Dolar 32,3279
%0.24
Euro 35,0469
%-0.21
Altın 2.282,880
%0.23
Bist-100 8,98
%2.01

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

DEVA Partisi: ‘‘Maaşta iyileştirme tüm sağlık emekçilerini kapsamalı’’

  • İstanbul Gündemi
  • 03.12.2021 - 16:33

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sağlık Politikaları Başkanı Aysun Hatipoğlu, ”Sağlık ekip işidir, zamlar tüm sağlık emekçilerini kapsamalıdır” dedi.

Hatipoğlu’nun açıklamaları şöyle:

‘ÇİFTE STANDARDA SON VERİLMELİ’

“Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca hekimlere yapılan ek gösterge zamlarını açıklarken diğer sağlık emekçileri için herhangi bir iyileştirmeden bahsetmedi. Bu talihsiz açıklama sağlık camiasında infiale sebep olurken, sosyal medyada hekimlerle diğer sağlık çalışanlarının karşı karşıya geldiğine şahit olduk. Sağlık bir ekip işidir. Dolayısıyla maaş iyileştirmelerinde çifte standarda son verilmelidir. Özellikle pandemi dönemi son derece donanımlı ve özverili bir sağlık ekibimizin olduğunu hepimize bir kez daha gösterdi. Bugün Türkiye’de kamu, üniversite ve özel sektör sağlık kuruluşlarında çalışan yaklaşık 1,1 milyon sağlık çalışanımız var. Bunun yaklaşık 870 bini kamu ve üniversitelere ait kuruluşlarda görev yapıyor. 40’a yakın branşta sağlık emekçisi gece gündüz demeden, aylarca izin kullanmadan, ailelerinden uzak kalarak kendi sağlıkları ve hayatları pahasına canla başla çalışıyorlar.”

‘ÇALIŞMA BARIŞINI DA ZEDELİYOR’

“Ancak maaş ve özlük hakları bu emek ve özverinin karşılığını vermekten çok uzak kalıyor. Ek ödeme süreçleri etkin yönetilemiyor; çoğunlukla adaletsiz şekilde ve gecikmeli yapılıyor. Bu durum sağlıkçıları hem maddi hem de psikolojik olarak etkiliyor; çalışma barışını da zedeliyor. Artan enflasyonla birlikte, yetersiz maaş ve ek ödemelerdeki belirsizlikler sağlık çalışanlarını hızla yoksulluk sınırına getirdi. Bugün Türkiye’de dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 10 bin TL’nin üzerine çıkmışken, sağlık meslek mensuplarının büyük bir bölümünün maaş ve döner sermaye yoluyla eline geçen meblağ bunun çok altında kalıyor.”

‘20 AYDA 9 BİN HEKİM İSTİFA ETTİ’

“Salgının ağırlaştırdığı çalışma koşulları, aşınan maaş ve özlük hakları, sağlıkta şiddet ve mesleki tatminsizlik nedeniyle sağlıkçıları artık tükenme noktasına getirdi. Çok sayıda sağlık çalışanı istifa ediyor; imkânı olan başka ülkelere göç ediyor. Zamanını dolduran hemen emekli oluyor. Son yirmi ayda Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışırken istifa eden hekim sayısı dokuz bin kişiyi buldu. Beyin göçü ise binlerle ifade ediliyor.”

‘TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALMASINI SAĞLAYACAĞIZ’

“Sağlık iş gücü, ucuz iş gücü haline gelmemelidir. DEVA Partisi olarak hekimler ve diğer sağlıkçılar diye bir ayırım olmaksızın, tüm sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını aldığı, meslek hayatları boyunca ve emeklilik döneminde insanca yaşayacak seviyede ve güvencede bir gelir düzeyine sahip olmalarını sağlayacağız. Bunun için işgücü planlamasından başlayarak sağlık sistemini yeniden yapılandıracağız; ücretlendirme sistemini bütünsel bir bakış açısıyla kurgulayacağız.”

Göksenin Aktaş / İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.