Dolar 32,5691
%0.29
Euro 34,6484
%-0.24
Altın 2.508,020
%0.95
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

‘İBB 16 AYDA DEPREM İÇİN NE YAPTI?’

  • İstanbul Gündemi
  • 03.03.2021 - 11:25

Ümraniye Meclisinin mart ayı birinci oturumunda söz alan MHP Meclis Üyesi Ali İlker Bulut,  1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle söz aldığı konuşmasında, İBB yönetimine iletilmek üzere bazı sorular sordu. Bulut, “Deprem seferberlik planı sunumundan bu yana geçen 16 ayda İBB neler yaptı?” dedi. Ali İlker Bulut, şu ifadeleri kullandı:

“DEPREM UNUTULMAMAK ZORUNDADIR”

“Deprem denince akla iki önemli konu geliyor. Bunlardan biri jeofizik mühendisleri. Jeofizik mühendisleri, depremin hesaplanmasından nerede olduğunun tayinine kadar birçok konuda söz sahibi meslek grubudur. Bu arkadaşlarımızı saygı ile selamlıyorum. 

Türk milletinin geleceğinin inşasında üstlenmeleri görevleri adına kanun ve yönetmeliklerde, işe alımlarda uğradıkları haksızlıkların bir an önce giderilmesini temenni ediyorum. 

İkinci önemli konu da yine depremden bahsedince İstanbul olduğunu aktarmak istiyorum. Çünkü İstanbul Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde. Bu fay hattı büyük depremler üretebilen önemli bir fay hattıdır. İstanbul bu hatta yaklaşık 20-30 km uzaklıkta inşa edilmiş bir şehirdir. Sosyal, ekonomik ve kültürel özellikleri bakamından sadece Türkiye için değil Avrupa ve dünya için de önemli bir şehirdir. Burada beklenen potansiyel deprem unutulmamak zorundadır. Bu noktada seçimler öncesinde birçok vaatte bulunulmuş ve deprem ile ilgili birçok proje ifade edilmiştir. En son 5,8’lik Silivri depreminin ardından İBB bir deprem seferberliği ilan etmiştir. Bu, kasım 2019 meclisinde dile getirilmiştir. Burada beklenen depremin 7,5 büyüklüğünde olacağı, üst yapıda yaklaşık yüzde 30 yolun kalacağı, 194 bin orta ve üst hasarlı binanın oluşacağı, 8 bin ağır hasarlı binanın oluşacağı; yine alt yapıda 463 hasarlı içme suyu noktası meydana geleceği, bin 45 hasarlı atık su noktasının oluşacağı, 355 hasarlı doğalgaz noktasının oluşacağı ve doğru bir yaklaşımla bunlara bir çözüm önerisi getirilmiştir.

248 bin binanın bir yılda 20 bini, 5 yılda 100 bini, 10 yılda tüm riskli binaların yenileneceği ifade edilmiş. Deprem hasar tespit çalışmalarında 750 bin bina olduğu öngörülüyor.

Deprem seferberlik planından, bugüne gelen sürece kadar 16 aylık görev süremiz bu sunumdan sonra geçmiştir. Ben İBB Meclisine gidecek üyelerimize bir kaç soru emanet etmek istiyorum. 

Geçen 16 ayda bahsi geçen hasarlı binaların kaçı yenilenmiştir? Kaç içme suyu, atık su ve doğal gaz muhtemel hasar noktasına müdahale edilmiştir? 750 bin binanın kaçına riskli bina tespiti yapılmış ve kategorize edilmiştir?”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.