Dolar 32,2081
%-0.11
Euro 34,8604
%0.17
Altın 2.446,320
%0.57
Bist-100 10.219,00
%-0.49

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

'BAKIRKÖY BELEDİYESİ’NİN BÜTÇESİ NEREYE GİDİYOR?'

  • İstanbul Gündemi
  • 17.04.2021 - 13:33

2020 faaliyet raporunda temsil ve ağırlama giderlerinin 1 milyon 173 bin 558 lira oluşunu eleştiren işçiler, “Kimsenin kimseye gitmediği, selam vermekten imtina ettiği pandemi sürecinde Bakırköy Belediyesi kimleri ağırlamıştır? Bu israf değilde nedir?” diye sordu. 

12 Şubat’tan beri her salı ve perşembe toplu sözleşme hakları için eylem yapan Bakırköy Belediyesi çalışanı Disk Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube üyesi işçiler, 18. Eylemlerini yaptı. İşçi eyleminden 1 saat önce CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun aynı meydanda Merkez Bankası’ndan kaybolduğu iddia edilen döviz rezerviyle ilgili '128 milyar dolar nerede?' konu başlıklı açıklamana da katılan işçiler, Kaftancıoğlu’na sorunlarını ve talepleri içeren raporlarını verdi. 

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ile birlikte il ve ilçe örgütlerinin de katıldığı basın açıklamasına atıfta bulunan DİSK Genel iş Sendikası Avrupa Yakası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, “Birilerine hırsız, yolsuz diyeceğiz, hak hukuk adalet diyeceğiz, emeğin yanında olduğumuzu söyleyeceğiz Atatürk diyeceğiz, Cumhuriyet diyeceğiz, demokrasi diyeceğiz ama uygulamada hiç birinin yanından geçmeyeceğiz” diyerek eleştiride bulundu. 

Toplu sözleşme hakları için 18. Eylemlerini yapan çalışanlar adına basın açıklamasını okuyan DİSK Genel iş Sendikası Şube Sekreteri ve aynı zamanda belediye çalışanı olan Süreyya Doğan, yaşanan süreci bir kez daha anlatarak, geçtiğimiz hafta Bakırköy Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporuyla ilgili eleştirilerini sıraladı. 

“BELEDİYENİN 2020 FAALİYET RAPORU İSRAF RAPORU DEĞİL MİDİR? “

İşçisine günlük 5 lira yemek parası veren Bakırköy Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporunda, temsil ve ağırlama giderlerinin 1 milyon 173 bin 558 lira olduğunu söyleyen Doğan, bu hesaba göre 226 bin nüfuslu Bakırköy de, belediyenin 234 bin 711 kişiye yemek yedirmiş olması gerektiğinin altını çizerek, “Kimsenin kimseye gitmediği, selam vermekten imtina ettiği pandemi sürecinde Bakırköy Belediyesi kimleri ağırlamıştır? Millet açlıkla, yoksullukla, hastalıkla boğuşurken, yapılan bu temsil ve ağırlama israf değil midir?” diyerek devam etti. 

“RAMAZAN KOLİSİ İÇİN AYRILAN 1 MİLYON BÜTÇE NERELERE HARCANMIŞTIR?”

Yine 2020 Faaliyet raporunda Bakırköy Belediyesi’nin işçiler ve ihtiyacı olan vatandaşlara Ramazan Kolisi için 1 milyon lira bütçe ayırdığını ve ne kendilerine ne de vatandaşlara tek bir kolinin dağıtılmadığını belirten Süreyya Doğan, “Ramazan kolisi için ayrılan 1 milyonluk bütçe nerelere harcanmıştı?” dedi. 

2020 Faaliyet raporunda, bütçesi ayrıldığı halde yapılmayan onlarca iş olduğunu ifade ederek devam eden Doğan, yapılan tek şeyin Bakırköy Devlet Hastanesi önündeki ’Sağlık Çalışanı Heykeli’ olduğuna dikkat çekerek, kuralsız, güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalışma yaparak, günlük 5 lira yemek parası veren Bakırköy Belediye yönetimine bir kez daha seslendi. 

“İşçilerinin istediği, anayasal ve demokratik haklarıdır. Taleplerimiz günün şartlarına göre en masum ve en basit taleplerdir. Kuralsız ve güvencesiz çalışma istemiyoruz. İşçilerin toplu sözleşmesi yapılsın istiyoruz. İşçilerin demokratik ve anayasal talepleri yerine getirilsin istiyoruz. İşçilere yapılan zorlama ve baskılar son bulsun istiyoruz.”

