Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

FİLİZ ÖZTÜRK ÇELİK, İBB’NİN KADINA YÖNELİK ÇALIŞMALARINI ANLATTI

  • İstanbul Gündemi
  • 02.03.2021 - 16:29

Ümraniye Meclisi Mart ayı birinci oturumunda söz alan CHP’li Av. Filiz Öztürk Çelik, yaklaşan kadınlar günü dolayısı ile İBB’nin son dönemde kadınlara yönelik çalışmaları ve toplumsal cinsiyet ayrımcılığının önüne geçme faaliyetleri adına bir konuşma yaptı. Çelik ayrıca, MHP’li Cihan Tufan’ın açıklamalarını yanlış anladığını belirterek “Kadın dayanışma evlerini telefon ile aradığınız zaman dört anadilde cevap verebiliyoruz. Türkiye’de sadece Türkçe konuşan kadınlar şiddet görmüyor” dedi. Filiz Öztürk Çelik, AK Partili Nurten Erkmen Öner’in konuşmasında kullandığı ağır ifadelere cevap olarak da “Ben 25 yıldır bu alanda çalışıyorum. Nurten Hanım’ın gittiği yollardan ben tur bindirdim dönüyorum. Kavramları kendisinden daha iyi bilirim. Keşke burada kadın meclis üyeleri olarak ortak bir dilimiz olsaydı. Bir kadın olarak dilini düzeltmesi en büyük arzum, hiç yakışmıyor” diye konuştu.

CHP Ümraniye Meclis Üyesi Av. Filiz Öztürk Çelik, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği prensibi çerçevesinde kadının güçlenmesi için çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, cinsiyet temelli ayrımcılığı ortadan kaldırma, iş yaşamında kadının gücünü artırma, ev içi şiddete karşı kadının yanında durma ve kadını destekleme konularında ciddi yol kat etti. 

İBB’DE KADIN İSTİHDAMI

Liyakatli kadrolarıyla 16 milyon için çalışacağını taahhüt eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 24 Haziran 2019 seçimlerinin hemen ardından işe alımlarda şeffaf bir süreci başlatmış, bu durum kadın istihdamında artışı beraberinde getirmiştir. 2019 Haziran’ından 2020 Eylül dönemine kadar İBB ve bağlı iştiraklerinde çalışan kadın sayısı 2275 kişi artmıştır. İETT’de ilk defa kadın şoförler direksiyon başına geçmiş, ilk defa kadın cankurtaranlar plajlarda görev almış, ilk defa raylı sistemlerde kadın makinistler görev yapmış,  ilk defa İSPARK’ta kadınlar yer almış, ilk defa Şehir Hatları Vapurları’nda kadın çalışanlar görevlerine başlamıştır. 13 Cankurtaranımız, 26 İETT otobüs şoförümüz, 14 sayaç okuma görevlimiz, Adalar’da 32 elektrikli araç sürücümüz, Metro İstanbul’da 90 tren sürücümüz, Şehir Hatları’nda 5 gemicimiz ve İSPARK otoparklarında 94 görevlimiz kadınlardan oluşuyor. Kadınlar belediyenin her biriminde hizmete başlarken, kadın yöneticilerin oranı da yüzde 14’ten yüzde 22’ye yükselmiştir. Burada şüphesiz ki Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik pozitif bakışının yanı sıra, gökyüzünün yarısına sahip olan kadınların bileklerinin hakkıyla ve özgüvenleriyle İBB’nin yönetiminde söz sahibi olma arzuları da büyük rol oynamıştır.

KADIN DAYANIŞMA EVİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ilk defa Kadın Dayanışma Evi’ni hizmete aldık. Can güvenliği riski kalmamış, iş yaşamına girmeye hazır ya da çalışan kadınlara Dayanışma Evi’nde ihtiyaç duydukları bütünlüklü sosyal hizmetler sunulmaktadır. Sosyal, psikolojik ve hukuksal destek de alan kadınlar, aynı zamanda istihdama yönlendirilmektedir. Kadınların İSMEK’ler eliyle meslek edinmeleri teşvik edilmekte, kadınların çocuklarına yönelik bakım ve eğitim desteği sağlanmaktadır. En kısa sürede Anadolu Yakası’na da bir Kadın Dayanışma Evi açılması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

İBB KADIN DAYANIŞMA BİRİMİ

Ev ici şiddet gören kadınlar için İBB Kadın Danışma Birimi’nde, şiddete maruz kalan ya da kalma ihtimali olan kadınlara, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında,  psikososyal ve hukuksal danışmanlık ve yönlendirme yapılmaktadır.

KADIN DESTEK HATTI

Kadın Destek Hattı’nda, şiddete maruz kalan, kalma ihtimali bulunan ya da sosyal, hukuksal, psikolojik anlamda rehberliğe ihtiyaç duyan kadınlar 7 gün 24 saat, çok dilli olarak hizmet alabilmektedir.

YUVAMIZ İSTANBUL

Hem bu kentin bütün çocuklarının eşit olması hem de kadının sosyal ve ekonomik hayata katılmasına yardımcı olması için başlatılan Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri de tüm hızıyla inşa ediliyor. Yuvamız İstanbul Çocuk Etkinlik Merkezleri 3-6 yaş aralığındaki çocukların fırsat eşitliği prensibiyle devam edebildikleri, psikososyal gelişimlerini destekleyen eğitim merkezleri olarak çocuklara güvenli, sağlıklı ve destekleyici bir ortamda bakım hizmeti sunarak kadın istihdamının arttırılması yönünde önemli bir görev üstlenmektedir. Toplam 15 kreşte 75 sınıfta 787 çocuğa eğitim verilmektedir. Bu sayı ilk aşamada kontenjanların tamamını dolmasıyla 1370’e yükselecek. 150 mahalleye 150 kreş hedefimizin tamamlanmasıyla birlikte çok daha fazla sayıda çocuğumuz nitelikli bir okul öncesi eğitime kavuşmuş olacak.

YEREL EŞİTLİK EYLEM PLANI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde, Yerel Eşitlik Eylem Planı (YEEP) çalışmaları Ocak 2020 tarihinde başlamıştır. Yerel Eşitlik Eylem Planı ile kadınların günlük yaşamlarını etkileyen, kentsel hizmetlere erişimlerini kolaylaştıran ve yerel mekanizmalara katılımlarını artıran ilkelerle hareket edilmektedir. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bütün hizmet noktalarında toplumsal cinsiyete duyarlı bir bakış açısı geliştirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini yerleştirmek amacıyla toplumsal cinsiyet eğitimleri sürdürülmektedir.

Ayrıca, Çocuk Koruma ve Koordinasyon Birimi’nde 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuğun yüksek yararı da gözetilerek ihmal ve istismarı önlemeye yönelik koruyucu ve önleyici mesleki çalışmalar yürütülmektedir.

Yapılan tüm bu çalışmaları güçlendirmek, yaygınlaştırmak ve sürekliliğini sağlamak amacıyla Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın bir sonraki adımı olarak Cinsiyet Eşitliği Masası kurulması hedeflenmektedir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.