Dolar 32,5185
%-0.09
Euro 34,7960
%-0.2
Altın 2.421,520
%-0.35
Bist-100 9.720,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Akın Gürkan: ''Konut mağduriyetlerinin önüne geçilmesi için Bakanlık düzeyinde önlemler alınması gerekiyor''

  • İstanbul Gündemi
  • 17.09.2021 - 17:01

Ülkemizde milyonlarca kişiyi ilgilendiren ‘konut mağdurları’ konusunda farkındalık yaratmak ve çözümüne dair katkı sunmak amacıyla İBB kürsüsünden konuşan İYİ Partili Tuzla Belediye Meclis Üyesi Akın Gürkan, Esenyurt konut mağdurları ile yaptıkları görüşmeler neticesinde yaptıkları değerlendirmelerin dikkate alınarak, yeni mağdurlarında önüne geçileceğine inandıklarını söyleyerek, gerekli çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

60‘lı 70‘li yılların en büyük dolandırıcılar listesinde yer alarak filmlere konu olan Sülün Osman, Güney Zabu, Banker Kastelli gibi örnekleri dile getirerek, ülkenin dolandırıcı kronolojisini değerlendiren ve bu dolandırıcıların dönemin siyasileriyle mizahi konulara malzeme olduğunu söyleyen Gürkan, geçmiş siyasilerin olaylara bakış açısını ve nezaketiyle bu gün yaşananları karşılaştırdı. 

1980 sonrası kurulan Yapı Kooperatifleri’nde de bahsederek konuşmasını sürdüren Gürkan Akın, kuruluş amacına uygun olmayan kooperatifler yüzünden büyük mağduriyetler yaşandığını, gelinen süreçte alınmayan önlemler nedeniyle konut mağduriyetlerinin had safhaya ulaştığını söyledi.

Gelinen noktada yaşanan konut mağduriyetinin ‘ön ödemeli konut alma’ adıyla yapıldığını, ortalama 30 bin mağdurla en büyük örneğin Esenyurt bölgesinde olduğunun altını çizen İYİ Partili Akın Gürkan, geçtiğimiz günlerde Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu adıyla bir araya gelen mağdurların İYİ Parti İstanbul İl Başkanlık binasını ziyaret ettiğini söyledi. İl Başkanları Buğra Kavuncu ve milletvekilleriyle birlikte, konun uzmanı yöneticilerle yaptıkları toplantıda yaşanan mağduriyetin tüm detaylarını incelediklerini söyleyen Gürkan, bakanlık düzeyinde alınacak önlemlerle sonrasında oluşacak mağduriyetlerinin önüne geçilebileceğini ekleyerek çözüm önerilerini sıraladı.

BAKANLIK DÜZEYİNDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

*Ön ödemeli konut satışlarında inşaat firmaları ile daire alıcısı arasında yapılacak sözleşme Ticaret Bakanlığı tarafından denetlenmeli

*Müteahhit firmaların yeterlilikleri gerçek kıstaslara göre mali ve teknik olarak değerlendirilmeli

*Gerekli teminatlar alınmadan, sigorta yapılmadan, firmaların inşaat faaliyetlerine ve satış yapmalarına izin verilmemelidir.

*Ön ödemeli alınan daire için vatandaşın yaptığı ödemeler, direkt müteahhit firmalara verilmemeli, belli bir hesapta toplanmalı ve inşaat‘ın ilerleme seviyesine göre aktarılmalıdır.

*Alıcı dairesini almak için ödeme yapmaya başladığında kat irtifakının kurulmuş olması, bunun da tapudan tescil edilmesi ve satın alan kişi adına şerh konulması gerekir. Böylece mükerrer satışın önüne geçilebilir.

YERELDE TÜM PAYDAŞLARIN OLACAĞI BİR ÇALIŞTAY YAPILMALI

Plan tadilatları, imar durumları, plan notları gibi yerelde halledilebilecek meselelerle birlikte, finans sağlayıcı bankalarda dahil olmak üzere, tüm paydaşların ve arsa sahiplerinin de katılacağı bir çalıştay yapılması gerektiğini İYİ Parti olarak tavsiye ettiklerini ve önemsediklerini ifade eden Akın Gürkan, çalıştaya katılan bilim adamları ve uzmanların bilgi, deneyim ve değerlendirmeleri ile ortaya çıkacak olan sonuç bildirisi ve raporunun hem İstanbul özelinde 100 bin, Türkiye genelinde ise 300 bin kişiyi ilgilendiren bir mesele için ışık olacağını, sonrasında yaşanabilecek olası mağduriyetlerin yaşanmaması için yol gösterici olacağına inandıklarını belirtti.

KONAŞLI MAHALLESİ’NDE YAŞANAN SORUNU DA DİLE GETİRDİ

Son olarak Tuzla Konaşlı Mahallesi’nde yaşanan mağduriyeti de dile getirerek konuşmasını sonlandıran İBB Meclis Üyesi Akın Gürkan, yaklaşık 18 yıldır Konaşlı Mahallesi’nin devam eden imar sorunun seçimden seçime dile getirildiğini, sonrasında ise unutulduğunu söyleyerek, “Bugün ERK, yarın TERK olacaklar” diyerek iktidara yüklendi.

İYİ Parti İBB ve Tuzla Meclis Üyesi Akın Gürkan, “Siz bizi meclis salonlarından attırmakla tehdit ederek sesimizi kesemezsiniz. Biz bu milletin sesiyiz ve öyle de kalacağız. Mağduriyet neredeyse biz orada olacağız Şunu unutmayın ki biz bu milletin ta kendisiyiz. Sesimizi her yerden duyacaksınız, çünkü bu sokaklar, bu yollar, bu memleket bizim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Selvi Sarıtaç / İstanbul Gündemi

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.