Dolar 32,4485
%-0.08
Euro 34,7187
%-0.04
Altın 2.499,020
%0.58
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

AK PARTİLİ KAYNAR: ‘İHALE USULLERİNİN İNCELENMESİ GEREKİR’

  • İstanbul Gündemi
  • 18.09.2020 - 16:48

Büyük İstanbul Otogarının ‘Yap-İşlet-Devret‘ modeli ile özel bir şirket tarafından yapıldığı, kanuni süresi dolduktan sonra İBB‘ye devir edildiği, sonrasında aylık kazancının ortalama 30 milyon olduğu söylendiği halde, İBB‘ye devir edildikten sonra Boğaziçi A.Ş tarafından yıllık 27 milyona işletildiği gibi konuların görüşüldüğü İBB Meclisi Eylül ayı 2. toplantısında, tapu tahsis belgesi olduğu halde mağdur edilen işyeri sahipleri de gündeme geldi.  

 

Büyük İstanbul Otogarının hukuki durumunun bir kenara bırakılarak vizyon yarışına girildiği meclis toplantısında, Hukuk Komisyonu Başkanı Ak Partili Muhammet Kaynar,  'Belediyeye ait otogarda bulunan 168 yazıhane, 2 bin dükkan, 2 adet benzin istasyonu ve otelin şu anda kim tarafından işletildiği, hangi usulle ihaleye verildiği, ihale usullerine uyulup uyulmadığının incelenmesi gerekir. Yani büyük lafların arkasında başka şeyler olabilir' sözleri mecliste tartışmalara neden oldu. 

 

“REKLAMLARA BAKINCA ZANNEDERSİN Kİ YENİ OTOGAR YAPILMIŞ”

 

Esenler Otogarının Bayrampaşa Kaymakamlığı tarafından, işletme süresi biten şirketten alınarak, İBB‘ye devrinin gerçekleştiğini, buna istinaden billboardlara ve üst geçitlere asılan ilanlarda, 'İstanbul Otogarı artık hepimizin', 'Büyük Otogarı şehrimize kazandırdık' gibi ifadelerin kullanıldığını ve İBB Sözcüsünün de zaman zaman bunu faaliyet olarak paylaşıp Ekrem İmamoğlu’nu etiketlediğini ifade eden Kaynar, 'Yapılan reklamlara bakınca zannedersin ki yeni bir otogar yapılmış' ifadelerini kullanarak Esenler Otogarı‘nın hukuki sürecini anlattı. 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hukuk Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, açıklamalarına şöyle devam etti: 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği arasında Sayın Bedrettin Dalan’ın başkanlık döneminde ‘Yap-İşlet-Devret‘ modeli ile yapılmış bir sözleşme var. Sözleşmeye göre otogarı dernek yapacak, inşaat faaliyetlerinin başlamasından itibaren 25 yıl boyunca işletecek ve sonrasında İBB ye devredecek. Bedrettin Dalan ve Nurettin Sözen’in başkanlık yaptığı dönemlerinde projede ve sözleşmede çeşitli revizyonlarda yapılmıştır. 1987 yılında dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve Dernek Başkanı Cemal Ulusoy tarafından 28 Aralık 1987 tarihinde imzalanan sözleşme doğrultusunda taşınmazın tapusuna tesisin işletmesine ilişkin 05.05.94 tarihinden başlamak ve 05.05. 2019 yılında bitmek üzere 25 yıllık intifa hakkı düzenlenmiştir kaydı da düşülmüştür. Proje değişiklikleri nedeniyle 19.12.1990 tarihinde faaliyete başlaması gereken tesis 05.05.1994 tarihinde Cumhurbaşkanımızın belediye başkanı olduğu dönemde hizmete girmiştir. Açılışına Sayın Bedrettin Dalan ve Nurettin Sözen de katılmıştır. 1994 tarihinden 05 Mayıs 2019 tarihine kadar otogarın işletmesi sözleşme gereği 25 yıl ilgili dernek ve üyeleri tarafından kurulan şirket tarafından işletilmiştir. Sözleşmenin süresi, yerel seçimlerden hemen sonra 5 Mayıs 2019 tarihinde sona ermiştir. Sözleşmesi dolan otogarın tahliyesi Bayrampaşa Kaymakamlığı tarafından sağlanmış ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘ne teslim edilmiştir. Yani otogarın İBB’ye geçişinin Sayın İmamoğlu’nun başkan seçilmesi ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Kamuoyuna yansıtılanın aksine yasal süresi dolmuş ve sözleşmenin ‘DEVRET‘ bölümü bu zamana denk gelmiştir. Otogarın hukuki olayı budur' 

 

“BÜYÜK LAFLARIN ARKASINDA BAŞKA ŞEYLER OLABİLİR”

 

İBB‘ye yapılan devrin ardından, belediyenin otogara bakım ve tadilat yaptığının doğru olduğunu ama otogarda bulunan 168 yazıhane, 2 bin dükkan, 2 adet benzin istasyonu ve otelin şu anda kim tarafından iletildiği, hangi usulle ihaleye verildiği ve ihale usullerine uyulup uyulmadığının incelenmesinin gerektiğinin altını çizen Kaynar, 'Yani büyük lafların arkasında başka şeyler olabilir” diyerek devam etti.

