Dolar 32,5259
%0.12
Euro 34,9324
%-0.11
Altın 2.439,530
%0.14
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

CHP’Lİ UMUT ŞENOL: “BOĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLER, BU MECLİSİN ORTALAMASINI İKİYE ÇARPAR”

  • İstanbul Gündemi
  • 16.01.2021 - 15:43

CHP’li Meclis Üyesi Umut Şenol, Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldiğinden beri bir kuruş borç almadığını, borç hanesinde görülen miktarın da geçmiş dönem borçlarını ödemekte kullanıldığını belirterek, “Başkanımızın siyaset anlayışını benimseyin, içselleştirin, öğrenin” dedi.

ULUSAL POLİTİKALARI YEREL POLİTİKALARA ETKİSİNİ VE SONUÇLARINI ANLATTI

CHP’li Meclis Üyesi Umut Şenol, İBB meclisinin Ocak ayı birleşiminde, ‘Ulusal politikaların yerel politikalara olan etkisi ve sonuçları ile ilgili’ konuşma yaptı. Paylaştığı dokümanların yüzde 99’unun kamu kurumu TUİK verilerinden hazırlandığını söyleyen Şenol, 2018’te 958 milyar dolar olan Gayrisafi Milli Hasıla tablosunun, 2019 da 761 milyar dolara düştüğünü, 2020 verilerine bakınca düşmeye devam ettiğini gördüklerini belirterek, “7 yıldan beri fakirleşiyoruz arkadaşlar” dedi.

GAYRİ MİLLİ HASILADA AVRUPA’DA SONDAN ÜÇÜNCÜYÜZ

Nüfusun artmasına karşılık, Gayri Milli Hasıladaki düşüşe dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Şenol, yine TUİK verilerine göre işsizlik oranı ile Türkiye’nin Yunanistan ve İspanya’dan daha kötü durumda olduğunu, Moldova ve Kosova’nın ardından Avrupa’nın sondan 3. ülkesi olduğunu belirtti.

“ÇALIŞMAYAN, ÜRETMEYEN, HER ŞEYİ İTHAL EDEN BİR ÜLKE OLDUK”

Genç işsiz oranının yıllara göre yükseldiğini, genç işsiz konusunda ise ülke olarak Avrupa’da bir numara olduğumuzun altını çizen Şenol, istihdam oranına da değinerek Türkiye’de çalışabilir nüfusun sadece %43’ünün çalıştığını, %57’sinin ise çalışmadığını ifade ederek, “Çalışmayan, üretmeyen, her şeyi ithal eden bir ülke olduk” dedi.

Dolar ve TL kuruyla ilgili tabloyu da göstererek, “Ne kadar fakirleşiyoruz, görebiliyor musunuz arkadaşlar” diyerek meclis üyelerine seslenen Şenol, konuşmasından dolayı tepki gösteren Ak Partili meclis üyelerine, “Bu bilgiler size de yarar arkadaşlar, dinleyin ve anlamaya çalışın” dedi.

“MUHATAP OLMA”

Şenol’un konuşmalarına itiraz eden Ak Partili üyelere, ‘Hatibin sözünü kesmemeleri konusunda’ uyarıda bulunan Zeynel Abidin Okul, Umut Şenol’a, kendisine seslenenlerle muhatap olmaması uyarısında bulunarak, devam etmesini söyledi.

 

Dövizlerle gösterdiği verilerle devam eden Şenol, kasım ayı itibari ile İstanbul’da yapılan anketlerde çalışan insanların %28,7’sinin işten atılma korkusuyla yaşadığını, iş arayan kişilerin%75’inin ise yakınlarda iş bulacağına inanmadığı sonucunun çıktığını söyleyerek, “Benim sözümü keseceğinize, umudu olmayan bu insanları anlamaya çalışın” diyerek devam etti.

“TÜRK LİRASINA YATIRIM YAPAN YOK”

Ankete katılanların %72,6’sının beklenmedik 1000 liralık bir harcama ile karşılaştıklarında bunu borç almadan karşılayamayacağını söylediğini belirten Şenol, İstanbul’un yüzde60’ının geçinebileceği miktarın altında para kazandığını, sadece yüzde 3 buçuğunun kazandığı paradan tasarruf edebildiğini, tasarruf edenlerin de yarının altına, diğer yarısının ise dövize yatırım yaptığını ifade ederek, “Türk lirasına yatırım yapan yok” dedi.

