Dolar 32,5263
%-0.06
Euro 34,7959
%-0.2
Altın 2.432,990
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

AŞK VE GÜNAHLAR ŞEHRİ BATUM

  • İstanbul Gündemi
  • 07.03.2021 - 22:03

Batum. Bir o kadar yakınımızda olan güzel mi güzel, şirin mi şirin bir doğu Karadeniz kenti. Mutlaka bir yakınızın Batum’da çekilen bir fotoğrafını sosyal medyada görmüşsünüzdür çünkü hemen hemen Karadeniz’de yaşayan herkesin mutlaka günü birlik bile uğradığı bir yerdir.

İlk çağlardan bu güne kadar Perslerden, Romalılar’a, Osmanlı’dan, İngiltere ve Sovyetlere kadar birçok egemenliğe altına giren şehir komünizmin çöküşüyle beraber 1991’de bağımsızlığını tam anlamıyla ilan etmiştir. Osmanlı mimarisine, Sovyet zamanının komin tarzı büyük katlı evleri eklenince epey karışık bir hal alan şehir tam bir liman kenti aslında ve deniz ticareti açısından eski çağlardan beri epey önemli bir yere sahip.

Gürcistan’ın yazlığı konumundaki şehir plajlarıyla çok ünlü, mutlaka her Gürcü ailesinin yazlık evinin olduğu bölge tamamen tertemiz bir denize ve güzel kumsallara sahip. Ganio kalesi, Alfabe kulesi, ‘Ali ve Nino’ mutlaka görülmesi gereken yerler arasında baş sırada yer alıyor. ‘Ali ve Nino’ birbirine kavuşamayan iki âşık olan Azeri bir gençle ile Gürcü bir kızın imkânsız aşkı adına yapılan çok etkileyici bir anıt ve mutlaka görülmesi gereken bir öneme sahip. Gezilip görülecek yerler bunlarla da sınırlı değil, Batum meydanı, botanik bahçe, Piazza meydanı, St. Nicholas kilisesi, Batum katedrali mutlaka görülmesi gereken yerlerden bazıları. Batum, gece hayatı ve renkli kumarhaneleriyle’ de ünlü, bu yüzden ismi ‘aşk ve günahlar şehri’ olarak geçiyor ama günahların yanı sıra bir o kadar da mucizelerin şehri. Yıllarca birçok medeniyete, sosyal rejime ve siyasi olaya karşı dimdik ayakta kalabilmesi bunun en büyük örneği.

Gürcü mutfağı, çok leziz ve Türk mutfağı damat zevkine uygun tatlar barındırıyor ama biraz daha fakir bir yapıya sahip ülkece ünlü bir hamur işi Gürcü böreği ‘Haçapuri’yi her yerde yemeniz mümkün, ayrıca Gürcü şarapları tamamen tadılması gereken kaliteye sahip.

Doğu Karadeniz’de hem Karadenizli hem de tamamen Avrupalı bir şehir ‘Batum’. Her bir sokağından keyif alacağınızdan eminim, mutlaka tatil rotanıza eklemenizi tavsiye ederim. Eminim ki sizin de hafızanızda aşk ve mucizeler şehri olarak kalacaktır. Bavulunuzun hiç boş durmayacağı bol tatilli günler dilerim.

Zeynep Çay - İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.