Dolar 32,5748
%0.11
Euro 34,9835
%0.44
Altın 2.428,570
%0.22
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

ÜMRANİYE MECLİSİ’NDE 2B GERGİNLİĞİ DEVAM EDİYOR

  • İstanbul Gündemi
  • 06.10.2020 - 17:01

Ümraniye Belediye Meclisi Ekim ayı 1’inci oturumu gerçekleşti. Parti gruplarının atışmalarının gölgesinde geçen oturumda izleyiciler arasında yer alan 2B Mağdurları Platformu üyelerinin açtığı ‘Riskli Alana Hayır’ pankartı salonda arbede çıkmasına sebep oldu. Meclis Başkanı Mucip Kopuz, oturuma 15 dakika ara vermek zorunda kaldı.

 

 

Ümraniye’de başta Elmalıkent Mahallesi’nin bir kısmı olmak üzere 5 buçuk mahallenin riskli alan ilan edilmesi yönünde çıkan söylentilerin yarattığı gerginlik giderek büyüyor. AK Parti Grubu’nun usüle uygun ve yararlı bir çalışma olarak nitelendirdiği fakat CHP Grubu’nun şiddetle karşı çıktığı konu ile ilgili tartışmalar, Ekim ayı birinci oturumunda da sürdü.

 

Oturumda, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer’in söz aldığı sırada, izleyiciler arasında yer alan 2B Mağdurları Platformu üyeleri ‘Riskli Alana Hayır’ yazan bir pankart açtı. Aynı zamanda “Neden konu riskli bölgeye gelmiyor. Hekimbaşı’nda insanlar dışarıda. Biz halkız, sizi biz seçtik” diyerek seslerini duyurmak isteyen izleyiciler, kendilerini salondan çıkartmak isteyen meclis başkanına Mucip Topuz’a da tepki gösterdiler. Pankart açan şahısların dışarı çıkarılmasını isteyen Meclis Başkanı Mucip Kopuz “Arkadaşlar, yasa gereği oradan sözlü sataşma yapamazsınız” diyerek izleyicilere uyarıda bulundu ve toplantıya 15 dakika ara verdi.

 

ALİ KILIÇ: ‘MAALESEF HALKTAN UZAKLAŞIYORSUNUZ’

 

Oturumun açılışında söz alan CHP Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Ali Kılıç, Ümraniye gündemi dışında bazı konularda açıklamalar yaptı. Ümraniye Belediyesi’nin yardım kolileri hakkında konuşan Kılıç, “Bizim derdimiz halkımıza küfreden birisinden yardım paketinin kabul edilmesidir. Ümraniye halkının takdirine bırakıyorum. Ümraniye halkı günah çıkarma yeri değildir. Ekim ayı bütçe ayıdır. Sayın Bakan, ‘Kur bizi ilgilendirmiyor’ dese de biz kura bakmışızdır. Kur baz alınmak durumundadır, kur bizi ilgilendiriyor. Dolar 7.75 TL, Euro 9.10 TL arkadaşlar. Eskiden eşin dostun düğünlerinde bir çeyrek altını rahatça takabilirken, şimdi fiyatı 775 TL olmuş. Kur sizi ilgilendirmeyebilir ama vatandaşın cebini yakıyor. Siz bu kadar rahat yaşarken, vatandaşı düşünen bir kurum haline gelmeniz beklenirken maalesef uzaklaştığınızı görüyoruz” dedi.

 

‘MİLLETİN İRADESİNE SAYGI İSTİYORUZ’

 

“Son günlerde basında üzülerek takip ettiğimiz, genelin yerele baskısını gördüğümüz, sandıkta oy alamadığımız muhitin intikam almaya çalışılmasını esefle kınıyoruz. Sandıkla gelenin sandıkla gitmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu iradeye saygı duyulmasını istiyoruz. TÜİK verilerine baktığımızda, kısa çalışma ödeneği eklenmesiyle 2 milyonu aşkın kişinin işsiz kaldığını görüyoruz. İşsizlik her gün artmakta, genç nüfus neredeyse yüzde 50 oranında işsiz. Ümraniye Belediyemizde çalışan hanım arkadaşlarımıza ‘eşit işe eşit maaş’ uygulanmasını talep ediyoruz. Türkiye gittikçe yönetimden uzaklaşmakta. Bu baskı yerele yansımakta ve gerekli çalışmalar yapılamamaktadır. İBB’de artık ihmal yok. Eminönü, Kadıköy ve Üsküdar’da alt geçitlerin alt yapı çalışmaları tamamlanmış olup artık su baskınları görülmemektedir. Ümraniye halkının talepleri doğrultusunda bütçe hazırlanmasını diliyoruz.”

