Dolar 32,5393
%-0.02
Euro 34,8571
%-0.02
Altın 2.430,480
%0.01
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

GÜLİSTAN SİTESİ'NDE ÇADIR NÖBETİ DEVAM EDİYOR

  • İstanbul Gündemi
  • 26.08.2020 - 16:27

Kentsel dönüşümle ilgili davalarının devam etmesine ve hakkında yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen, Üsküdar Belediyesi tarafından yıkılmaya çalışılan Gülistan Sitesi sakinleri, “Sabahın 7.30’unda örgüt evi basar gibi evimizi bastılar. Teröristle mücadele eder gibi bizimle mücadele ettiler” diyerek yaşadıklarını anlattı.

 

Kendilerini artık Kentsel Dönüşüm mağduru olarak gördüklerini söyleyen Gülistan Sitesi maliklerinden Gönül Arlıyüz, sürecin 2014 yılında başladığını ifade ederek, “Sağlıklı ve depreme dayanıklı konutlarda oturmak tüm site sakinlerinin ortak arzusudur. Ama ne yazık ki, burada yapılması planlanan kentsel dönüşüm rantsal dönüşüm şeklinde ilerliyor. En başta biz kadınlar olarak hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Kadınları yıkamayacaklar” dedi.

 

2014’DEN 2017’YE KADAR HİÇBİR ŞEY YAPILMADI

 

2014 yılında Büyük Artı İnşaat Mimarlık Dekorasyon Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi sahibi Mustafa Dindarol’un kendilerine gelerek sitelerini dönüşüm kapsamında yıkıp yeniden yapmak istediğini belirten Gönül Arlıyüz, tüm site sakinleri olarak depreme dayanıklı evlerde oturmayı istedikleri için, 3/2 çoğunluğun sağlanarak imzaların atıldığını söyledi.

 

2017’ye kadar, söz konusu Büyük Artı İnşaat Şirketi’nin, sözleşme yapmalarına rağmen, inşaat çalışmalarının başlamadığını, imar, proje ve benzeri bahanelerle sürecin geçtiğini belirten Arlıyüz, geçen süreyle birlikte 2014’te imzalanan sözleşmenin zaman aşımına uğradığını ifade etti.

 

Bu arada Üsküdar Belediyesi’nin sitelerinden karot aldığını ve karot sonucu sitelerinin riskli yapı kapsamına alınarak, yıkım kararı çıkarıldığını anlatan Arlıyüz, bu kez kendilerine sürekli yıkım tebligatı geldiğini anlattı.

 

Bu kez siteleriyle ilgili ayrıca bir mahkeme sürecinin devam ettiğini belirten site maliki, mahkemeden aldıkları yürütmeyi durdurma kararı ile sürecin devam ettiğini, bu kez yine Büyük Artı İnşaat Şirketi sahibi Mustafa Dindarol ile yeni bir sözleşme yapmak için anlaştıklarını söyledi.

 

KİŞİYE GÖRE SÖZLEŞME YAPILDI

 

Yapılan yeni sözleşmenin tüm maliklere gösterilmediğini ve diğer maliklerle yaptıkları görüşmelerde kişiye göre sözleşme yapıldığı kanaatine vararak, bu kez dönüşüm için gerekli olan 3/2 çoğunluğun sağlanamadığını belirten Gönül Arlıyüz, gelinen süreçte ise belediyenin riskli yapı kapsamında sürekli evlerini yıkmak için kendilerine baskı yaptığını söyledi.

 

Son olarak geçtiğimiz günlerde, belediyenin zabıta ve kolluk kuvvetleriyle birlikte, sabahın 7:30’un da evlerini yıkmak için geldiğini, vatandaşları ettiğini ve tartışmaların yaşandığını söyleyen Arlıyüz, “Tüm bunları yürütmeyi durdurma kararı olmasına rağmen yaptılar” dedi.

 

1500’DEN FAZLA İNSANIN YAŞADIĞI SİTEYE ‘METRUK BİNA’ DEDİLER

 

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e site ile ilgili davalar sonuçlanıncaya kadar yıkım kararından vazgeçme çağrısında bulunan ve yaklaşık 10 gündür çadır kurarak nöbet tutmaya başlayan Gülistan Sitesi sakinleri, belediyenin kendilerine destek değil köstek olduğunu belirtti.

 

Üsküdar Belediyesi’nin, söz konusu sitenin yıkım kararını karot örneğine dayandırdığını ve sitenin metruk bina olarak kayda geçtiğini belirten site maliki Gönül Arlıyüz, “1500’den fazla insanın yaşadığı bir site, nasıl metruk bina olur” dedi.

 

Başkan Türkmen’in site sakinlerine “Benim görevim yıkmak” dediğini iddia eden malikler, belediyenin ne can, ne de mal güvenlikleriyle ilgili kendilerine destek olmadığını, aksine evsiz kalmaktan korkan insanlara kolluk kuvvetlerini göndererek darp edilmelerine seyirci kaldığını, hatta aracı olduğunu söylediler.

 

CHP İLÇE BAŞKANI ÖZÇAĞDAŞ, YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET ETTİ

 

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, “Kentsel dönüşüm sadece Gülistan Sitesi’nde oturanların değil, tüm Üsküdarlıların ortak isteğidir. Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz ama ne yazık ki söz konusu alanda yapılmak istenen kentsel dönüşüm değildir. Yerel yönetim olarak görevini yapmak isteyen tüm belediye yetkililerini vatandaşın yanında olmaya davet ediyorum” dedi.

 

BÜYÜK ARTI İNŞAAT AKILLARDA SORU İŞARETİ BIRAKTI…

 

2014 yılından beri devam eden süreçte, Üsküdar Gülistan Sitesi’ni yapmaya talip olan Büyük Artı İnşaat Mimarlık Dekorasyon Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin 12 Haziran 2014 tarihinde kurulmuş olması, akıllara “Acaba özellikle Gülistan Sitesi için mi kuruldu?” sorusunu getirdi.

 

Selvi Sarıtaç - İstanbul Gündemi

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.