Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

AKIN GÜRKAN: ‘21. YÜZYILDA TUZLA MAHALLELERİNDE İNTERNET YOK’

  • İstanbul Gündemi
  • 11.04.2021 - 16:56

Konuşmasına başlarken Belediye faaleyet raporunun 2020 yılına ait hizmetlerine değinen Gürkan, ‘Pandemi nedeniyle hedeflere ulaşılamamıştır’ ibaresinin rutin belediyecilik hizmetlerine de konmasına şu sözlerle tepki gösterdi.

‘İHALESİZ DEVREDİLEN HİZMETLER VAR’

“Bu dönem içerisinde belediyemiz pandemi koşulları nedeniyle rutin işleri dışında fazlaca bir hizmet yapabilme imkanı bulamamıştır.” diyerek bu maddenin tüm faaliyet raporunda görüldüğünü belirten Akın Gürkan, sözlerine şöyle başladı: “Tuzla Belediyesi‘ne nasıl yönetildiğini görmek açısından 2019 yılına ait Sayıştay Denetim Raporu’nda bulunan bulgulardan İki tanesine değinmek istiyorum. Birincisi 11. bulgu belediyenin ambalaj atıklarının toplanması ve değerlendirilmesi hakkının ihalesiz olarak devredilmesi. Sayıştay elemanları belediyenin hesap ve işlemlerinin incelemesi neticesinde ambalaj atıklarının; toplanması, taşınması, ayrıştırılması ve depolanması hizmetlerini içeren imtiyazın bir protokol ile çevre lisanslı özel bir kuruluş olan firmaya aylık 75 bin TL bedel karşılığında ihalesiz olarak devredildiğini tespit etmiştir. Bahse konu imtiyaz gelir getirici özellikte olması sebebiyle 2886 sayılı devlet ihale kanunu hükümlerine göre ihale edilerek devredilmesi veya kiraya verilmesi gerekmektedir. İkinci bulgu ise bu 18. bulgu şartname satış bedellerinin ihaleye katılımı engelleyecek nitelikte olması 2886 sayılı kanunun ilgili hükümleri gayet açık olmasına rağmen yani şartname bedenini belirlenmesinde esas olan basım maliyetini açmayacak ve rekabeti engellemeyecek bir tutarın belirlenmesi gerekirken bu yapılmamıştır.”

‘419 İHALENİN 323’Ü DOĞRUDAN TEK BİR ŞİRKETE TESLİM EDİLMİŞTİR’

İki adet ihaleye yalnızca bir şirketin katıldığını ve ihalenin de yine bu şirkete verilerek sonuçlandırıldığını belirten Gürkan: “ 2020 denetim komisyonu raporunda buna benzer bir durum doğrudan temin yani adrese teslim ihaleler Tuzla Belediyesi 2020 yılında 419 adet ihale yapılmış bunların 353 tanesi doğrudan temin olarak verilmiş. Yani ihalelerin Yüzde 84‘ü rekabetin sağlanamadı ihaleler olmuştur. Yani belediyelerdeki ihaleler Ahbap Çavuş ilişkisi içindedir. Tuzla‘da Yaşanan bu durum Türkiye‘de yaşananların birebir küçük bir örneğidir. Yukarıda bahsi geçen durum mevcut hükümet tarafından da aynı şekilde yönetilmektedir. 2020 yılı Denetim Çalıştayı Raporu’nda Rıza Çalışır‘ın denetim komisyonu raporundan alıntılıyorum. Özel Kalem Müdürlüğü bütçesi 2019 seçim yılında üç buçuk milyondan 8 milyona çıkartılmış. Ondan sonra da 2 milyona indirilmiş. Basın Yayın Müdürlüğü 10 milyondan 16 milyona çıkarılmış. 2020 yılında ise 13 milyona indirilmiş. Destek ve Hizmet Müdürlüğü bütçesinde işletme ve iştirakler Müdürlüğü’nde, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nde bu rakamlar yukarıda belirttiğim gibi aynı şekilde yapılmış.” Diyen İYİ Parti Meclis Üyesi Akın Gürkan, Tuzla Mahallelerinde geciken ve yapılması gereken hizmetlerin aksadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

‘ÇÖZÜLEMEYEN KANALİZASYON POBLEMİ, SPOR ALANLARI TALEPLERİ, ALTYAPI EKSİKLİĞİ’

“Bütün bunların yanında bizim istediğimiz Vatandaşlarımızın sorunlarının giderilmesidir. Mahallelerle ilgili olarak asıl sergilenmesi gereken performans, örneğin; Mescit mahallemizin 21. yüzyılda İstanbul gibi dünya başkentlerinin Mahallesi‘nde internetin olmadığının bilinmesi ve bunun derhal giderilmesidir. Sokakta internet bağlatmak isteyenler bağlatamıyor. Çünkü Port yok, altyapı eksik deniliyor. Öğrencilerin uzaktan eğitim aldığı şu dönemlerde internetin önemi haliyle çok fazla belediyeye gelen talepler de ise bu işin altyapısı ve yatırım‘ı çok pahalı olduğu için hemen yapılamaz gerekçesi olmuş. Tuzla Belediyesi olarak derhal bu konu takip edilmeli tüm Tuzla Halkı, 17 Mahallesi‘nde de İstanbul‘da bir dünya başkentinde yaşadığını hissetmelidir. Anadolu Mahallesi ve kısmen Tepeören Mahallesi‘nde manya ile ilgili problemleri çok büyüktür. Bununla ilgili de bir an önce çalışmaların yapılması gerekmektedir. Akfırat Mahallesi‘nin yıllardır giderilemeyen kanalizasyon problemi, Postane Mahallesi çocukların oynayabileceği spor alanlarımız yok diyor. Okul eksikliğimiz var diyor vesaire bunun gibi birçok mahallemizi sayabiliriz”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.