 

BATUR: ‘BÜTÇENİN HESABINI SORMAK BİZİM HAKKIMIZ’

 

Ali Kılıç’tan sonra söz alan AK Parti Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Maliki Ejder Batur, “Ali Bey ilginç cümleler kurdu. Önce hassas bir konuya temas etti. Bu çatı altında Türkiye Cumhuriyeti’nin bir özeti var. Türk halkı her daim teröre karşı durmuştur. Sandıkla gelen sandıkla gider, doğrudur. Ama halkın temiz oylarının arkasında kirli işler peşinde koşarsa, teröre kucak açarsa, halkın temiz oyunu kirletmesine bu devlet müsaade etmez.  Ümraniye Belediyesi salgın dönemindeki yaptığı sosyal yardım çalışmalarıyla Türkiye’ye örnek olmuştur. Bu takdir edilecek bir husustur. İsmet Yıldırım Başkanımız bizden de varsa ihtiyaç sahibi kişilerin isimlerini istemiş ve ne gerekiyorsa yapalım diyerek bizi de bu vebale ortak etmiştir. Ümraniye Belediyemiz ilçede yaşayan 710 bin vatandaşına hizmetlerini can siperine bir şekilde yerine getiriyor.  Aynı şekilde Büyükşehir Belediyemiz’den de bunu bekliyoruz. Yapacakları güzel işleri bu kürsüden alkışlayacağız. Ama hiç yaşanmamış su baskınlarını çözmeyi vaat etme gibi cümleleri burada eleştireceğiz. Ümraniyeli 710 bin vatandaş adına, merkezi hükümetten alınan bütçenin nereye gittiğinin hesabını sorma hakkını da kendimizde görüyoruz” diye konuştu.

 

‘ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYALIM’

 

Uzaktan eğitimde fırsat eşitliği yaratmak adına bir proje önerisi sunan Batur “AK Parti Grubu olarak bir teklifte bulunuyoruz. COVID-19 salgını neticesinde bildiğiniz gibi uzaktan eğitim yapılmaya başlandı. Yavrularımızın tablet, bilgisayar aracılığı ile eğitim alması söz konusu. Belediyemiz ihtiyaç sahiplerine tablet yardımı kampanyası başlattı. AK Parti Meclis Grubu olarak taşın altına biz de elimizi koyalım dedik. Diğer grupların da ilgisine sunuyorum. 6 Ekim 1923 İstanbulumuz’un kurtuluş günü. İşgal altındaki kentimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurtarıldı. Bu vesile ile Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnet ile anıyorum. Bir süredir sınırlarımızda tıpkı yüzyıl öncesinde olduğu gibi bir çevreleme hareketi var. Vatanımız, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde dört bir taraftan savunuluyor. Bu çerçevede ‘Tek Milet İki Devlet’ olarak gördüğümüz Azerbaycan’a da Emenistan bir tacizde bulundu. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak her zaman Azerbaycan’ın yanındayız” ifadelerini kullandı.

 

MURAT DAŞDEMİR: ‘AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ’

 

