Dolar 32,3126
%0.19
Euro 35,1391
%0.05
Altın 2.292,930
%0.68
Bist-100 9,07
%2.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Tartışmalı İSKİ genel kurulu yapıldı

  • İstanbul Gündemi
  • 28.11.2021 - 20:56

Mermutlu, 2022 yılı gelirlerinin 9 milyar 754 milyon TL olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, gider bütçesinin ise 10 milyar 364 milyon TL olarak hesaplandığını söyledi. Komisyon raporlarında ise bütçedeki 610 milyon liranın iç ve dış borçlanma ile karşılanacağı kaydedildi.insani Su Hakkı uygulamasının da Sayıştay raporundan kaynaklı kaldırıldığına değinen Mermutlu, yönetim kurulu olarak Cumhurbaşkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına kanun teklifi sunduklarını söyledi.

Atıksu bedeli ve su satışı ile ilgili ayrı ayrı tarife belirlenmesi yönünde Sayıştay uyarısı olduğunu da dikkat çeken Mermutlu, bu amaçla su satış̧ tarifesi ile kullanılmış suların uzaklaştırılması tarifesinde değişikliğe gitmek istediklerini söyledi. 

Mermutlu, 2021‘de İSKİ‘nin hayata geçirdiği altyapı yatırımları ile İstanbul‘da su baskını ve taşkın yaşanan 83 farklı noktada çalışmaların tamamlandığını anlatarak “Böylece bir çok meydan ve caddede su baskını sorunu tamamen tarihe karışmıştır. 21 farklı noktada çalışmalar devam etmektedir” dedi.

Mermutlu’nun konuşmasının ardından sırasıyla söz alan siyasi parti temsilcilerinin konuşmaları, mecliste karşılıklı gerilmelere neden oldu.

MHP‘Lİ VOLKAN YILMAZ KONUŞTU

Silivri Belediye Başkanı ve MHP Grup Başkanvekili Volkan Yılmaz, İSKİ Genel Müdürü Mermutlu‘nun konuşmasından anlaşılanın, ancak rutin işlerin yapılacağı olduğuna değinerek, yeni bir yatırım yapılamayacağını kaydetti.

4 kişilik bir aile olarak yaklaşık 400 lira su faturası ödediklerini, İSKİ sitesinde 'içilebilir su' ibaresinin yer almasına karşın suyu musluktan içemediklerini belirten Yılmaz, musluklardan içilebilir su akıtılmadığı için fazladan 200-250 lira içme suyu faturası ödediklerini belirtti.

Köylere indirimli su verilmesi uygulamasını AK Parti ile yeniden Meclis‘ten geçireceklerini aktaran Yılmaz, alınan su ücretlerinin de iadesini talep ettiklerini söyledi.

İYİ PARTİLİ AKIN GÜRKAN KONUŞTU

Konuşmasına 400-500 lira su faturası ödediğini söyleyen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’a, “Yenge hanım elektrik ve doğal gaz faturaları ile su faturasını sanırım karıştırıyor. Eğer karıştırmadıysa, ya Volkan Başkan bahçesini suluyor, ya havuzunu dolduruyor, ve ya tesisatında bir kaçak var” diyerek başlayan İYİ Parti Meclis Üyesi Akın Gürkan, İSKİ’nin 2019 yılı öncesinde İBB’ye 4,5 milyar borç verilen bir kurum olduğunu,  pandemi gölgesinde geçen 2 yılda iktidar olan Millet İttifakı’nın Cumhur İttifakı’nın İSKİ’nin artan giderlerine karşılık oy çokluğu ile yapmadığı zamlardan dolayı sıkıntı yaşadığını aktardı. İSKİ bütçesinin hazırlanırken doları 9 TL olduğunu şimdi ise 12 civarında olduğunu vurgulayan Gürkan, “İSKİ’nin bütçesi daha onaylanmadan yüzde 25 küçülmüş durumda” dedi.

