Dolar 32,3397
%0.28
Euro 35,1220
%0
Altın 2.312,910
%1.55
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

HÜLYA TAŞÇI: ‘KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİ SAĞLADIK’

  • İstanbul Gündemi
  • 02.03.2021 - 16:33

Ümraniye Meclisi Mart ayı ilk oturumunda partisi adına söz alan AK Parti Ümraniye Meclis Üyesi ve AK Parti Ümraniye Kadın Kolu Başkanı Hülya Taşçı, AK Parti döneminde kadın ve çocuklar için yapılanları anlattı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün de önemine dikkat çeken Taşçı, “Toplumun ilerlemesi, gelişmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmesi  kadınlarımızın bu niteliklerin bilincinde olarak gösterdikleri gayretlere bağlıdır” dedi. Taşçı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 

 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın (International Women’s Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisi getirildi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti. 

 Türkiye’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Ak Parti döneminde yapmış olduğumuz icraatlarımızdan birkaç tanesinden de bahsetmeden geçemeyeceğim. 

• KADIN - ERKEK FIRSAT EŞİTLİĞİNİ SAĞLADIK: 2004 yılında yürürlüğe giren anayasa değişiklikleri kapsamında,  Anayasa’nın “kanun önünde eşitlik” konulu 10. maddesinde yapılan düzenlemeyle, “kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu ve devletin, bu eşitliğin yaşama geçirilmesini sağlamakla yükümlü olduğu.” hükmü altına aldık.

• Kadınlarımızın siyasi iradenin oluşmasında gösterdikleri gayret ve başarının aktif siyasette de etkin olması için Yerel ve genel siyasette seçilmelerine ve görev almalarına öncülük yapan AK Partinin siyasi anlayışı ile kadınlarımıza gereken önem verilmiştir.

• KADINLARDA OKUR-YAZAR EĞİTİMLERİ: 2003-2015 yılları arasında 2.797.985 kadınımıza okuma-yazma öğrettik. 

• KILIK - KIYAFET SERBESTLİĞİNİ GETİRDİK: Türkiye’deki normalleşme süreciyle birlikte “özgürlüklerin asıl, sınırlamaların istisna” olduğu evrensel kuralı çerçevesinde, ülkemizde yaşanan zihinsel değişimine paralel olarak TBMM’de, kamuda, okullarda ve üniversitelerde başörtüsü yasağını fiilen ortadan kaldırdık.

• ANNE VE BEBEK ÖLÜMLERİNİ AZALTTIK: Her gebenin sağlıklı olarak hastanede doğum yapmasını, gebelik  işlemlerinin yapılması ve bu sayede anne ve bebek ölümlerinin azaltılması amacı ile “Anne Dostu Hastane Programını” başlattık.

• ARTIK ANNE OTELLERİMİZ VAR: Misafir anne projesi ile ulaşım problemi olan yerlerde anne adaylarını misafir ederek sağlıklı doğum yapmalarını sağladık. Anne ve çocuk sağlığında hizmet kalitesini arttırmak için 71 ilde 24 sağlık tesisinde 926 yatakla Anne Oteli Hizmeti sunuyoruz. Böylelikle ölüm oranlarını yüz binde 64’ten yüz binde 15.8’ e; bebek ölüm oranını binde 31.5’ den binde 7.8’e düşürdük.

• SANATLA UĞRAŞAN EV HANIMLARI DA SGK’LI: Küçük el sanatları ile uğraşan kadınlar gibi grupların sisteme dâhil edilmesine yönelik olarak, sigortalılık için prime esas kazançları ve ödeyecekleri prim miktarlarının 15 yıla yayılacak şekilde kademeli olarak arttırılması öngörülerek, daha fazla kişinin sisteme dâhil edilmesi öngörülmüş ve bunların genel sağlık sigortası kapsamına alınmaları da sağlanarak sigorta kapsamına girmeleri özendirilmiştir.

• ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN ANNELERE  ERKEN EMEKLİLİK:  Sürekli bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunup emeklilik talebinde bulunan kadınlarımıza, 2008 yılı Ekim ayından sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri oranında fiili hizmet olarak eklenmesi sağlanarak erken emeklilik imkânı getirildi.

Türkiye’nin ilk halkın oyuyla seçilen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajıyla konuşmama son vermek istiyorum. “Eğitimden iş hayatına ve siyasete kadar her alanda kadınlarımızın söz sahibi olmaları, sorunlarını dile getirebilmeleri, çözüm önerileriyle yol gösterici olmaları ve öncü rol üstlenmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte eğitimli, özgüveni yüksek ve cesur kadınlarımız en büyük güvencemizdir” diyerek Sayın Cumhurbaşkanımız Ülkenin yönetimi ve kalkınmasında kadınlarımızın rolünü her fırsatta vurgulamaktadır.

Toplumun ilerlemesi, gelişmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşabilmesi  kadınlarımızın bu niteliklerin bilincinde olarak gösterdikleri gayretlere bağlıdır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.