Meclis oturumunda söz alan İYİ Parti Ümraniye Meclis Üyesi Murat Daşdemir, Ekim ayındaki önemli günlerin altını çizerek konuşmasına başladı. Daşdemir, “Bilindiği üzere bu ay Cumhuriyet Bayramımızı kutlayacağız. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını şükran ve minnet ile yad ediyoruz. İYİ Parti Grubu olarak Ümraniye’de yapılacak olan kutlamalarda bütün partilerin katılımı ile coşkuyla kutlanmasını temenni ediyoruz. Azerbaycan ordusuna muvaffakiyetler diliyorum. 1987 yılında başlayan olaylarla 1994 yılına kadar süren çatışmalar sonucunda Karabağ, Ermenistan tarafından işgal edilmiştir. Karabağ, Azerbaycan toprağıdır ve Azerbaycan’a geçene dek mücadele devam edecektir. Azerbaycan ‘İki devlet bir millet’ inancımız ebediyete kadar vazgeçilmezdir. Bugün Azerbaycan’ın yanında yer almayacağız da kimin yanında duracağız. Türk mallarını engelleyen Suudi Arabistan’ın mı? Ege ve Akdeniz’de askeri uçak bulunduran Katar’ın mı? Azerbaycan’da ne işimiz var diyenler, Türk birliğine ihanet etmişlerdir. Ekim ayı, Birleşmiş Milletler Günü’nü de barındırıyor. BM, mazlum milletleri korumak yerine gücün yanında yer alıyor. Bu vesile ile Doğu Türkistan’da yaşanan Çin zulmünü ne zaman görecekler merak ediyorum. Orada katledilen Türk soydaşlarımızın yanında olduğumuzu buradan bir kez daha haykırıyoruz” diye konuştu.

 

CİHAN TUFAN: ‘TÜRK DEVLETİNİN ELİ MAZLUMUN ÜZERİNDEDİR’

 

Azerbaycan’ın, Ermenistan ile arasında çatışma hakkında konuşan MHP Ümraniye Meclis Üyesi Cihan Tufan, “Bizlerin burada sarf ettiği sözler bir amaca yönelik olmalı ve mutlaka bir fayda sağlamalıdır. Bizler bazı temel ilkelere sahibiz. Bunların en başında adalet gelir. Kamu yararını gözetiriz. Bizler bunun için buradayız. Burada fikirler yarışır. Karalamalar ve netice alınmayacak sözler bize yakışmaz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu belirtmek isterim. Biz sadece Azerbaycan değil, tüm mazlum milletlerin yanındayız. Türk devletinin eli tüm dünyada tüm mazlumların üzerindedir. Ekim ayı bizler için çok önemlidir. 6 Ekim’de İstanbulumuz işgalcilerden kurtulmuştur. 13 Ekim’de de Ankara’nın başkent oluşuna ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahraman ordumuzun, Türk devletlerinin en yenisi olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Ekim 1923’te ilan edilişine şahit olduk” şeklinde konuştu.

 

YAVUZ SELİM TUNCER: ‘MEVCUT HAKLARINIZIN ÜZERİNDE İMAR ALACAKSINIZ’

 

Oturumun ilk bölümünde tam söz aldığı sırada pankart açılması sebebiyle çıkan arbede sonrasında Meclis Başkanı tarafından verilen 15 dakikalık aranın ardından yeniden kürsüye gelen AK Parti Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Yavuz Selim Tuncer konuşmasına 2B konusu ile başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Grubu’na yüklenen Tuncer şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın heyecanının farkındayım. Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım uzun dönem Kiptaş’ın genel müdürlüğünü yapmıştır. Yaklaşık 20 yıllık bu görevinde 80 bin konut üretmiştir. Türkiye genelinde çevre ve şehircilik konularında 5 isim sayılsa birisi mutlaka İsmet Yıldırım’dır. 2B konusunun takipçisiyiz. Sizlerden biraz daha zaman istiyoruz. Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı olarak şunu taahhüt ediyorum; mevcut haklarınızın üzerinde imar alacaksınız. Verilmiş olan haklarınızın geri alınması asla mümkün değil.”

 

‘ÜMRANİYE MECLİS ÜYESİ, ÜMRANİYE’Yİ ŞİKAYET EDİYOR’

 

