Dolar 32,4960
%-0.14
Euro 34,9480
%0.34
Altın 2.427,630
%0.18
Bist-100 9.795,00
%0.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

CHP ÜSKÜDAR, ESNAF ÇÖZÜM PAKETİNİ SUNDU

  • İstanbul Gündemi
  • 21.10.2020 - 14:39

CHP Üsküdar İlçe Başkanlığı, esnaf ve meslek odaları ile bir araya geldi. Pandemi döneminde ekonomik krizlerle boğuşan esnafın dertlerine çare olması amacıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sunulan 17 maddelik ‘Esnaf Çözüm Paketi’, esnaf ve meslek odaları temsilcileri ile basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşen organizasyonda açıklandı.

 

CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, Yerel yönetimlerden sorumlu İl Başkan Yardımcısı İbrahim Can Kıran, İl Gençlik Kolları Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan yardımcısı Emre Çelebi, İBB ve Üsküdar Meclis Üyesi Nuray Elmas Kılıç, Üsküdar Meclis Üyesi Aziz Yağmur, Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Üsküdar İlçe Başkan Yardımcıları Ayhan Aydın, Müjgan Asrav’ın katıldığı toplantı, İBB Fethi Paşa Korusu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti.

 

GÜLENER: ‘ESNAF ÇÖZÜLÜRSE SOSYAL PATLAMA OLUR’

 

Üsküdar ile esnafın birbirinden ayrı düşünülmeyeceğini belirten CHP Üsküdar Esnaf Komisyon Başkanı Emre Gülener, “Biz, Üsküdar’da, esnafın dertlerini ve sıkıntılarını uzun yıllardır dile getiriyoruz. Esnafımız çok dertli ve sıkıntılı. Esnaf, ahilik kültürüne sahiptir. Esnaf, orta sınıftır. Orta sınıf demek, ahlak demektir. Esnaf çözülürse, toplumda çok ciddi sosyal patlamalar olur. Biz bu duygu ve düşünce ile esnafımızın sıkıntılarını yıllarca söyledik, anlattık. Genel merkezimiz, bizim sesimizi duydu ve esnaf çözüm paketinin birinci maddesine ‘Esnaf Bakanlığı’nın Kurulması’nı yazdı. Bundan çok büyük memnuniyet duymaktayız. Pandemi döneminde birçok meslek kolu, sıkıntı içerisinde olan esnafın daha da üzerinde sıkıntı çekmiştir. Esnafın vergi borcu var, SGK borcu var, icralar var. Mal sahipleri ile kiradan dolayı yaşadığı sorunlar var. Esnafın üzerinde üç günde bir ödeme yükü var. Peşin vergi bitiyor, geçici vergi başlıyor. KDV bitiyor, stopaj başlıyor. SGK primi bitiyor, kendi BAĞ-KUR primi başlıyor. Hepsini tek tek kaleme aldık, genel merkezimize ilettik. Onlar da çok faydalı olacağına inandığımız iyi bir paket hazırladılar. CHP, esnafın dertlerine son on yılın öncesine göre daha fazla eğilmektedir. Ne diyor genel başkanımız, “Kim bir mağduriyet yaşıyor ise, kim bir sıkıntı yaşıyor ise ben onun yanındayım.” Merak etmeyin değerli esnafımız, CHP, yanınızda olacaktır” diye konuştu.

 

TAŞKIN: ‘ÜLKEMİZ KRİZLERİN ÜZERİNDE OTURUYOR’

 

Mevcut hükümetin ve yönetim sisteminin işlemediğini ve ülkenin doğru yönetilmediğini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, “CHP, ana muhalefet partisi olduğu için böyle çalışmaları yapmak en doğal görevidir. Bana, böyle bir çalışmaya bir başlık at deseler “Demokrasi Ekmek Demektir” diye bir başlık atardım. Öncelikle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bir demokrasi krizi geçirmiştir. O kriz ardından, Türkiye’de yönetilememezlik krizi, devlet krizi diyoruz, -yani devlet örüntüsü işlemiyor, vekiller ‘Ankara’ya kebap yemeye mi geldik, görevimiz tam olarak nedir?’ diyorlar. Bürokrasi işlemiyor. Bakanların çoğunun adını da bilmiyoruz. Bu sistem işlemiyor. Dolayısı ile biz referandum sırasında ‘Bu sistem ekonomik kriz getirecek’ demişti. Bu krizlerin ardından maalesef Covid-19 pandemisine yakalandık. Bugün yaşadığımız sorunlar Covid ile ilgili değil, üç tane krizin üzerine oturmasıyla da alakalı” şeklinde konuştu.

 

‘DEVLET SADECE8 MİLYAR HARCADI’

 

Pandemi döneminde yapılması gereken sosyal yardımların yetersizliğine vurgu yapan Taşkın, “Genel Başkanımız, 6 Ekim 2020 tarihinde bir grup toplantısı yaparak, esnaflarla ilgili 17 maddelik öneriyi geliştirdi. Esnaf Bakanlığı önerimiz, zaten bizim 2018 seçim bildirgemizde vardı. Dünyada pek ülke, pandemi ile mücadele etmek için paketler açıkladı. Örneğin Almanya, 750 milyar euroluk bir paket açıkladı. Bu paketin ana omurgası, beyaz yakalılar ve esnaftı. Türkiye’ye geldiğimizde sosyal destek bakımından çok küçük bir fedakarlıkla mücadele etmeye çalışıldı. Sosyal Koruma Kalkanı kapsamında son altı ayda 34 milyar TL para harcandı, bu paranın sadece 8 milyarı devletimizden geldi. Ana muhalefet partisi olarak yapıcı öneri sunmak görevimiz ama bir esnaf kardeşimizin şu sözleri dunumu çok iyi özetliyor: ‘Ben devlete 30 yıldır vergi ödüyorum ama devlet bana üç gün bakamadı’ Bunun üzerine çok şey söylemeye gerek yok” dedi.

