Dolar 32,5259
%0.12
Euro 34,9324
%-0.11
Altın 2.439,530
%0.14
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

AKGÜN: ‘“1 SANTİM PARK ALANI VARSA İSTİFA EDECEĞİM’

  • İstanbul Gündemi
  • 19.10.2020 - 13:58

Konuyla ilgili meclise ve kamuoyuna bilgi vermek amacıyla söz alan Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Albatros bölgesinde belediyeye ait olan turizm lejantlı arsasının 29 bin 500 metrekare bir alan olduğunu, Albatros Park denilen alanın ise denize sıfır, turizm tesisleri alanının bulunduğu sağa ve sola devam eden 190 bin metrekarelik yer olduğunu belirtti.

 

36 yıldır görev yapan biri olarak, söz konusu parkı büyükşehre bağlı olmadıkları dönemde kendi elleriyle yaptıklarını belirten Akgün, arsanın 1965 ile 1987 yılları arasında, istimlak yoluyla ve belediyenin parasıyla alınarak Büyükçekmece Belediyesi’nin malı olduğunu söyledi.

 

Alanın 70’li yıllarda planının yapıldığını ve Bayındırlık İskân Bakanlığı tarafından 1979 yılında A projeye göre uygulama yapılır hükmü ile ‘ticaret turizm alanı‘ olarak tescil edildiğini ve emsalin ise sonsuz olduğunu belirten Akgün, 2007-2011 yılında İBB’ye gelerek, sonsuz emsalde inşaat yapmak istemediklerinin altını çizdi.

 

Açıklamalarını sürdüren Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, şöyle devam etti.

 

“İlerde ihalesi söz konusu olabilir diye fazla inşaat yapılmasını önlemek amacıyla önce belediye meclisimizde karar aldık, İBB’ye geldik ve durumu Kadir Topbaş’a anlattık. 2011 yılında 3 emsal olarak onaylanan projenin işimize gelmeyeceğini söyledim. 2016 da yeniden İBB ye geldim ve 1.5 - 1.75 olarak turizm, ticaret, konut şeklinde onay istediğimi söyledim. 60’a 40 oranla emsal 1,5’a indirildi. Tam da seçim dönemine denk gelen zamanlarda Şehir ve Plancılar Odası dava açtı. Seçim dönemi olunca biz takip edemedik ve kaybettik. Bu kez plan iptal oldu ve yeniden 3 emsale döndü. Buna karşılık 2 ay önce İBB’ye gelip, 1.75 emsalle ortak ya da belediyenin imkânlarıyla ticaret, turizm, konut alanı yapılması için teklifte bulundum.”

 

Söz konusu arazinin hiçbir zaman yeşil veya park alanı olmadığını belirten Akgün, bir santim park alanı olduğunu ispatlayan olursa belediye başkanlığından istifa ettiğini ifade ederek “Bu arazi istimlak yolu ile ticaret ve turizm alanı yapılmak üzere, belediyenin parası ile alınmıştır.” dedi.

 

Tevfik Göksu’nun sosyal medyasında ‘Biz Büyükçekmece’nin müteahhitlere peşkeş çekilen yeşil sahanı kurtardık‘ ifadelerini kullandığını ve bu ifadelerin yanlış olduğunu vurgulayarak konuşmasını sürdüren Akgün, bir önceki oturumda Çekmeköy Belediyesi‘ne ait arazinin akaryakıt istasyonu yapmak için park alanından çıkarıldığını ve Şile’de de daha önce günü birlik alanı turizme, şimdi de  ‘turizm+konut’ imarına açarak belediyeye imkan sağlandığını, belki de doğru iş yapıldığını ama Büyükçekmece’ye gelince aynı imkanın verilmemesini eleştirdi.

 

‘EŞİT DAVRANIN’

 

46 yılını yerel demokrasiye vermiş bir siyasetçi olduğunu ifade eden Hasan Akgün, “Demokrasi oy çoğunluğu demek değildir. Demokrasi adaletli davranmak demektir, hukuk demektir, hepimize lazım olan ulvi bir kavramdır. Burası 16 milyon İstanbul halkına eşit hizmet vermek için halkın oyları ile görevlendirilmiş yüce bir meclistir.  Tavsiyem gelin birbirinizi kucaklayın, gelin bütün belediyelerimize eşit davranın. Gelin tartışmak yerine, İstanbul’u o beklenen büyük depreme hazırlayalım. Gelin İstanbul’un trafiğini ve halkın beklentilerini konuşalım.” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

BÖLGENİN İHTİYACI VE VATANDAŞIN TALEBİ

 

Konuyla ilgili söz alan İmar Komisyon Başkanı Ak Partili Yüksel Akyol, Akgün’ün bahsettiği dönemlerde de İBB’de olduğunu ve hiç kimsenin emsal düşürmek için geldiğini hatırlamadığını söyleyerek, bir donatı alanının imara açılması karşılığında etki mesafesi içindeki bir alanın donatı alanına çevrilmesinin mecburi olduğunu belirterek, “Çekmeköy’de sözü edilen alan eş değer alanlara ayrılmıştır” dedi.