Konuşması sırasında salondan gelen “Yanlış beyan veriyorsunuz” ithamlarına karşı olarak şöyle devam eden Tuncer, “Bölgeyi kirleten bazı meclis üyeleri var. Mimarlar Odası o bölgeyi kirletmek istiyor. İsmet Yıldırım’a güvenin, bu konu en kısa zamanda çözülecek. 10 Temmuz günü İsmet Yıldırım buradan bir konuşma yaptı. İBB’nin hemen belediyemizin önünde otobana bakan kısımda çok küçük bir yeşil alanın yapılmasını talep ettiğini ve yapılmadığını defalarca ifade etti. Toplasanız 200-300 metrekare bir yer. Burası yeşil yapılacak. Tam üç ay olmuş. Bunu Ümraniye kamuoyuna sunmak istiyorum. 5000’lik planlar Büyükşehir’e gidiyor. Kaymakamlık binamız, İlçe Emniyet Müdürlüğü binamız, Aile Sağlık Merkezlerimiz, karakol yerlerimiz, Yamanevler’de bir okul, Parseller’de bulunan bir havuz. Şubat ayında yolladığımız planlar tam 9 ay sonra indi. Maalesef CHP’li arkadaşlarımıza da bunu ifade ettim. Geçtiğimiz mecliste, sıra Ümraniye planlarına geldiğinde Sayın Filiz Hanım çıktı, bu yapılan işlerin kamu yararına usulsüz olduğunu söyledi ve Ümraniye Belediyesi’ni şikayet etti. Ümraniye’nin haklarını savunacak olan bir meclis üyesi gidiyor, İBB’de Ümraniye’yi şikayet ediyor” ifadelerini kullandı.

 

‘VALİLİĞE BAŞVURDUK, İŞLEM YAPILACAK’

 

Ümraniye olarak tahsis kararlarının İBB tarafından dikkate alınmadığını ifade eden Tuncer, “Malumunuz bizim 4 tane tahsis kararımız vardı. Bunlardan biri Yeşilvadi’de bulunan havuz, kültür merkezi var, makine ikmali istasyonu var, diğeri de mevcut nikah sarayımızın olduğu yer. Biz bunları tahsis olarak istedik ve geçirdik. İkinci oturumda Ekrem bey bunları iade etti. Ümraniye Belediyesi olarak İstanbul Valiliği’ne işlem yapması için müracat ettik. Oradaki bürokratlar, belediye meclis kararına aykırı hareket edemezler” dedi.

 

‘İSMET BEY’İN ZEKATI CHP’NİN TOPLAMINDAN FAZLADIR’

 

Ali Kılıç’ın eşit ücret ödemeleri hakkındaki sözlerine cevap veren Tuncer, “Ali Bey, eşit ücret, eşit iş anlayışını bayanlara farklı, erkeklere farklı bir şekilde mi yapıyoruz? Bunu nereden uyduruyorsunuz? Burada bürokratlarımız var. Her müdür aynı maaşı alıyor. Bu nasıl kafa? Pandemi sürecinde Başkanımız İsmet Yıldırım yaklaşık 75 bin tane koli dağıttı. Yaklaşık 60 bin tanesini hayırseverlerden temin ettik. Sen de getirseydin bir hayırsever de dağıtsaydık. İBB’nin başındaki ‘indiragandici’ var ya 80 TL’lik koliyi 150 TL’ye satmaya çalıştı. İsmet Bey’in zekatı, CHP’nin tamamının topladığından daha fazladır. İsmet Bey’in adını anarken ağzınızı çalkalayacaksınız” diye konuştu.

 

‘SAHTE RESİMLE ŞOV YAPIYOR’

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce sergilenmeye başlayan Fatih portresi hakkında konuşan Tuncer “9 milyon TL’ye halkın parasıyla sahte bir tablo almıştır ve bunu da sergilemekte. Adamın işi gücü algı. Oturduğu yerden, belediye meclis üyesine ‘Senin g…e kayak takımı girsin’ diyen ahlaksız bir adamdır. Küçüksu’da, Tantavi’de sel baskınlarına son diyor. Aksaray alt geçidinde bir vatandaşımız vefat ediyor, tatilinden gelip, orada göstermelik duruyor ve gidiyor. O adamın vebali senin boynundadır. İstanbul’un çeşitli yerlerinde Beltur’un tesisleri var. Uyanıklar ne yapmış? Kullanım haklarını ikinci şahıslara vermişler. Hatta o ikinci şahıslar da üçüncü şahıslara vermişler. Gidiyorsun orada çoluk çocuk yemek yiyorsun, sana X bir firmanın fişi geliyor. Bir rivayet, Beltur’un genel müdürü bir şeyler almış, ortalarda yok. İHE’nin Genel Müdürü de Beltur’a vekalet ediyor” ifadelerini kullandı.

