Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

TUTUKLU GAZETECİLERE TAHLİYE KARARI ÇIKTI

  • İstanbul Gündemi
  • 10.09.2020 - 16:53

Libya’da yaşamını yitiren MİT mensuplarına ilişkin yapılan haberler nedeniyle Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Oda TV Genel Yayın yönetmeni Barış Pehlivan, Oda TV muhabiri Hülya Kılınç, Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Oda TV Haber Müdürü Barış Terkoğlu’un da aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında açılan davanın 2’nci duruşmasında tahliye kararı verildi.

OdaTv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci tüm suçlamalardan beraat ederken Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçundan 3 yıl 9 ay, Murat Ağırel, Aydın Keser ve Ferhat Çelik 4 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi. Kararla birlikte Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in de tahliyelerine karar verildi. Tutuklu gazeteciler Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel‘in tahliyesi gerçekleşti.

İstanbul 34’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sonunda mahkemenin verdiği karar ise şu şekilde oldu.

*Barış Pehlivan, Hülya Kılınç, Murat Ağırel‘in tahliyesine karar verildi. Murat Ağırel, Ferhat Çelik ve Aydın Keser’in aynı zamanda adli kontrol uygulamaları kaldırıldı.

 

*Murat Ağırel, Aydın Keser, Ferhat Çelik, Hülya Kılınç, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Eren Ekinci “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasından beraat etti.

 

*Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini ifşa etme suçundan beraat etti. Aydın Keser, Ferhat Çelik, Murat Ağırel istihbar faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçundan 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasına mahkum edildi.

 

*Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi.

 

*Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in tahliyesine karar verildi. Murat Ağırel, Ferhat Çelik ve Aydın Keser’in aynı zamanda adli kontrol uygulamaları kaldırıldı

 

*Murat Ağırel, Aydın Keser, Ferhat Çelik, Hülya Kılınç, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan ve Eren Ekinci “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasından beraat etti.

 

*Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini ifşa etme suçundan beraat etti.

 

*MİT mensuplarının ifşa edilmesi davasında yargılanan gazeteci Murat Ağırel‘in 4 yıl 8 ay 7 gün hapsine karar verildi.

 

*Erk Acarer’in dosyası ise başka bir esas numarasına kaydedilerek ayrıldı.

 

'BU ADLİYENİN ÖNÜNDE KAÇINCI KEZ TOPLANDIĞIMIZI BİLMİYORUZ'

 

Duruşma öncesinde milletvekilleri, gazeteciler ve sanıkları yakınları Çağlayan Adliyesi‘nin önünde basın açıklaması için bir araya gelirken, açıklamayı ilk duruşmada tahliye edilen gazeteci Barış Terkoğlu okudu. Terkoğlu, 'Biz bu adliyenin önünde kaçıncı kez toplandığımızı bilmiyoruz. Kaçıncı kez adalet çığlığı attığımızı hatırlamıyoruz. Kaçıncı kez yasalar aracı kılınarak rehin alınmış gazetecilerin fotoğrafını taşıdığımızı sayamıyoruz' dedi.

 

Gazetecileri sudan sebeplerle tutuklayan zihniyeti sıradan olarak değerlendiren Terkoğlu, Biz de o kadar kararlıyız” diyerek, “Bunu anlatıyoruz. Bu kez hapisteki üç gazeteci arkadaşımızın dışarıdaki sesi olmak için buradayız' ifadeleriyle devam etti:

 

6 aydır cezaevinde tutulan gazetecilerin yaptığı haberin ellerini kollarını bağlamak için bahane edilmiş bir haber olduğunu iddia eden Barı Terkoğlu, “Bu öyle bir haber ki Cumhurbaşkanı milyonlarca insana açıkladığı halde 'devlet sırrı' oldu! Bu öyle bir haber ki bir köy muhtarından eski silah arkadaşlarına kadar binlerce kişi paylaştığı halde 'ilk kez ifşa olmuş' oldu! Bu öyle bir haber ki MİT Başkanı 'Teşkilat Başkanı' diye çelenk gönderdiği halde 'fark edilmez' oldu! Bu öyle bir haber ki yüzlerce insanın eliyle kaldırılan bir cenazeyi anlattığı halde 'saklı' oldu! Bu öyle bir haber ki cenazeye katılan protokolün verdiği poza rağmen 'gizli çekim' oldu! Bu öyle bir haber ki Millet Meclisi‘nde bir milletvekili tarafından açıklandığı halde 'görünmez' oldu!” dedi.

 

Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Mahmut Tanal, Sibel Özdemir, Sezgin Tanrıkulu, Ünal Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu‘nun da bulunduğu çok sayıda siyasetçi, avukat ve milletvekili takip etti.

 

Duruşmanın başlamasıyla dün mütaalasını mahkemeye sunan savcı, tüm sanıkların cezalandırılmasını, Kılınç, Pehlivan ile Ağıerl‘in tutukluluk halinin devamını ve Erk Acarer‘in dosyasının ayrılmasını istedi.

 

Mütalaanın okunmasının ardından savunmasını yapan gazeteciler, beraatlerini talep etti, yalnızca gazetecilik yaptıklarını söyledi. Gerçekleri sırtlamaya devam edeceklerini belirten tutuklu gazeteciler, şehit MİT mensubuna dair fotoğraf ve bilgilerin, Odatv‘den çok önce sosyal medyadan açıklandığını, yayınlandğını ve yayıldığını belirtti. Yaptıkları haberlerde şehit MİT mensubuna dair kendilerine dair özel hiçbir yeni olgu olmadığını belirterek, şehidin MİT mensubu olduğunu kendilerinin de ilk kez iddianameden öğrendiklerini belirtti.

 

İfşayı savcıların yaptığını iddia eden Barış Pehlivan, Odatv‘nin haberinde o fotoğrafta kaymakam, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşların olduğunu yazdıklarını, aksine bunun dışında imaya dahi yer vermedikleri bir suçlama ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

 

Davanın başından beri kendisini değil gazeteciliği savunduğunu söyleyen Murat Ağırel, “Ben bunun siyasi bir dava olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Savunmaların ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Barış Terkoğlu ve Eren Ekinci MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini ifşa etme suçundan beraat etti. Ağırel, Keser, Çelik,  Kılınç, Terkoğlu, Pehlivan ve Ekinci “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlamasından da beraat etti.

 

Pehlivan ve Kılınç istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkum edildi. Keser, Çelik ve Ağırel istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum edildi. Ağırel, Çelik ve Keser’in aynı zamanda adli kontrol uygulamaları kaldırıldı.

 

Selvi Sarıtaç - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.