Dolar 32,5383
%0.16
Euro 34,9025
%-0.2
Altın 2.437,320
%0.05
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

TÜRKİYE’DE 2021 YILINA BU OLAYLAR DAMGA VURDU

  • İstanbul Gündemi
  • 27.12.2021 - 03:19
Geride bıraktığımız 2021 yılı, ülkemizde önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olarak kayıtlara geçti.
 
Koronavirüs salgını, ekonomik kriz, protestolar, döviz kurunda yaşanan sert yükseliş, kadına şiddet olayları, terör saldırısı ve doğal afetler başta olmak üzere birçok önemli olaylar ve gelişmeler 2021 yılına damga vurdu.
 
Türkiye gündemine damgasını vuran siyasi, toplumsal ve ekonomik gelişmeleri İstanbul Gündemi gazetesi olarak derledik.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDE MELİH BULU PROTESTOSU
 
2 Ocak’ta Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından protesto edildi. Bulu’nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesinin talep edildiği gösterilerde birçok kişi gözaltına alındı.
FAHRETTİN KOCA CANLI YAYINDA AŞI OLDU
 
İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Çin aşısı CoronaVac’a acil kullanım onayı vermesinin ardından Türkiye’de ilk Covid-19 aşısı 13 Ocak 2021’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘ya yapıldı. Türkiye’de aşılama süreci resmen başladı.
KADİR TOPBAŞ VEFAT ETTİ
 
Covid-19 hastalığına yakalanan Kadir Topbaş, 16 Kasım 2020’de tedavi gördüğü hastanede entübe edildi. Yaklaşık 3 ay yoğun bakımda bulunan Topbaş hastalığı atlattı ancak sonrasında bağışıklığın düşmesiyle çoklu organ yetmezliği nedeniyle tekrar yoğun bakıma alındı. 13 Şubat 2021 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
GARA’DA 13 MEHMETÇİK ŞEHİT EDİLDİ
 
Irak’ın kuzeyindeki Gara bölgesinde yürütülen askeri operasyonda, 13 askerimiz terör örgütü PKK tarafından 13 Şubat 2021’de şehit edildi.
BİTLİS’TE ASKERİ HELİKOPTER DÜŞTÜ: 11 ŞEHİT
 
4 Mart 2021’de Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düşmesi sonucu 11 asker şehit olurken 2 asker ise yaralandı. Bingöl’den 13.55’te kalkan Cougar tipi helikopterle saat 14.25’te irtibat kesildi. Helikopter kötü hava koşulları nedeniyle Şentepe’de 2 bin 200 metre rakımdayken düştü. 
USTA SANATÇI RASİM ÖZTEKİN YAŞAMINI YİTİRDİ
 
62 yaşındaki usta sanatçı Rasim Öztekin geçirmiş olduğu kalp krizi sonrası tedavi gördüğü İstanbul Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 Mart’ta yaşamını yitirdi.
TÜRKİYE, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN AYRILDI
 
19 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.
THODEX’TEN KRİPTO PARA VURGUNU
 
Türkiye’nin en büyük kripto para borsaları arasında yer alan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer, siteyi kapatıp, 391 bin kullanıcıyı iki milyar dolar dolandırarak 21 Nisan’da yurt dışına kaçtı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 Nisan’da soruşturma başlatıldı.
SEDAT PEKER VİDEOLARI GÜNDEME OTURDU
 
Mafya lideri Sedat Peker’in çektiği videolar sosyal medyada gündem oldu. 2 Mayıs 2021’de çektiği ilk videoyu Youtube kanalında paylaşan Sedat Peker önce eski İçişleri Bakanı ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ile AK Partili Milletvekili oğlu Tolga Ağar‘ı hedef alan iddialarda bulundu. Peker ardından yayınladığı videolarda iş dünyasından bazı ünlü isimler, gazeteciler ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki iddialarıyla gündemin en üst sırasına yerleşti. 
MARMARA DENİZİ‘Nİ MÜSİLAJ KAPLADI
 
