının hala yapılmayan ’Toplu İş Sözleşmesi’ olduğunu vurgulayarak basın açıklaması yaptı. Disk’e bağlı Genel İş Sendikası üyesi yüzlerce işçinin toplandığı meydanda, çalışanlar adına açıklama yapan Disk-Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez. Kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışma istemiyoruz. Sefalet ücretine hayır” dedi.

 

İçinde bulundukları durumu ve meydanda olmalarının sebebini yaptığı basın açıklaması ile anlatan Çifçi; 1150 civarında işçiyi kapsayan mağduriyetlerin asıl nedeninin, Çalışma Bakanlığı tarafından aldıkları yetkiye rağmen toplu sözleşmelerinin yapılmaması ve sorunu masada çözme yoluna gitmeyen belediye yönetiminden kaynaklandığını söyledi.

 

Disk-Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi’nin yaptığı basın açıklamasının tam metni ise şöyle;

 

TEK İSTEĞİMİZ İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR YAŞAM SÜRMEK

 

Bakırköy halkına yağmur, çamur, gece, gündüz, yaz, kış ve salgın demeden 7/24 hizmet veren 1150 belediye emekçisi olarak amacımız ve tek isteğimiz, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmek ve günümüz şartlarında ailemizin geçimini sağlamaktadır.

 

Salgın sürecinde sağlık çalışanlarından sonra en tehlikeli ve en riskli çalışma grubu belediye hizmetleri olmuştur. Bu süreçte çöp toplama hizmetleri başta olmak üzere, diğer tüm belediye hizmetleri ile kendimizi ve ailemizi risk altına alarak çalışmalarımız hiç aksamadan ve hiç durmadan devam etmiştir.

 

MAĞDURİYETLERİN TEMELİ, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN OLMAMASIDIR

 

2018 Nisan ayından bu yana BYUAŞ,  Makriköy ve BAK-PER olarak şirketler değişikliğe uğramış olsa da, sendikamız Disk Genel-İş her durumda Çalışma Bakanlığı‘ndan yetki almıştır. Alınan yetki tespitlerine ve yapılan tüm girişimlere rağmen çeşitli sebeplerle birlikte belediye yönetimimiz işi uzatmaya çalışmıştır. Bu gelişmeler yaşanırken, bir de “Kısa Çalışma Ödeneği’ ile ‘ESNEK ÇALIŞMA’ modeli devreye sokulmuştur. Her şeyden önce sorunlarımızı masa başında çözmekten yanayız. Bugün itibariyle gelinen son noktada, belediye şirketimizde çalışmakta olan 1.150 civarındaki işçi arkadaşımız mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetin temeli, toplu iş sözleşmesinin olmamasıdır. Yine 2018 yılından bu yana çeşitli ve önemli sıkıntılarımız, sorunlarımız olmuş ama çözüme dair hiçbir hareket olmamıştır. Biliyoruz ki, sorunlarımızın çözümü ancak ve ancak toplu iş sözleşmesinin imzalanması ile sağlanacaktır.

 

2018 yılında şirket kadrosuna geçerek KHK zulmüne maruz kaldık. Şimdi de 1 Temmuz itibariyle toplu iş sözleşmesi yapamayarak hem zam alamadık, hem de esnek çalışma modeli ile maaşlarımız düşürüldü, sigorta primlerimiz yatmadı. Ailemiz ve çocuklarımız için gelecek kaygısı yaşıyoruz. İsteğimiz çok basit, masa başında sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Buradan tekrar söylüyoruz. Sözleşme hakkımız engellenmesin, esnek çalışma uygulanmasın, masa başında sorunlarımız çözülsün.

 

BUGÜNÜ İÇİN MÜCADELE ETMEYENİN, YARIN İÇİN NE YAŞAYACAĞI BELLİ DEĞİLDİR

 

Bugün gelinen son nokta itibariyle, 1150 arkadaşımız ile sesimizi duyurmamız şart olmuştur. Bugünü için mücadele etmenin yarını için ne yaşayacağı belli değildir. Pandemi sürecinin kadar süreceği belli olmadığı gibi, kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışmanın sonu olmayacağı açık şekilde bellidir. Toplu iş sözleşmesinin olmaması ise tam bir kaostur. Çünkü kuralsız, güvencesiz ve taşeron çalışma devam etmektedir. Bu yaşanan olaylar sonucunda, tüm arkadaşlarımızın aynı çatı altında mücadelesi gerekmektedir. Bugün bu sebeplerden dolayı burada toplanmış bulunuyoruz.

Buradan tekrar yüksek sesle haykırıyoruz Toplu iş sözleşme hakkımız engellenemez. Kısa çalışma ödeneği ile esnek çalışma istemiyoruz.

 

Basın açıklamasının ardından Bakırköy Belediye Binasına yürüyerek, ‘Hak, Hukuk, Adalet‘ sloganı atan işçiler, tepkilerinin ardından işlerinin başına döndü. 

 

Selvi Sarıtaç - İstanbul Gündemi

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.