İstanbulluların büyük kısmının ekonominin daha da kötüleşeceğini düşündüğünü, bu verilerden herkesin bir şeyler çıkarması gerektiğini, yanlış yönetimlerin ülkeyi getirdiği durumun iyi anlaşılması gerektiğini ifade ederek devam eden Şenol, 2010 yılından beri enflasyon hedeflerini hiçbirinin tutturulmadığını, işsizliğin alıp başını gittiğini belirtti.

“BU ÜLKEDE YETERLİ BESLENEMEDİĞİ İÇİN SÜTÜ KESİLEN ANNELER VAR”

Kuruluşundan beri emek harcadığı ‘Derin yoksulluk ağı’ isimli bir ağın bileşeni olduğunu söyleyen Şenol, yaşadığı hikayeleri kendisine tepki gösterenlere tepki göstererek dile getirerek,  “Bu ülkede yeterli beslenemediği için sütü kesilen anne var. Bu anne çocuğuna mama yediremediği için hazır çorba yediriyor. Bunlar bu şehrin derinliklerinde yaşanan gerçekler ve bunlara karşı hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

“MERKEZ BANKASI EN SON 2010’DA HEDEFİNİ TUTTURMUŞ”

Merkez Bankası enflasyon oranı da en son 2010 yılında tutturduğunu belirterek devam eden Şenol, geçtiğimiz aylarda İSKİ Genel Müdürü’nün zam talebine karşı çıkarak yatırımlarını eleştiren Ak Partililere diğer büyükşehir belediyelerinin yaptığı zam oranlarını göstererek, Bursa’da suya 15.0, Kayseri’de 19.8, Erzurum’da ise 20.0 zam yapıldığını ifade etti. İSKİ Genel Müdürü’nün oğlunun da (Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi) BUZKİ’de çalıştığını ifade eden Şenol, “İstanbul’da babasına izin vermiyorsunuz da, Bursa’da oğluna niye izin veriyorsunuz? Zam yapmasına izin vermiyorsunuz sonra da yatırım yapsın diyorsunuz” ifadeleriyle devam etti.

“VATANDAŞIN ÖNCELİĞİ DEĞİŞTİ”

Deprem ve ulaşımla ilgili yapılan önerileri hangi siyasi partiden olursa olsun çok önemsediğini de belirten Şenol, pandemi süreciyle birlikte kasım ayında ilk kez halkın “İBB bütçesinin çoğunluğunu sosyal yardımlara ayırın” dediğini, 2-3 ay önce önceliği deprem, kentsel dönüşüm, ulaşım ve ya eğitim olan vatandaşların önceliğinin şimdilerde sosyal yardım olarak değiştiğini belirterek, “Arkadaşlar sokağa çıkın ve ciddi bir yoksulluk olduğunun farkına varın” dedi.

Şenol, pandemi tedbirlerinin gecikmesi, sokağa çıkma yasaklarının geç ilan edilmesi, hasta verilerin paylaşılmaması gibi sebeplerin sonucunda daha sert tedbirlerin uygulaması nedeniyle günübirlik ve hizmet sektöründe çalışanların da çok zor durumda kaldığını ifade etti.

CHP’li Meclis Üyesi Umut Şenol, konuşmasından dolayı kendisine tepki gösteren Ak Partili üyelere, “Pandemiye yakalamak senin suçun değil ama Merkez Bankası’nın pandemi ye eksi 40 milyar $ ile yakalanması senin suçun. Parayı betona gömmek senin suçun” diyerek tepki verdi.

ÖZ ELEŞTİRİ DE YAPTI

İlkelerine sonuna kadar bağlı olduğu partisinin geçmişte kadınlara istihdam sağlanmaması, başörtülülerin üniversitelere alınmaması gibi tavırlarından dolayı da üzgün olduğunun altını çizerek devam eden Umut Şenol,  bu kadar kötü şeylerin arasında iyi şeyler olduğunu da söyleyerek, 24 Haziran öncesinde İBB’de üst kadın yönetici oranının yüzde 10.6, Ocak 2021 itibari ile ise %20 olduğunu söyleyerek, refah seviyesi yüksek tüm ülkelerde, kadın yöneticilerin üretimde daha çok yer aldığına değindi.

