Dolar 32,4660
%-0.06
Euro 34,7823
%-0.54
Altın 2.439,150
%0.12
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Prof. Dr. Tülin Oygür: ‘‘Kız çocuklarımız mağdurdur’’

  • İstanbul Gündemi
  • 24.09.2021 - 16:31

Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlara yerleşemeyen ve özel yurtların da fahiş fiyat talep etmesi nedeniyle barınma sorunuyla karşı karşıya kalan öğrencilerin mağdur edildiğini kaydetti.

Türkiye’de uzun bir aradan sonra yüz yüze eğitimin başlamasının beraberinde üniversite öğrencilerinin yurt sorununu da gündeme getirdiğini söyleyen Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, ‘‘Çocuklarımızın yurt binalarının önünde, banklarda uyumak zorunda bırakılması hepimizin içini kanatan büyük bir yaradır. Çocuklarımız en doğal hakları olan eğitim ve barınma hakları ellerinden alınarak mağdur edilmektedirler. Bu mağduriyet en çok da kız çocuklarımızın eğitim hayatlarında hissedilmektedir. 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarımızın erken yaşta okullardan alınarak eğitim haklarının ellerinden alınması sorunu henüz çözülememişken, büyük zorlukları aşarak üniversitede eğitim şansını elde edebilmiş kız çocuklarımızın karşısına çıkan bir de barınma sorunu, mağduriyetlerini derinleştirmektedir. Bu imkansızlıklar ve yanlış eğitim sistemi nedeniyle dar gelirli ailelerimizin kız çocuklarının eğitim fırsatları nerdeyse ellerinden alınmaktadır.’’ ifadelerini kullandı.

PROF. DR. OYGÜR: ‘‘EĞİTİMDE ÖZELLEŞTİRMEDEN VAZGEÇİLMELİDİR’’

Eğitim politikasını eleştiren Prof. Dr. Tülin Oygür şöyle devam etti: ‘‘Bu büyük yaranın kaynağının en temeli eğitimde uygulanan 4+4+4 sistemi ve özelleştirme politikalarıdır. Çok açıktır ki ülkemiz artık özelleştirme politikalarını, hayatın içinde kaldıramamaktadır. Bugüne kadar uygulanan yanlış politikalar yüzünden özel yurtların ortaya çıkması ve teşvik edilmesi nedeniyle dar gelirli ailelerin çocukları tarikatlara muhtaç hale getirilmiştir. Bu durumun nelere mal olduğunu 15 Temmuz’da ve kızlarımızın tarikat yurtlarından yükselen içimizi yakan çığlıklarından gördük. Bu nedenle de bu büyük sorun aynı zamanda bir güvenlik sorunudur. Kızlarımızın güvenliği devletimize emanettir.’’

‘‘ÇÖZÜMÜN ADRESİNİ DEVLET GÖSTERMELİDİR’’

Sosyal devletin gereği olarak eğitim hakkından herkesin eşit şartlarda yararlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tülin Oygür, ‘‘En değerli ve temel bir hak olan eğitim hakkından, bütün yurttaşlarımızın eşit şartlarda yararlanması zorunluluğu sosyal devletin gereğidir. Devletimiz bu sorunu en başta eğitimde özelleştirme politikalarından vazgeçerek çözebilir. Devlet ihtiyaca göre barınma imkanını kendi eliyle çözmeyi hedeflemeli ve bu ihtiyaçlar kontenjana göre belirlenmelidir. Bugün de önümüzde duran ve acil önlem alınması gereken bu büyük sorunun çözümünün adresini bizzat devlet göstermelidir. Çocuklarımızın eğitim hakkı, ev sahiplerinin insafında değil, başta kız çocuklarımız olmak üzere güvenlikli, sağlıklı, kalabilecekleri yer sorunu devlet eliyle acilen çözülmelidir. Devlet bütün kurum ve kuruluşları, halkçı belediyecilik anlayışına sahip olmak zorunda olan tüm belediyeleri, özel tüm işletmeleri görevlendirerek acil eğitim seferberliği başlatmalıdır.’’ şeklinde konuştu.

Göksenin Aktaş / İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.