Dolar 32,5405
%0
Euro 35,0105
%0.52
Altın 2.426,120
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

OTOMOTİV ÜRETİMİ GAZA BASACAK

  • İstanbul Gündemi
  • 30.10.2020 - 14:35

Otomotiv üretimi sıralamasında Türkiye’nin Avrupa’da 4. Konumda olduğunu söyleyen Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı (OSD) Haydar Yenigün şunları kaydetti: “Otomobilde 7’nciyiz ama ticari araçta üstünlüğümüz var. Ticari araç üretiminde Avrupa’da 3. konumdayız ve dünyadaki 11.’lik ve Avrupa’daki 3.’lük bence önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla daha da yukarı noktaya gelebilir” dedi.

 

“OTOMOTİV SEKTÖRÜ EK İSTİHDAM SAĞLADI”

 

Şirketlerin yeni devreye giren projelerinin istihdam artışındaki birinci neden olduğunu belirten Yenigün şöyle devam etti; “İkincisi, pandeminin başında yaptığımız öngörüler doğrultusunda firmaların hijyen, filyasyon, önlem çalışmaları için yaptığı ek istihdamdır. Şirketlerimizde yüzde 1,5-2 civarında filyasyon var. Bu oran Türkiye ortalamasının çok altında. Ancak bu işgücünün ve üretim süreçlerinin sürebilmesi için ilave istihdam edinildi. Bu iki ana nedenden ötürü otomotiv sektörü eleman azaltımının aksine yüzde 4 oranında ek istihdam sağladı.”

 

“VAKA SAYILARI ORTALAMANIN ALTINDA”

 

Otomotiv fabrikalarındaki vaka sayılarının Türkiye ve hatta dünya ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çeken Yenigün, “Ofislerde çalışanların yüzde 50’si bazı firmalarda yüzde 100’ü evden çalışmaya devam ediyor. Fabrikalarda sosyal mesafe kurallarını çok net uyguluyoruz. Birçok prosesi değiştirdik” dedi. Üyeleri olan 14 üreticinin birçoğunda maksimum tempoda üretim yapıldığını kaydeden Yenigün şunları aktardı: “Son 3 ayda ciddi bir kapasite kullanım artışına neden olacak. Satışların nasıl gideceğini tam öngöremiyoruz ama olumlu olacağına inanıyorum. İhracattan da iyi rakamlar gelecek ve dolayısıyla son çeyrekle ilgili olumlu rakamlar göreceğimize inanıyoruz. Devletin, ithalatın azaltılması diye bir hedefi var. Biz üreticilere görev düşüyor; daha çeşitliliği fazla ürünlere yönelmemiz lazım. Devlete görev düşüyor; burada daha farklı bir yere geçmemiz lazım, doğrudan aracın satışından elde edilen bir vergi değil de toplam bir vergi sistemindeki farklı bakış açısı diyelim ona. Yani, devletin vergi gelirlerinin azalmasını engelleyen bir mekanizmadan bahsediyorum.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.