 

‘SOSYAL YARDIMLAR LÜTUF DEĞİLDİR’

 

Esnafın devletten beklediği taleplerinin meşru olduğunu söyleyen Taşkın, “TÜİK’in kendi rakamlarına göre bir yılda 335 bin esnaf kepenk kapatmış durumda.  6 milyon kişi sokak esnaflığı ile para kazanıyor. Üzerine 2 milyon esnafı da koyup aileleri ile çarptığınızda, 20 milyonun üzerinde insan etki alanında. Çözüm önerilerinde temel şu olmalıdır; küçük bir azınlığın çıkarı mı yoksa kamunun çıkarı mı? Biz iktidarda güçlü, sosyal demokrat bir hükümet kurulması gerektiğine inanıyoruz. Sosyal yardımların lütuf değil, hak olduğuna inanıyoruz. Esnafın talepleri, bu kriz ortamında meşrudur. Zaten vergi verdikleri devletin, sosyal yönünü göstermesini istiyorlar. Türkiye sosyal hukuk devletidir. Bugün televizyonlarda gördüğümüz dünya başka, sokağa çıktığımızda gördüğümüz dünya başkadır” diye konuştu.

 

ÖZÇAĞDAŞ; ‘BU ZİHNİYET HER ŞEYİ YAPAR’

 

CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş ise yaptığı açıklamada Üsküdar ilçesinin yaşanabilir bir yer olmaktan uzaklaştığını söyleyerek, “Ülke olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz. Herhalde, bunu en son söylememiz gereken kesim esnaflarımız olsa gerek. Bazı durumlarda hizmetlerde dirençle karşılaşıyoruz. İBB Meclisi’nde çoğunluk bizde olmadığı için yardımlarımız da engellendi. Böylesi bir partizanlık yeryüzünde az görülmüştür. Salgında sokağa çıkamayan Ayşe teyzeye, yardım götürmemiz engellendi. Bu resmi tabloyu da bilmemiz lazım. Söyledikleri şey şuydu: ‘her sosyal yardım için sosyal hizmetlerden birisi gidecek, evin var mı araban var mı araştıracak’. Bir milyon kişi için böyle bir şey yapmak mümkün mü? Böyle engellemeler devam ediyor ama biz CHP olarak yakınamayız. Halkın kaynakları doğru yere harcandığı zaman sorunlar çözülüyor. Üsküdar’ı 26 yıldır AK Parti zihniyeti yönetiyor. Üsküdar gibi bir yerde, Mimar Sinan zenginliğinin içinde, meydanın orta yerine o kahverengi binaları yapan zihniyet, her şeyi yapar. Salacak’tan Üsküdar’a sahil boyunca bir yarışma açıldı. AK Partililer helikopterle gezip ‘şuraya Kanalistanbul’ yapalım diyor, biz öyle yapmıyoruz. Bilim insanlarından faydalanıyoruz. Evet biraz zaman alıyor ama yaptığınız zaman evladiyelik oluyor. Üsküdar’ı yeniden İstanbul’un turizm gözdesi haline getirmemiz lazım. Üsküdar esnaftır. Üsküdar, esnafıyla yaşayan bir yer. Esnafı kaybedersek, Üsküdar’ı ayakta tutmamızın şansı yok. İlçede yeşil alanlarımızı da korumanın derdindeyiz. Bunun esnaflarla ne alakası var diyebilirsiniz. Üsküdar, yaşanacak bir yer olmaktan çıkınca, insanlar Kadıköy’e gidiyorlar. Gençler kahve içmek için, yaşam için Kadıköy’e gidiyorlar. Bu yüzden yaşanabilir bir Üsküdar olmasını çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından esnaflara yönelik hazırlanan 17 maddelik iyileştirme paketi şu maddeleri içeriyor:

 

  1. Acilen bir Esnaf Bakanlığı kurulmalıdır
  2. Esnafımız için sicil affı çıkartılmalıdır
  3. Esnafımızın kullandığı krediler, faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilmelidir.
  4. Kiralarda stopaj kaldırılmalıdır
  5. Zincir mağazalar ve AVM’ler için düzenleme yapılmalıdır. AVM’ler haftanın bir günü kapanmalıdır
  6. Esnafın sosyal güvenlik primleri, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılanmalıdır.
  7. Esnafa salgın sürecinde haksız-insafsız cezalar yazılmamalıdır.
  8. Devlet esnafa olan borçlarını ödemelidir.
  9. Hijyen koşullarının sağlanması şartıyla kahvehanelerde oyunlara izin verilmelidir.
  10. Küçük esnafımızın yanında çalışanların, kısa çalışma ödeneği ile ilgili yaşadığı sorunlar giderilmelidir.
  11. Kamu kurumları, işyerleri kapalı olduğu sürece kiracısı olduğu esnafımızdan kira almamalıdır.
  12. Ertelenen vergi ve sigorta primleri için salgın sonrasında yeniden yapılandırma olanağı getirilmelidir.
  13. Esnafımıza yönelik icra işlemleri durdurulmalıdır.
  14. Okul kantinlerinden bir yıl süreyle kira alınmamalıdır.
  15. Servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilmelidir.
  16. Altı milyon sokak esnafımız kayıt içine alınmalı ve güvenceye kavuşturulmalıdır.
  17. Pandemi boyunca zarara uğrayan esnafa kira desteği sağlanmalıdır. İçinden geçtiğimiz pandemi süreci sosyal devletin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. Başta esnaflarımız olmak üzere salgının olumsuz etkilediği tüm kesimlere en kısa sürede gerekli destek sunulmalıdır.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.