Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

MECLİSTEKİ TARTIŞMALARDAN ŞEHİR TİYATROLARI DA NASİBİNİ ALDI

  • İstanbul Gündemi
  • 18.09.2020 - 16:28

Konuyla ilgili söz alan İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na muhalefet sebebiyle hakkında açılan davada telif hakkını ihlal ettiğini kabul ederek eylemi sabit olan kişinin genel yayın yönetmeni kadrosuna atanmasının doğru olmadığını savunarak, “Nedir sizdeki bu Mehmet Ergen vazgeçilmezliği” dedi.

 

İBB Meclisi Eylül ayı gündem maddelerinden olan Mehmet Ergen‘in, Şehir Tiyatrolarına Genel Sanat Yönetmeni olarak pozisyon ve sözleşmesinin vize edilmesi hakkında açıklamalarda bulunan karşılıklı taraflardan Ak Parti Grubu, Ergen hakkında telif hakkını ihlal nedeniyle açılmış bir dava olduğunu, CHP Grubu ise Ergen’in sicilinin tertemiz olduğunu, kendilerine ulaşan bir dava dosyası bulunmadığını savundu.

 

“FİKİR SANAT ESERLERİNE MUHALEFETTEN SABIKASI OLAN BİRİ SANAT YÖNETMENİ OLAMAZ”

 

Konu ile ilgili açıklama yapan İBB Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, İBB bünyesinde çalışan 150 sanatçının içinden değil de, meclisin 2 defa reddetmesine rağmen Mehmet Ergen’in Genel Sanat Yönetmeni olarak atanmasını doğru bulmadıklarını belirterek, “Mehmet Ergen vazgeçilmezliğini sorgulamak gerekir. Peki, bu karar İBB’de ki 150 sanatçı arkadaşımıza hakaret değil midir? Belediye ile ilgisi olmayan birine, devlet memuru tarafından yönetilmesi gereken bir görevi vermek suç değil midir?” diye sordu.

 

Ergen’in birçok oyuna Genel Sanat Yönetmeni olarak imza attığını da ifade eden Kaynar, “Bunların hepsinin belgesi hazır. Bu nasıl olabilir? Büyükşehir Belediyesi‘nde memur değil, sözleşmeli değil, işçi değil ama Büyükşehir Belediyesi‘nin bir kurumunu idare ediyor, meclis kararını takmıyor, sanatçıları topluyor ve sanatçılara hitap ederek, ‘Siz boş verin meclis kararını falan. Ben görevimin başındayım. Benimle çalışmak durumunda kalacaksınız, ona göre hal ve hareketlerinize dikkat edin‘  ifadelerini kullanıyor. “Bu cesareti nereden, kimden alıyor? Bunları sorgulamamız gerekiyor” diyerek doğru ya da yanlış belediyede görevi dahi olmayan bir kişinin nasıl böyle bir yorum yaptığına akıl erdiremediklerini ifade etti.

 

Mehmet Ergen’in Cumhurbaşkanına hitaben küfürlü ifadeler kullandığını da duyduklarını belirten Kaynar, “Fikir sanat eserleri kanuna muhalefet yönünden sabıkası olan bir insan genel sanat yönetmeni olabilir mi? Bu sizi hiç ilgilendirmiyor mu?' dedi.

 

“SÜHA UYGUR’DA AYNI YÖNTEMLE ATANMIŞTI”

 

Kaynar’a cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Fidan Aslan Eroğlu, 2015 yılında İBB’ye Sanat Yönetmeni olarak atanan Süha Uygur’a uygulanan yöntemin aynısının Mehmet Ergen’e de uygulandığını söyleyerek, o dönemde Uygur’un mahkeme kararı ile görevden alındığını ve meclis tarafından kişiye özel yönetmelik maddesi değiştirilerek, mahkemeyi kazanan memurlara rağmen atamasının yapıldığını hatırlattı.

CHP’li Fidan Aslan Eroğlu, AK Parti‘li meclis üyelerine hitabeni “Genel Başkanınız birkaç yıl önce ‘Sosyal ve kültürel alanda iktidar olamadık’ demişti. Sanata ve sanatçıya düşman bu tavrınızı yıllardır koruduğunuz ve hâlâ buna devam ettiğiniz için hiçbir zaman kültürel alanda iktidar olamazsınız. Buyurun devam edin!” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar,  “Fikir sanat eserleri kanuna muhalefet yönünden sabıkası olan ve suçunu kabul eden birini savunmaktan vazgeçin” diyerek CHP grubuna cevap verdi.

 

MEHMET ERGEN, GENEL SANAT YÖNETMENİ ATANMASI İÇİN GEREKLİ ŞARTLARI TAŞIMIYOR

 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun Şehir Tiyatroları için Genel Sanat Yönetmeni olarak atadığı Mehmet Ergen hakkında hazırlanan komisyon raporunda şu ifadelere yer verildi:

Teklif komisyonlarımızca incelenmiş olup, tip sözleşme ve pozisyonunun vize edilmesi talep edilen Mehmet Ergen‘in belirtilen pozisyona atanabilmesi için gerekli şartları taşımadığı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa muhalefet sebebiyle hakkında açılan davada telif hakkını ihlal ettiğini kabul ederek eylemi sabit olan kişinin genel yayın yönetmeni kadrosuna atanmasının doğru bulunmadığı, sözleşme ve pozisyon onayı 12.3.2020 tarihli ve 393 sayılı Meclis Kararıyla reddedilmesine rağmen genel ve pozisyonunun vize edilmesi teklifinin reddi komisyonlarımızca uygun görülmüştür.

 

Selvi Sarıtaç - İstanbul Gündemi

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.