“HAZİNE GARANTİSİ OLMADAN 0.8 ORANINDA FAİZ ALABİLEN BİR BAŞKANIMIZ VAR”

Örneklemelerine devam eden Şenol, 2015’den bu yana daha da yükselen faiz oranlarına değinerek, Ekrem İmamoğlu’nun hazine garantisi olmadan sadece 0.8 faize borçlanabildiğini, bununda kendisine duyulan güvenden kaynaklandığını, bunun İstanbul ve hatta Türkiye için büyük bir şans olduğunu belirterek, kendisine tepki gösterenlere  “Körü körüne muhalefet yapmayın” diyerek cevap verdi.  

“EKREM BAŞKAN 1 KURUŞ BORÇ ALMADI”

İBB’yi devir aldıklarında belediyenin 21. 3 milyar borcu olduğunu, kasadaki parayla netleştirince bu sayının 28. 6 milyarı bulduğunu, önceki dönemde döviz cinsinden 13 milyar borçlanıldığı ve Euro’nun 6 liradan 9 liraya çıktığını, dolayısıyla borcun da 5 milyar arttığını ifade eden Şenol, “Yani arkadaşlar Ekrem başkan 1 kuruş borçlanmamış. Aldığı borcu İBB’nin borcunu ödemeye kullanmış. Belediyenin gelirlerinin düştüğü pandemide hem sosyal yardım yapıp hem de tasarruf yapmış ve belediyenin borcunu devalüasyon hariç 1 kuruş artırmadan üstüne 5.6 milyarlık yatırım yapmış” dedi.

Şenol, Başkan İmamoğlu’nun, aldığı 24 adet metro aracını, Dudullu-Bostancı hattını harcadığı miktarı, katı atık desteği, Eminönü-Alibeyköy hattı harcamasını, Silivri çöp arıtma ve İETT otobüs alımını hesaplayınca da, borçlanan 5 milyonun nereye harcandığının net olarak görüldüğünü söyledi.

 

Ekrem İmamoğlu’nun en büyük özelliğinin kendinden olmasa dahi liyakat sahibi insanları yönetebilmesi olduğunu, siyaseti meslek olarak görmediğini, meslek sahibi olan kişilerin topluma fayda üretmek için siyaset yapması gerektiğine inandığını, Ak Partili üyelerin de bunu içselleştirip, öğrenmeleri ve ülkenin geleceği için bu şekilde davranmaları gerektiğini belirten Şenol,“Bunları kavramadan çağımızda siyaset yapmanız çok zor” dedi.

“BOZAĞAZİÇİLİ ÖĞRENCİLER, BU MECLİSİN ORTALAMASINI İKİYE ÇARPAR”

Konuşmasının sonunda Boğaziçi Üniversitesi mezunu olduğunu söyleyen Umut Şenol, Türkiye’de üniversite sınavına giren 3 milyon öğrenci içinde ilk yüze giren 67 öğrencinin Boğaziçi’ni tercih ettiğini ifade ederek, öğrencilerin “Ak Parti’nin Ataşehir belediyesine başkan adayı, İstanbul’a milletvekili yapmadığı birini Boğaziçi’ne nasıl bir rektör yapılıyor?” dediğini ve rektörlük makamının belediye başkanlığından da, milletvekilliğinden de daha önemli olduğuna inandıklarını söyledi.

Gözaltına alınan 17 kişinin öğrenci olmadığını söyleyen İBB Ak Parti Grup Başkanı Tevfik Göksu’ya hitaben konuşan Umut Şenol, gözaltına alınan 15 kişinin başka üniversitelerden desteğe gelen öğrenciler olduğunu, 2’sinin de Boğaziçili olduğunu söyleyerek, sosyal medyaya da yansıyan polisin Boğaziçili öğrenciye “Akıllı ol” ifadelerini, öğrencinin de “Abi Türkiye’de ilk yüze girdim daha ne kadar akıllı olabilirim” anekdotunu anlatarak, “Kanuni olan her şey vicdani ve adaletli değildir. Öğrenciler bu yöntemi tasvip etmiyor, kabul etmiyorlar. Onlara saygı duyun. Gelin hep birlikte gidelim, o öğrencileri dinleyelim. Emin olun bu atamaya karı çıkan Ak Parti’ye oy vermiş öğrencilerimiz de var. Şunu da bilmeliyiz ki, oradaki öğrenciler bu meclisin ortalamasını ikiyle çarpar” diyerek konuşmasını tamamladı.

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.