Dolar 32,5185
%-0.09
Euro 34,7960
%-0.2
Altın 2.421,520
%-0.35
Bist-100 9.720,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

GEDİK YATIRIM STRATEJİ RAPORU’NA GÖRE 2021 SENE SONUNDA TÜFE ENFLASYONU %11,3’E GERİLEYECEK

  • İstanbul Gündemi
  • 04.01.2021 - 13:07

2021 yılına girerken, Covid-19 aşılamasının genele yayılmasıyla, global ekonomik aktivitede beklenen hızlı ve senkronize toparlanmanın risk iştahını desteklediği belirtilen raporda, sıkı para politikası duruşunun korunması, cari açıktaki gerileme ve reel kurun tarihi diplerine yakın seyretmesi sayesinde, TL’nin 2021 yılında görece daha stabil bir yıl geçirebileceği belirtiliyor. TL’deki istikrarın korunmasına bağlı olarak, TÜFE enflasyonunun özellikle yılın ikinci yarısında düşüş trendine girerek yılı %11,0-11,5 civarında tamamlayabileceği beklentisi dile getiriliyor. Raporda, Merkez Bankası’nın politika faizini mevcut yüksek seviyelerinde tutmasının ardından, TL’deki istikrar korunabilirse, Temmuz ayıyla birlikte bir faiz indirim süreci başlatarak, politika faizini sene sonuna kadar %12,5 ila 13 seviyelerine indirebileceği kaydediliyor.

Rapora göre, Kasım ayıyla birlikte ekonomi politikalarına ilişkin söylem değişikliği, ortodoks politikalara dönüş sinyali, güçlenen fiyat istikrarı ve sıkı para politikası vurgusu ile Türk finansal varlıklarına karşı oluşan iyimserliğin, 2021 yılında genel hatlarıyla korunacağı belirtiliyor. Önceki yıllarda oluşmuş negatif algının özellikle kur tarafındaki iyileşmeleri, daha da önemlisi ileriye dönük iyileşme beklentilerini sınırlandırdığı kaydedilirken, bunun da enflasyon ve büyüme konusundaki olumlu beklentileri törpülediği dile getirildi.

SIKI PARA POLİTİKASIYLA TÜRK LİRASI DAHA STABİL OLABİLİR

2021 Yılı Strateji Raporu’na göre, Merkez Bankası’nın 2021’in Temmuz ayına kadar politika faizini mevcut yüksek seviyelerinde tutmasının ardından TL’deki istikrar korunabilirse, bir faiz indirim süreci başlayabilir. Bunun da politika faizini sene sonuna kadar %12,5-13 seviyelerine indirebileceği düşünülüyor. Para politikasında sıkı duruşun korunması, cari açıktaki gerileme ve reel kurun tarihi diplerine yakın seyretmesi nedeniyle, kısa vadede TL’deki güçlenme eğiliminin devam edebileceği ve 2021 yılında görece daha stabil bir yıl geçirebileceği belirtiliyor. Raporda gecikmeli kur etkileri ve olumsuz baz etkisi nedeniyle TÜFE enflasyonunun Mart/Nisan aylarında %15’li seviyelere yaklaşması beklenirken, TL’deki istikrarın korunmasına bağlı olarak, özellikle yılın ikinci yarısında düşüş trendine girmesi mümkün. Böylece TL’nin yılı %11-11,5 civarında tamamlayabileceği dile getiriliyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.