Dolar 32,3879
%0.22
Euro 35,0337
%-0.09
Altın 2.326,280
%0.25
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

BOB MARLEY VE JAMAİKA

  • İstanbul Gündemi
  • 04.04.2021 - 14:46

Bob Marley, Rom ve sıcak insanlar!!!

Jamaika..

Nisan ayına girdiğimiz şu günlerde hava epey yağmurlu ve yeterince ısınmış değil, şimdi sıcak havanın ve denizin hayalini kurma zamanı. Arkanıza yaslanın alın kahvenizi, çayınızı sizi sıcakkanlı insanların ve müziğin ülkesine götüreceğim ‘Jamaika’.

Küba’nın güneyinde, Büyük Antilerde sımsıcak bir ada ülkesi. Orta Amerika ve Karayipler’de yer alan bir yeryüzü cenneti.

Ünlü kâşif ‘Chirstoph Colomb’ adaya ayak basmadan önce, ‘Xaymaca’ adıyla bilinen ülkede Arawak yerlileri yaşamaktaydı. İspanyol kolonilerinin bölgeye gelmesiyle beraber Arawaklar’ın yerine Afrika’dan getirilen köleler yerleştirildi. 1665 yılında İspanyolların ülkeyi terk etmesiyle bölge İngiliz korsanlarının eline geçti ve İngiltere’nin yürüttüğü köle kolonileri bölgede kurulmaya başladı. Özellikle başkent Kingston o dönemdeki ticaret hayatında büyük önem taşıdı ve Avrupa’ya bölgeden çok sayıda rom ve şeker ticareti yapıldı. 1834 yılında kölelikten kurtulan Jamaika, 1962 yılında tam anlamıyla bağımsızlığına kavuştu bu aynı zamanda Jamaika’nın dünyaya Reggae müzikle verdiği mesajının yerine tam ulaştığı yıllara denk gelmektedir.

Jamaika halkı, ‘Patais’ dilini konuşmaktadır. Bu dil yapısı İngilizcenin, Fransızca ve İspanyolca ile karışımı sonucunda ortaya çıkmış bir dildir. Konuşulan resmî dil İngilizce olmakla beraber, halkın konuştuğu İngilizceden hep bir şey anlamamak mümkündür. İkinci önemli dil ise İspanyolcadır. Halkın büyük bir bölümünün dini inanışı Protestan Hristiyan olmakla beraber %34’lük bir kısım ruhani güçlere inanmaktadır.

Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun zaman Aralık ve Şubat sonu olan dönemdir, bu dönemde hep ülke daha az kalabalık olur hem de iklim açısından daha elverişli bir dönemdir çünkü tropikal yağmurların nerdeyse tamamı bitmiş durumda olur. Jamaika aynı zamanda müzik şehridir, efsanevi sanatçı Bob Marley’in doğum gününün bulunduğu Şubat ayı boyunca ülkede birçok etkinlik düzenlenir. Haziran ve Kasım ayı arasında ki dönem ise ülkenin en çok yağmur aldığı ve turizm açısından pek elverişli olmadığı bir dönemdir.

Bu güzel ülkeye ulaşım biraz zahmetlidir, ülke ada ülkesi olduğundan en uygun ulaşım şekli hava yoludur fakat ülkeye Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır ancak Amerika, Küba ya da Avrupa aktarmalı olarak gidebilirsiniz. Türkiye’ye vize uygulaması olmayan ülkeye başka bir ülke üzerinden gideceğiniz için o ülkenin vize işlemlerini tabi olacağınızı hatırlatırım, o nedenle biraz zahmetli bir yolculuk olabilir ama kesinlikle değer.

Çok sıcakkanlı ve cömert insanların bulunduğu bu ada ülkesinde hediye alıp vermek çok önemli bir unsurdur. Sizi çok sevmiş ve hediye vermek isteyen insanlarla karşılaşırsanız hiç şaşırmayın hatta ülkede paranız yetmeyip de almak istediğiniz bir şey olursa takas yöntemine başvurabilirsiniz. Mutfak ve yemek açısından baharat yönünden Zengin ülkede deniz mahsulleri, tavuk ve biftek oldukça popülerdir ayrıca Vegan beslenme alışkanlıkları ve Vegan mutfak kültürleri de vardır. Müzik denince akla gelen yerlerin başında yer alan ülke, bütün dünya çapında Reggae müziğin ana vatanıdır. Ülkede yıl boyunca birçok festival düzenlenir bunların en önemlisi efsanevi Reggae yıldızı Bob Marley adına düzenlenen festivaldir. Sanatçının doğum tarihi 6 Şubat’ta başlayan festival, Şubat ayı boyunca devam eder.

Müzik, deniz ve sıcakkanlı insanlar kim istemez ki. Bir gün mutlaka gitmenizi tavsiye ettiğim sımsıcak bir yer Jamaika.

İyi hafta sonları, bavullarımızın hiç boş kalmadığı zamanlar dilerim.

Zeynep Çay - İstanbul Gündemi

[email protected]

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.