Ocak ayından beri Marmara‘da, deniz yüzeyinde görülmeye başlayan müsilaj (deniz salyası), 5 Mayıs’ta etkinliğini arttırdı. İstanbul‘un birçok yerinde ve Tekirdağ, Bursa, Balıkesir gibi illerde de görülen deniz salyasının görüntüsü vatandaşları endişelendiriyor.
BEŞİKTAŞ ŞAMPİYON OLDU
 
15 Mayıs’ta Süper Lig’in 2020-2021 sezonu şampiyonu Beşiktaş oldu. Süper Lig’de 2020-2021 sezonu 42. ve son haftasında deplasmanda Göztepe’yi 2-1 mağlup eden Beşiktaş, sezonu şampiyon tamamladı. Beşiktaş böylece 16. kez şampiyonluğa oldu. Sezonun ikincisi Galatasaray olurken Fenerbahçe ise üçüncü oldu.
TAKSİM CAMİİ İBADETE AÇILDI
 
Yapımına 2017 yılında başlanan Taksim Camii, 4 yıl sonra 28 Mayıs 2021 Cuma günü cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. İstanbul Taksim Cami’nin, 2 bin 482 metrekarelik arsa alanı ve yaklaşık 16 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olduğu da bilgisi paylaşılırken, 163 araçlık kapalı otoparkıyla 2 bin 950 metrekarelik namaz kılınabilir bir alanı bulunuyor.
ÇAMLICA KULESİ AÇILDI
 
2017 yılında yapımına başlanan, İstanbul’un yeni simgelerinden biri olması beklenen Çamlıca TV-Radyo Kulesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 29 Mayıs’ta açıldı. Deniz seviyesinden 587 metre yüksekliğiyle Avrupa’nın en büyük yapısı olan Çamlıca Kulesi’nin betonarme yapısının yüksekliği 221, çelik anten yüksekliği ise 168 metreden oluşuyor. 
KARADENİZ’DE 3. KEZ DOĞALGAZ BULUNDU
 
Karadeniz’de sondaj faaliyetleri yürüten Fatih Sondaj Gemisi, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yaptı. Doğalgaz bulunmasına ilişkin müjdeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 4 Haziran 2021’de verdi. Fatih sondaj gemisi daha önce de 21 Ağustos 2020 tarihinde 320 milyar metreküp, 17 Ekim 2020’de 85 milyar metreküp doğalgaz bulmuştu. 4 Haziran 2021 tarihindeki 135 milyar metreküplük doğalgaz ile birlikte toplam rezerv 540 milyar metreküp doğalgaza ulaştı.
YERLİ AŞININ İSMİ ‘TURKOVAC’ OLDU
 
Türkiye’nin Covid-19 salgınıyla mücadele için geliştirdiği ve üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen yerli aşının ismi 22 Haziran 2021’de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Turkovac’ olarak açıklandı. Türkiye‘de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından geliştirme çalışmalarına Nisan 2020‘de başlanan Turkovac‘ın etkin ve güvenilir olduğunun kanıtlanmasıyla 'Acil Kullanım Onayı' verilerek 22 Aralık 2021’de seri üretimine geçildi.
KANUNİ‘NİN PORTRESİ İSTANBUL‘DA
 
İngiltere‘de müzayede evi Sotheby‘s’de 438 bin 500 sterline satılan, ardından alıcısı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne (İBB) bağışlanan Kanuni Sultan Süleyman portresi 23 Haziran 2021’de İBB Saraçhane‘ye getirildi.
‘TOSUNCUK’ LAKAPLI MEHMET AYDIN TESLİM OLDU
 
Kurucusu olduğu Çiftlik Bank üzerinden binlerce kişiyi dolandırarak yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan ’Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın, 1 Temmuz 2021 tarihinde Brezilya’nın Sao Paulo kentinde teslim oldu. İade işlemleri ivedilikle başlayan Mehmet Aydın, 4 Temmuz 2021 tarihinde İstanbul’a getirilip tutuklandı.
USTA OYUNCU VE YÖNETMEN KARTAL TİBET VEFAT ETTİ
 
