Dolar 32,5259
%0.12
Euro 34,9324
%-0.11
Altın 2.439,530
%0.14
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Delilik ve deha arasındaki o incecik çizgi! Neden anormal insanlar iz bırakır?

  • İstanbul Gündemi
  • 06.11.2021 - 22:07

 'Benim sıradan bir insan olduğumu düşünmediniz heralde'

 Elon Musk’ın katıldığı bir programda yaptığı açıklama oldukça konuşulmuştu. Musk; “SNL’i sunan Asperger Sendromlu ilk kişiyim ya da en azından ilk kabul eden. O yüzden bu akşam çok fazla göz teması kuramayacağım. Bazen garip şeyler söylüyor ya da paylaşıyorum ama beynim böyle çalışıyor. Kırdığım herkese şunu söylemek istiyorum: Elektrikli arabayı yeniden icat ettim ve insanları bir roket gemisiyle Mars’a gönderiyorum. Benim sıradan, normal bir insan olduğumu düşünmediniz herhalde?”

Asperger diğer bir deyişle dahi sendromu

  Otizm başlığı altında ele alınan ama otizmden tamamen farklı özellikler gösteren nörolojik bozukluğun beynin yapısında veya sinir sistemi üzerinde meydana gelen problemden kaynaklı olduğu ileri sürülüyor. Asperger Sendromu’na sahip kişilere dahi denmesi ve bu bozukluğun deha hastalığı olarak anılması o kişinin sadece birçok alanda uzmanlaşabildiği yeteneklerle dünyaya gelmesi değil. Asıl mesele kişinin kendi yeteneklerini keşfetme serüveninde karşılaştığı zorluklar.

 Deha Bir Anormallik Olabilir mi?

 Entelektüel konular açısından üstün yetenekleri olan çocukların, Asperger olduğu,  birçoğunun yüksek IQ seviyelerine sahip olmalarına rağmen sosyal hayatta zorlanmaları aslında dahiliğin bir bedeli olduğunu kanıtlar gibi.

Farklılıkları özel kılıyor

Isaac Newton, Albert Einstein, Charles Darwin gibi bilime katkısı olan birçok isim sınırları zorlayan deha özellikleri taşıyor, fakat bir diğer benzer özellikleri  Asperger Sendromu’na sahip olmaları.Bu tür nörolojik bozukluklar ana hatları itibariyle yüksek sanatsal beceri, üstünlük ve bilimsel alanlarda başarı sergiledikleri karmaşık zihin yapısını meydana getiriyor. Asperger Sendromu‘nda genel olarak güçlü gelişmiş sözel IQ mevcuttur. Dilbilimsel becerilerde akıcılık esastır. Muhakeme gerektiren konularda çoğunlukla diğer insanlardan iyi performans sergiledikleri gözlenirken;  sembolleri kodlama ve işleme hızında zayıflık olduğu ileri sürülmüştür.

  Asperger sendromlu kişiler, otizmli bireylerle kıyaslandıklarında yaşıtlarından daha erken sözel gelişim gösterir, gelişmiş konuşma yetenekleri vardır ve üstün hayal gücü performansları sergilerler. Bilişsel anlamda ele alındığında, Asperger sendromuna sahip kişiler algısaldır ve diğer insanlara göre üstünlük gözlenen sözel performansa ve görsel-uzamsal kavrayışa sahip oldukları bilinir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.