Dolar 32,5208
%-0.08
Euro 34,7793
%-0.25
Altın 2.423,750
%-0.26
Bist-100 9.733,00
%0.92

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

CKD Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür: ‘‘Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz ve selamlıyoruz’’

  • İstanbul Gündemi
  • 23.08.2021 - 16:25

Cumhuriyet Kadınları Derneği adına yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Tülin Oygür, ‘‘Bazı kadın örgütlerinin bir araya gelerek savurdukları “Taliban’ı tanımıyoruz, Taliban’ı tanıyanı da tanımıyoruz” sloganına karşı “Bağımsız Afganistan’ı tanıyoruz, Bağımsız Afganistan’ı tanımayanı da tanımıyoruz” diyoruz. Yaptıkları “derin” siyaset analizinde ABD’yi, Afganistan işgalini sürdüremedikleri için kınamalarını da hazin bulmakla birlikte, kendilerine yakıştırıyoruz.

Tek kıblesi emperyalist Batı olanlara soruyoruz: ABD 20 yılda Afganistan’a, oradaki kadınlara, işgal altında zulüm görmek dışında ne vermiştir? Ancak “işgal, manda ve himaye” kabul etmeyen milletlerde kadınların kendi eşitlik mücadelelerini verecek güce eriştiklerinden haberiniz yok mu? Şeriatla yönetilen ABD dostu ülkelerin kadınlarını dert etmediniz de ABD’yi ülkesinden söküp atan bir millet olunca mı tanımamaktan bahsediyorsunuz?’’ ifadelerini kullandı.

ABD’nin Afganistan’dan kovulduğunu Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Oygür şöyle devam etti:

‘‘ÇAĞIMIZIN GERÇEĞİ, MİLLETLERİN BAĞIMSIZLIK İSTEMESİDİR’’

‘‘Ortadaki gerçek, emperyalist ABD’nin 20 yıldır çöreklendiği Afganistan’dan kovulduğudur. ABD hegemonyası altında hiçbir toplumun gerçek uygarlık düzenine geçme ihtimalinin olmadığını tarihten de günümüzden de biliyoruz. Çağımızın gerçeği, milletlerin bağımsızlık istemesidir. Ve dünyamız bu yönde büyük devinimler içindedir.

Bağımsızlık, gerçek uygarlığa kavuşmanın ön şartıdır. Afganistan’da olan budur. Taliban’ın şeriat rejimiyle yönetecek olması bu gerçeği değiştirmiyor. Bundan sonrası işgalcilerin postalları altında yaşamaktan kurtulan kadim Afgan milletinin açacağı yeni yollara bağlıdır. Anti-emperyalist zeminde, yakın ve uzak komşu devletlerle ekonomik ilişkiler geliştirme gayretlerinin, kadınlar başta olmak üzere Afgan milletini ayağa kaldıracağına inanıyoruz. Bugün Afgan kadınının uluslararası müdahale çığlıkları atanlara değil, en çok da halkının büyük oranda Müslüman olduğu laik Türkiye Cumhuriyeti ile yürütülecek yakın ilişkilere ihtiyacı vardır. Cumhuriyet Kadını bunun bilincindedir.’’

Göksenin Aktaş / İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.