Türk Sinemasının usta isimlerinden oyuncu, yönetmen ve senarist kimliği ile tanınan Kartal Tibet 2 Temmuz 2021 Cuma günü 83 yaşında hayatını kaybetti. Tibet, Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası, son yolculuğuna uğurlandı.
TÜRKİYE’NİN CİĞERLERİ YANDI
 
28 Temmuz’da Antalya, Muğla, Aydın, Denizli, Adana, Isparta, Kayseri, Hatay, Uşak ve Karabük’te eş zamanlı olarak çıkan orman yangınları günlerce devam etti. Akdeniz ve Ege bölgesinde çıkan ve günlerce süren orman yangınlarında 85 bin futbol sahası büyüklüğündeki alan kül oldu.
BATI KARADENİZ’DE SEL FELAKETİ: 82 ÖLÜ
 
Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop’ta sel ve su baskınları meydana geldi. 11 Ağustos 2021’de Batı Karadeniz’de yaşanan sel felaketi nedeniyle 82 kişi hayatını kaybederken Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi ilan edildi.
USTA SANATÇI FERHAN ŞENSOY HAYATINI KAYBETTİ
 
Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, bir süredir tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle 31 Ağustos 2021’de 70 yaşında hayatını kaybetti. 
TEKNOFEST 2021 ATATÜRK HAVALİMANI’NDA GERÇEKLEŞTİ
 
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2018 yılından bu yana her yıl düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 21 - 26 Eylül tarihlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti. Farklı alanlarda birçok yarışmanın düzenlendiği festivalde seminerler, ödüllü teknoloji yarışmaları, yerli teknoloji sergileri, uluslararası girişim zirvesi yer alırken; paraşütle atlama, Solo Türk, Türk Yıldızları ve benzeri yerel-uluslararası kuruluşların hava gösterileri de gerçekleştirildi. 
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI
 
10 Şubat 2019’da yenilenmek üzere temeli atılan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 2,5 yılda tamamlanarak Cumhuriyetin 98. yıldönümü olan 29 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeniden açıldı. AKM içerisinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, galeri, çok amaçlı salon, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müzik kayıt stüdyosu, bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, tasarım gibi ihtisas başlıklarına odaklanan kütüphane, Yeşilçam Sineması ve tasarım dükkânı bulunuyor.
MİMAR BAŞAK CENGİZ SAMURAY KILICIYLA KATLEDİLDİ
 
10 Kasım’da Ataşehir’de yolda yürürken Can Göktuğ Boz isimli şahıs tarafından samuray kılıcıyla saldırıya uğrayan 28 yaşındaki mimar Başak Cengiz hayatını kaybetti.
ŞAİR SEZAİ KARAKOÇ VEFAT ETTİ
 
16 Kasım’da şair, yazar, siyasetçi ve fikir adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti.  İlk şiir kitabı Körfez 1959’da yayımlanan Karakoç, 1960 baharında bir siyaset, düşünce ve edebiyat dergisi olarak nitelediği Diriliş’i çıkarmaya başladı. Sezai Karakoç, Diriliş Neslinin Amentüsü, Diriliş Muştusu, Yitik Cennet gibi birçok esere imza atmıştır.
İSTANBUL’DA LODOS FACİASI!
 
29 Kasım’da İstanbul’da meydana gelen şiddetli fırtına nedeniyle 4 kişi hayatını kaybetti, 3’ü ağır, 19 kişi yaralandı. Lodos nedeniyle tekneler hasar gördü, ağaçlar yerinden söküldü, çatılar uçtu. İstanbul Boğazı da gemi geçişlerine kapatıldı. 30 Kasım 2021 tarihinde olası fırtına ihtimaline karşı okullar 1 gün tatil edildi.
DOLAR 18 LİRA’YI AŞTI 
 
16 Aralık’ta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PPK) politika faizini 100 baz puan indirdi. PPK’nın son dört toplantıda 500 baz puanlık indirim yapmasının ardından döviz kurunda yaşan sert yükseliş sonucu dolar 18 TL’yi aştı. 20 Aralık akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘dövize endeksli mevduat hesabı’ planını açıklamasının ardında dolar kuru 11 TL’nin altını gördü.
 
Göksenin Aktaş - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.