 

Alanın bölgeye park olarak kazandırılmasının bölgenin ihtiyacı ve vatandaşın talebi olduğunu ifade ederek devam eden Akyol, “Bu dosya ilçeye gidip itirazla bize gelmesi gerekirdi ama ne hikmetse Ekrem Başkan da buranın imara kapatılmasına, park olmasına razı değil. Bunu da anlayamadık. Doğru iş yaptığımızın kanaatindeyim' diyerek konuşmasını tamamladı.

 

AK Partili Meclis Üyesi Hasan Bacıoğlu’da, Atatürk Mahallesi’nde bulunan toplanma alanının eksikliğine dikkat çekerek, 'Albatros Park alanı, Büyükçekmece‘nin geçmişidir, hafızasıdır. Bu alanın yeşil alana kalması doğru ve isabetli bir karardır. 40 bin nüfuslu iki mahallede böyle bir toplanma alanı olmaması da bir ciddi eksikliktir' dedi.

 

‘BÖLGEDE YÜKSEKLİĞİ DELEN TEK KURUM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIDIR’

 

Hasan Bacıoğlu‘na cevap veren Akgün,'1979 yılın Bayındırlık bakanlığı tarafından sonsuz emsalle verilmiştir. 3 emsalle 3 kez tescil edilmiştir. Oranın hafızasıdır ama planlarda bölgenin park sorununu çözecek otoparkta mevcuttur. İstanbul’da kişi başına 120 metre kare yeşil alan düşen tek ilçe Büyükçekmece‘dir. İstanbul’da toplanma yeri sorunu olmayan tek ilçedir ve kat yüksekliği, Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi 2,5 katı geçmeyen yatay yapılaşmayı şiar edinmiş tek ilçedir. Bölgemizde bu yüksekliği tek delen de Çevre ve Şehircilik Bakanlığıdır” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

Söz konusu olayın tamamı ile siyasi bir engelleme olduğunu belirterek konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, bir önceki gün park alanının akaryakıt alanına çevrildiğini, sosyal tesis alanının TÜGVA’ya genel merkez binası olarak satıldığının altını çizerek, “İBB AKP yönetiminde olsaydı geçerdi. Karar tamamen engelleme ve siyasi intikam girişimidir. Sebeplerinden biri İBB’yi Ekrem İmamoğlu’nun almasıdır, ikinci eski İBB Başkanımızın karşısında Büyükçekmece’yi yeniden Hasan Başkanımızın almasıdır” dedi.

 

CHP’Yİ YEŞİLE DÜMAN İLAN EDEN BİR MUHALEFET VAR BURADA

 

İmar komisyonunun kendisini idarenin yerine koyarak karar aldığını ve böyle bir yetkisinin olmadığını söyleyerek eleştirilerini sürdüren Balyalı, “İmar komisyonu önlerine gelen raporda teknik bir sorun varsa gidererek evet ya da hayır der. Ben böyle yapmıyorum demeye hakkı yoktur” diyerek devam etti.

 

“Son 1 aydır CHP’yi yeşil alan düşmanı ilan eden bir muhalefet var burada” diyen Balyalı, “Ali Sami Yen Stadyumu’nun olduğu yerde rezidanslar yükseliyor. Koru Florya isimli binaların olduğu yer donatı alanıydı ve damat aldı. Yeşili seven arkadaşlar Yassı Ada’yı düm düz etti. Tema Parkı kim bu hale getirdi? Dünyanın cenneti Kaz Dağları’na altın madeni ruhsatını veren de, İstanbul’un incisi Kuzey Ormanları’nda milyonlarca ağacı kesen de yeşili seven AK Parti’dir. 23 bin metrekarelik deprem toplanma alanı ve üzerinde uluslararası gençlik merkezi olan yeri Spor Bakanlığı aldı. Kartal Soğanlık’ta imara açılan park. Bunun gibi yüzlerce mesele var geçmiş dönemde ve tüm bunların altında yeşili seven AK Parti var. AK Partili belediye getirseydi sorun olmazdı ama CHP’li ya da İBB’nin teklifi olunca ret veriyorsunuz, sonra da engelleme yok diyorsunuz” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

Balyalı’ya cevap veren İmar Komisyon Başkanı AK Partili Yüksel Akyol, kendilerini idare yerine koyup plan yapmalarının söz konusu olmadığını, planı meclisin yaptığını ve yetkinin de mecliste olduğunu hatırlatarak, “Planı idare değil meclis yapar. Biz Büyükçekmece’yi konuşuyoruz, siz konuyu nerelere getiriyorsunuz. Bilseydik hazırlıklı gelirdik” diyerek Tema Park’ın kapatılan taş ocağının yerine yapıldığını, Türkiye ve İstanbul’a dikilen ağaçların, Cumhuriyet tarihinden fazla olduğunu belirterek, “İBB Meclisi 2007 yılında ilk olarak kamusal alanlarda emsal 3 kararı alıyor. Ertesi gün nasıl oluyorsa komisyon başkanı söz alıp, kamuya ait alanlar olarak düzeltilmesini talep ediyorum diyor ve burası emsal 3 olarak bu şekilde imara açılıyor” dedi.

 

Karşılıklı tartışmaların yaşandığı toplantının sonunda, MHP ve Ak Parti’nin çoğunluk oyu ile Albatros Park’ı, ‘park alanı’ olarak tescillendi.

 

SELVİ SARITAÇ - İSTANBUL GÜNDEMİ

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.