“ÖNGÖRÜLERİ, GERÇEKTEKİ YAPININ NE ZİHNİYETTE OLDUĞUNU ORTAYA KOYMAKTADIR”

Faaliyet Raporunun görüşüldüğü meclis toplantısında, belediyenin borcuna ilişkin açıklama yapan Başkan Yardımcısı Taşkın Toprak’ın emekli olacak ve işten çıkarılacak kişilerin kıdem ve tazminatlarıyla ilgili 200 milyon civarında bir ön görülerinin olduğunu ifade edemesini de, “Sosyal demokrat ve halkçı söylemler kullanan bir belediyenin işten çıkarılacakların tazminat gideri başlıklı bir açıklama yapması, gerçekteki yapının ne zihniyette olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” sözleriyle eleştiren Doğan, yapılan hesabında ne akla ne de mantığa uymadığını belirtti. 

“2 BİN KİŞİ EMEKLİ Mİ OLACAK? İŞTEN Mİ ÇIKARILACAK?”

Ortalama kişi başı 100 bin lira tazminat ödenmiş olsa, bu rakam ile 2 bin kişiye tazminat yapılması gerektiğini ve Bakırköy Belediyesi’nde memurlar da dahil olmak üzere toplamda 1900 civarında personel olduğunu söyleyen Süreyya Doğan, “2000 kişi emekli mi olacak ya da işten mi çıkarılacak” diye sordu. Bakırköy Belediyesi’nin  tüm personelini Başkan Yardımcısı Taşkın Toprak’ın yaptığı bu açıklama karşısında susmaması gerektiğinin altını çizen Süreyya Doğan, yapılan hesaba göre sustukça sıranın herkese geleceğini söyledi. 

“AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ İLE CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ ARASINDA FARK YOKTUR”

Bakırköy Belediyesi’nin 2020 yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü meclis toplantısında, belediyenin bütçesinin çoğunun personele gittiğini söyleyen Ak Partili Meclis Üyesi ile, borcun büyük kısmının işçilerden kaynaklandığını söyleyen CHP’li arasında kendilerine göre zihniyet farkı olmadığını belirten Doğan, “Sermayenin meclis üyeleri kendilerine gelince bütçeden aslan payını alarak, zevk ve sefa içerisinde milyonluk evlerinde mutlu mesut yaşarken, işçileri açlığa, sefalete, işsizliğe ve yoksulluğu mahkum etmişlerdir” diyerek açıklamalarına şöyle devam etti. 

“Bakırköy de yerel iktidarda yönetim ve söz sahibi düzen partileri, ortak hareket ederek işçileri sömürmektedir. Bakırköy’ün kaynaklarını kendi çıkar ve menfaatleri doğrultusunda çarçur etmektedirler. Tüm Bakırköylülerin ve halkımızın gerçekleri görmeleri adına faaliyet raporlarını ve bütçe kaynaklarının nerelere harcandığını, bütçenin nasıl kullanıldığını görmeleri, araştırmaları gerekmektedir. Unutmayınız haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” 

“SÖZ KONUSU İŞÇİLER VE EMEK SÖMÜRÜ OLUNCA, SÖZDE AYRI OLANLAR, ÖZDE BİRLEŞİYORLAR”

Tüm Bel Sen 1 Nolu Şube Temsilcileri, Bakırköy Kent Savunması, TKP, Emek Partisi ve Bayrampaşa Belediyesi’nden kod 29 ile işten çıkarılan işçilerin de destek verdiği eylemde, tüm direnen emekçilere bir kez daha selam gönderen Disk Genel iş Sendikası şube Temsilcileri, “Toplu sözleşme hükümlerini uygulamayan ve ahlaksız bir şekilde kod 29 ile işçileri işten atan anlayışı kınıyoruz. Farklı siyasette ve anlayışta olan belediye yönetimlerinin, söz konusu işçiler ve emek sömürüsü olunca nasıl benzer hareketler yaptığını ve birleştiğini de çok iyi görüyoruz. Bu konuda Bakırköy Belediyesi ve Bayrampaşa Belediyesi en iyi iki örnektir. Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin de sorunları en kısa zamanda çözülmelidir. Bayrampaşa Belediyesi işçi arkadaşlarımızla birlikte, Migros işçileri, Simbo işçileri, SML Etiket işçileri ve diğer tüm işçi arkadaşlarımızla birlikte dayanışma içerisinde olacağımızı da buradan söylemek istiyoruz.” diyerek açıklamalarını tamamladı. 

Hep birlikte Bakırköy Belediye binası önüne giden eylemci işçiler, bir kez daha taleplerini haykırdı. 

  • Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın
  • Keyfi olarak işten attığınız işçiler geri alınsın
  • Ücretlerinde kesinti yaptığınız işçilerin ücretleri eski haline getirilsin
  • İşçiler üzerinde yapılan baskılara ve tehditlere son verilsin
  • Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin
  • Sorunlarımız masa başında çözülsün...

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.