Dolar 32,5405
%0
Euro 35,0105
%0.52
Altın 2.426,120
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

PROF. DR. NEVZAT TARHAN: ‘KÜRESEL NORMALLERİ DEĞİŞTİRMELİYİZ’

  • İstanbul Gündemi
  • 10.02.2021 - 17:21

Yaşanan krizde insanoğlunun doğaya hoyrat davranmasının payının büyük olduğunu kaydeden Tarhan, bundan sonra herkesin çevreyi düşünmesi gerektiğini söyledi. “Artık herkes çevreci olmalı” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Dünyadaki küresel kirlenmeyi, iklim değişikliklerini herkes ciddiye almak zorunda. Küresel normalleri değiştirmezsek insanlık suçunu işlemiş oluruz” diye konuştu.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tüm dünyada etkileri hissedilen koronavirüs salgınının başta psikolojik sorunlar olmak üzere önemli etkilerine dikkat çekti. Koronavirüsün psikolojik etkilerinin oldukça yaygın şekilde hissedildiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Burada iki süreç var birincisi koronavirüs enfeksiyonuna yakalanıp da ağır geçirenlerin yaşadığı zorluklar. Bir diğeri de pandemiye yakalanma ile ilgili kaygı ve korkular var” dedi.

“KÜRESEL KİRLENMEYİ TÜM İNSANLIĞIN CİDDİYE ALMASI LAZIM”

Pandeminin küresel eğilimleri değiştirdiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tüm insanlığın bu süreçten sonra iklim değişikliklerini ve çevre sorunlarını ciddiye alıp çözüm üretilmesi gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

“Küresel olarak arz talep ekonomiyi etkileyecek ciddi bir şekilde. Pandemi, doğayla olan ilişkilerimizi etkileyecek. İnsanların pandemi karşısında acizliklerini, zayıflıklarını, güçsüzlüklerini kabul etmeleri gerekiyor. Tıp o kadar ilerledi ama her şeye çare bulamadı. Bu virüs biter, başka bir virüs başlar. Çünkü doğaya çok hoyrat davrandık kötü davrandık. Başka bir hayvandan başka bir virüsüm çıkmayacağının hiçbir garantisi yok. O nedenle muhakkak herkes çevreci olmak zorunda artık. Herkesin çevreye saygısı olacak. Dünyadaki küresel kirlenmeyi, iklim değişikliklerini herkes ciddiye almak zorunda. Bunları kabul etmeyenleri topluma zarar veren kişiler göreceğiz. Belki önümüzdeki on yıllarda çevreci olmayanlar suç olarak kabul edilecek. Bunun şimdiden yapılması lazım. Şu anda çevreci olmayan bir kimse küresel suç işliyor, insanlık suçu işliyor. Böyle düşünmemiz lazım. Bunun için bu dersi çıkartmamız gerekiyor. Küresel normalleri değiştirmezsek insanlık suçunu işlemiş oluruz. İş bu kadar ciddi.”

COVİD-19’U YÖNETMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Pandemi ile mücadele ederken psikolojik sağlamlığın önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni döneme uyumun bu süreci kolay atlatmada etkili olacağını kaydederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Covid-19’u düşman gibi görmeyeceğiz Kovid ile cepheleşmeyeceğiz .Onu karşımıza almayacağız ama onu yönetmeye çalışacağız. Psikiyatride üçüncü nesil tedaviler vardır. Sorunu ya da hastalığı kabul etmek ve yönetmek tarzındaki tedaviler. Bu sorunu kabul edeceğiz. Bu artık bizim yol arkadaşımız. O bizimle beraber yaşayacak. Onu kontrol edebilirsek hayatımızı daha kaliteli daha verimli geçireceğiz. Bu bizim seçimimiz. Sitil seçimimizi doğru yaparsak, yeni yaşam tarzını, yeni normali kabul edersek bizim yararımıza olur. Kısa vadeli düşünen ben bugün eğlenemiyorsam kafama göre yaşayayım diyen insan covid bir şekilde geçirir ama en azından bir yakınının bedelini öder. Akıllı insan orta ve uzun vadeli düşünen insandır. İnsanlar lütfen uzun vadeli düşünme becerilerini geliştirsin.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.