CHP’Lİ ŞERDİL DARA ODABAŞI KONUŞTU

CHP adına konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da girdi maliyetlerinin yükseldiğini ifade ederek, su fiyatlarının enflasyonun altında kaldığını savundu. Odabaşı, MHP Grup Başkanvekili Yılmaz‘ı İSKİ‘nin verdiği suyun kalitesi üzerinden eleştirerek, 'Sanırım Volkan Bey 2019‘da İstanbul‘a geldi. 2019‘dan önce bu şehirde su musluktan içilmiyor muydu? İstanbul‘da tüm şebeke suyu içilebilir durumdadır. İçilemez olsa çay, kahve ve yemek yapılamaz. Sayın başkanın faturası da dediği kadar yüksek çıkmaz.' dedi.

İstanbul’un su sorunundan musilaja, ormanlarından Kanal İstanbul’a kadar birçok konuya değinen OdabaşI, var olan ve yıllardır çözüm bekleyen sorunların kaynağını 2 buçuk yıllık CHP iktidarına yüklemek isteyenlerin tam anlamıyla kötü niyetli olduğunu savundu.

AK PARTİ ADINA PENDİK BELEDİYE BAŞKANI KONUŞTU

AK Parti adına konuşan Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, insani su hakkının kaldırılması ile birlikte su fiyatlarına yaklaşık yüzde 25 gizli zam yapıldığını kaydederek, İSKİ‘nin yaptığı altyapı çalışmalarının da vatandaşların hayatını zorlaştırdığını ifade etti.

Cin, 'Açık bırakılan çukurlar can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Kapatılan çukurlar tekniğine uygun kapatılmadığından tekrar tekrar çukurlar oluşuyor. Kimse kusura bakmasın, bırakın hizmet anlayışının gelişmesini, İSKİ Alzheimer olmuş gibi çalışıyor. İSKİ‘nin gündeminde sadece zamlar ve borçlanma var. Vatandaşın insani su hakkına çökerek, İstanbul‘un suyuna yüzde 40 zam yaparak, yatırımları azaltarak, her işi krediyle yaparak bu işin altından kalkmanız imkânsız. Şu ana kadar gösterdiğiniz performansa göre su fiyatları, borçlar, personel giderleri artıyor, hizmet kalitesi ve yatırımlar düşüyor.' dedi.

AK PARTİ’Lİ ŞAHMETTİN YÜKSEL’DEN ELEŞTİRİ

Şahıslar adına konuşan AK Parti‘li Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Şahmettin Yüksel, İSKİ ve İBB yönetimine yönelik yaptığı eleştirilerde, İSKİ daire başkanının, Savcı Mehmet Selim Kiraz‘ı şehit eden teröristleri öven paylaşımlar yaptığını ve sonrasında sosyal medya hesabını kapattığını savunarak, 'Biz bir insanı yaşatmanın kutsal olduğuna inanan, öldürmenin ise bütün insanlığı yok etmek olduğuna inanan bir inancın mensuplarıyız. Sizin daire başkanınızsa insan öldüren terör örgütlerinin bayraktarlığını yapıyor. Ve siz bu gibi insanlara İstanbul halkının kaynağı olan makamları emanet ediyorsunuz. Bu ayıp size yeter.' dedi.

CHP’Lİ BAŞKAN RIZA AKPOLAT YÜKSEL’E CEVAP VERDİ

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, AK Partili Şahmettin Yüksel’e cevap vererek, bahsedilen daire başkanının Secaattin Varer olduğunu, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek, “Soruşturma bizzat genel müdürün talebi doğrultusunda devam ediyor. Savaş meydanlarında kurulan bir parti terör örgütleriyle yan yana gelemez.' diyerek, geçmişten beri tercihini CHP’den yana kullanan ve bundan dolayı da AK Parti iktidarındaki İSKİ tarafından cezalandırılan Beşiktaş’ın belediye başkanı olarak, şimdilerde 39 ilçeye eşit hizmet veren İSKİ Genel Müdürü ve yönetimin teşekkür ederek yapılan çalışmaları anlattı.

Karşılıklı tartışmalarla devam eden görüşmenin ardından İSKİ bütçesi, oy çokluğu ile kabul edildi, 2022 yılı içme suyu ve atık su tarife teklifi ise aralık ayında gerçekleştirilecek olağanüstü genel kurula ertelendi.

Selvi Sarıtaç / İstanbul Gündemi

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.