 

KILIÇ: “BU SİYASETLE ALDIĞINIZ YOL BELLİ, GİDİŞİNİZ YAKINDIR’

 

Yavuz Selim Tuncer’in CHP ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hakkındaki söylemlerine sinirlenen Ali Kılıç, aynı sertlikle cevap verdi: “Burada konuşmalar kayıtlara geçiyor, resmi evrakı olmayan hiç bir konuşma yapmadım. Yalanla dolanla işim olmaz. Belediye Meclis Üyeliği bana gökten zembille inmedi. Bir hata yaparsam zaten başkasının tenkit etmesine gerek yok, çeker giderim. O onur bende var. Ümraniye Belediyesi ilgili yerler ile alakalı emsal artışı yapacak dedi. Peki soruyorum, Ümraniye Belediyesi imar artışını belediye meclisinde yapabiliyor idi de diğer mahallelerde neden yapmadı? Su havzası dediğimiz yerler 1/30’la geçerken Yavuz Bey neredeydi? İnsanları yanlışa sevk etmeye gerek yok. 5 buçuk mahalleyi riskli alan ilan edeceğiz deyip, milleti buraya döküp, kavga dövüş etmenin ne anlamı var? 5 binlik planı binlik plana düzenleyerek teklif kararı sunduk, neden o zaman reddettiniz? Kayıtlara geçsin diye burada yalan konuşmanın, halka şov yapmanın anlamı yok. Yavuz Bey’in şovmen olduğunu biliyoruz. 18 yıldır Büyükşehir’i yönetirken aklınız neredeydi? ‘Dün dündür, bugün bugündür’ siyaseti yaparak aldığınız yol makbuldür. Gidişiniz yakındır.”

 

BATUR: ‘BELEDİYEMİZE KULAK VERELİM’

 

AK Parti hükümetinin 2B konusunda yaptığı çalışmaların yanlış aksettirildiğini belirten AK Parti Ümraniye Meclis Grup Başkan Vekili Maliki Ejder Batur, bu konu hakkında detay vererek bir açıklama yaptı. Batur, “Meclisimizde nahoş bir hadise cereyan etti. 2B ile alakalı konuşurken Başkan Yardımcımız’a müdahalede bulunuldu. Bu 2B konusunun tam anlaşılabilmesi için AK Parti iktidarının bu bölgelere hangi siyasetle yaklaştığını özetle izah etmemiz gerekir. İktidara geldikten sonra ilk yapılan işlerden biri hak sahiplerinin haklarına kavuşturulmaları olmuştur. 60’lı, 70’li yıllardan beri bekleyen bu devasa sorunu çözmek için Anayasa değişikliği gerçekleşti. 2003 yılında ana muhalefet ve dönemin Cumhurbaşkanı’nın çabalarıyla bu engellendi. 2012’ye kadar gündem olamadı. 2012’de yapılan düzenlemeler ile hak sahiplerinin tapulanması için önlerindeki engeller kaldırıldı. Hiçbir yasal sorumluluğu olmamasına rağmen belediyemiz 2001 yılındaki imar planlarını ona göre düzenleyerek, vatandaşlarımızın tamamının tapu almasının önündeki engelleri kaldırdı” dedi.

 

“BÖLGEDE DEZENFORMASYON YAPILIYOR’

 

Bölgedeki çalışmanın örnek bir yapılanma olacağını belirten Maliki Ejder Batur, “Geldiğimiz süreçte 2017 ve 2018’de kademeli imar dediğimiz planı tüm partilerin oy birliği ile geçirdik. Bir vatandaşımızın açtığı dava sonucunda planın referans pafta kısmına iptal geldi. Bu noktadan sonra Belediye Başkanımız vatandaşı teşvik etmek için bir çalışma başlattı. Elmalıkent bölgesinde bir-iki noktada riskli alan çalışması yapıldı. Az önceki olayın çıkmasına sebep olan dezenformasyonda olduğu gibi bölgenin tamamının riskli alana alınması gibi bir husus söz konusu değildir. Buraların vatandaşın elinden alınıp TOKİ’ye verileceği söylemleri de bu dezenformasyonların içinde yer almaktadır. Burada örnek bir yapılanma yapılacak. Lütfen mahallelerimizde dezenformasyon yapmayalım. İlgililerimizin, Belediye Başkanımız’ın sözlerine kulak verelim” diye konuştu.

 

GÖKSENİN AKTAŞ - İSTANBUL GÜNDEMİ

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.