Dolar 32,5393
%-0.02
Euro 34,8571
%-0.02
Altın 2.430,480
%0.01
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Kamu İhale Uzmanı Nedir?

  • İstanbul Gündemi
  • 02.09.2021 - 19:25

Kamu ihalesi açılacağı zaman devlet kurumu tarafından gerçekleştirilir. İhale idare tarafından açılarak uygulamaya konurken belirli hukuki kurallar çerçevesinde hareket edilir. İhaleye katılacak tarafların da bazı şartları taşıması bir zorunluluktur. Bir uyuşmazlık durumunda ise şikâyet mercii ihaleyi açan kurum olurken istenilen cevap alınamadığında Kamu İhale Kurumu açılacak ihale ile ilgili olarak muhatap alınan taraftır. Kamu ihale uzmanı nedir? Merak edilenler arasında yer alırken bu alanda deneyim sahibi olmuş kişiler uzmanlık becerisine sahip olur. İhale uzmanı olmak isteyen adayların üniversitelerde yer alan bazı fakültelerden mezun olduktan sonra sınav süreçlerini aşması gerekir.

İhalelere katılım aşamalarında deneyim kazanmak söz konusu olurken ayrıca bu konuya yönelik olarak verilen eğitimler de bulunur. Bunun yanı sıra kamu ihale kurumlarında uzman olarak çalışmak isteyenler için hukuk fakültelerinden ya da iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmak gerekir. Mezun olan adayların KPSS sınavına girerek yeterli puanı alması gerekirken ayrıca kurumun açtığı sınavlardan da başarı elde edilmesi zorunluluktur.

Kamu İhalesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Kamusal alanda oluşan ihtiyaçlar karşılanırken bazı mal ve hizmet alımları için ihale açılır. Kamu ihalesi nedir, nasıl yapılır? Birçok kişinin merak edebileceği bir konudur. Bu tür ihalelerde devlet kendi adına üçüncü kişilere başvurur. Kendisi ile hukuki bağı olmayan bu kişilerden mal ya da hizmet alan devlet, bunu kamu adına yapar. Bazı durumlarda da yapım işleri gerekli olur. İhale açıldığında tüm bu işlemler için çalışma yapmak söz konusudur.

İhaleler kamu menfaatine yönelik olarak gerçekleştirilirken kamu kaynaklarının etkili bir biçimde kullanılabilmesi amacını güder. Bundan dolayı da şeffaf bir anlayışla ve kamuya açık olarak gerçekleştirilir.

Herhangi bir şüphe durumlarında ise kamu menfaatinin korunabilmesi için şikâyet yolu açık bırakılır. Şikâyet yolunun yetersiz bulunduğu durumlarda ise İdare Mahkemeleri’ne başvuru hakkı ihaleye katılan taraflara sunulur.

İhale yapılırken açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü ve pazarlık usulü gibi bazı yöntemler kullanılır. Bu metotlar ihale usulleri olarak adlandırılır.

Kamu İhale Uzmanı Ne İş Yapar?

Kamu ihale kurumu uzman olarak çalışanları alacağı zaman duyuru yapar. Başvuru yapacak adayların hukuk fakültesi ya da iktisadi ve idari bilimler fakültesi gibi okullardan mezun olmaları ve KPSS sınavından yeterli puan almaları gerekir. Kamu ihale uzmanı ne iş yapar? Araştırılırken kuruma başvuru sırasında şartları taşıyor olmak gerekir.

Kamu ihale kurumunun kendi sınavlarından da başarı ile geçmek uzmanlık başvurusu için gerekli olurken kamu ihale uzmanı olarak çalışabilmek için koşulların sağlanması gerekir. Sınav yazılı ve sözlü olarak iki aşamada gerçekleştirilir. Yazılı sınavlarda başarı gösteren adayların sözlü sınavların ardından yeterli puanı almaları durumunda işe alımları söz konusu olurken KPSS sınavından adayın en az 80 puan alması gerekmektedir. İhale uzmanları ihale teklif mektuplarının hazırlanmasından ihale sonuçlarının analizine kadar geniş bir alanda çalışma imkânı bulurlar.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.