 

“AYLIK KAZANCI 30 MİLYON OLDUĞU SÖYLENEN YER, YILLIK 27 MİLYONA VERİLDİ”

 

“Otogarda sadece otopark ve otogar işletmesi olmayıp 168 yazıhane, 2 benzin istasyonu, tamirhane, yedek parça satış istasyonu, elektrik, elektronik, deri, konfeksiyon, derici, ayakkabıcı, eczane, kırtasiye, kuyumcu ganyan bayi, noter ve çeşitli sektörlerden büro matbaa ve benzeri 2 bin dükkan vardır. Belediye tüm dükkanlar dahil tüm otogar iletmesini Boğaziçi A.Ş’ye yıllık 27 Milyon TL’ye vermiştir. Oysa aylık kazancının 30 Milyon TL olduğu ileri sürülmektedir' diyen Kaynar, mağdur olduğunu iddia eden ve sık sık kamuoyuna yansıyan yazıhane sahipleri hakkında da konuştu.

 

Boğaziçi A.Ş‘nin ilk kiralama hakkını yazıhane sahiplerine tanıdığı halde, tapu tahsis belgeli yerlerini alıp şu anda haklarını vermediklerini iddia ettiklerini söyleyen mağdurlarla ilgili konuşan Kaynar, “Seçim öncesi Ekrem İmamoğlu hak sahibi arkadaşlarla görüşmüş. Ama seçimden sonra dikkate almamış ve de kandırıldıklarını basının önünde beyan ediyorlar. Şimdi eski hali ile yeni halini kıyas yapacaksınız ama şu var ki; yapılan şey çevre düzenlemesi, tadilat ve tamirattır. Zaten yasal olarak işletmesi özel şirkette olan bir yere İBB‘nin yatırım yapması mümkün değildir. Özel işletmecinin süresi bitti, belediye devraldı.  ‘Büyük İstanbul Otogarını şehrimize kazandırdık‘ ifadesi, kendisinden önceki yöneticilere yapılan bir yanlıştır, inciticidir ve ayıptır' dedi. 

 

“ESKİ HALİ AK PARTİ, YENİ HALİ EKREM İMAMOĞLU VİZYONUDUR”

 

Konuyla ilgili konuşan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, otogarın eski ve yeni halinden bahsederek, 'Eski hali AK Parti vizyonunu, yeni hali İmamoğlu vizyonunu gösteriyor' diyerek devam etti. 

 

Otogarı suç örgütlerinin merkezi olmaktan kurtarıp, kütüphanesi de dahil olmak üzere düzenlediklerini ve bir kültür merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini ifade erek, 'Hukuki durumu Muhammet Bey’in anlattığı gibi olabilir. Biz fiili durumunu anlatmaya çalışıyoruz' dedi. 

 

“MAĞDURİYET ÖNCEKİ İŞLETMECİLERDEN KAYNAKLI”

 

İYİ Parti Kağıthane ve İBB Meclis Üyesi Suat Sarı da otogarda bilirkişi olarak görev aldığını, yapılan düzenlemeler sonrası giriş çıkış ücretlerinin düzenlendiğini, mevcut işletmecinin aleyhine açılmış onlarca dava olduğunu, otogarın altında terbiyesinin müsaade etmediği şeylerin sona erdiğini, İSPARK‘ın oradan bir gelir elde ettiğini ve otobüs şirketlerinin giriş çıkış ücretlerinin azaldığını, SRC belgelerinin denetlendiğini, tapu sahibi yazıhanelerin problemlerinin ise öncesinde işleten firmadan kaynaklandığını ifade etti.

 

“AK PARTİ’NİN VİZYONUNU ÜLKENİN GELDİĞİ DURUMA BAKARAK GÖREBİLİRSİNİZ”

 

Konuyla ilgili söz alan İBB Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, “Sıkılı yumruklarla tokalaşma olmaz” diyerek, otogarın ’Yap-İşlet-Devret’ modeli ile 25 yıl özel bir şirket tarafından işletildiğinin ve bu süreçte belediyelerin müdahale hakkının olmadığını ifade etti.

 

“AK Parti vizyonunu sahillere, yeşil alanlara, Avrasya’ya, Marmara’ya, Şehir Hastaneleri’ne, havaalanına ve ülkenin geldiği noktaya bakarak göreceksiniz” diyen Gökkuş, Metronun başlangıcını yapan dönemin başkanına teşekkür eden bir anlayıştan geldiklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımız belediye başkanı olduğunda metronun temelini atan belediye başkanını çağırarak açılışını yaptı. İş yapanı övmek, yükseltmek ve yüceltmek lazım evet ama siz otogar yeni yapılmış gibi anlatılıyorsunuz. Aldınız, yaptınız teşekkürler ama sıfırdan yapmadınız. Bu insanları algı ile yönetmeyin söylediğimiz budur” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

 

İSTANBUL OTOGARI ESNAFLAR DERNEK BAŞKANI DA KONUŞTU

 

Konuyla ilgili görüş bildiren İstanbul Otogarı Esnaflar Derneği Başkanı Şahap Önal, yeni dönemde iş yerlerinin yasal tebligat yapılmadan yıkıldığını ve sonrasında da ilâhe kanununa uygun yapılmayan kiralamalarla, otogarda yazıhane sahiplerine tanın tahsis hakkının, aynı haklara sahip olan işyerlerine tanınmadığını söyledi.

 

Boğaziçi A.Ş’nin binlerce işyeri sahibini perişan ettiğini de ifade eden Önal, 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin geçtiğimiz günlerde söz konusu iddialarla ilgili tespit ve araştırma yaptığını, kendilerinin de konuyla ilgili hukuki mücadelelerinin devam ettiğini belirterek, “CHP Genel Merkezi geçmiş dönemde Nurettin Sözen başkanlığında, otogarla ilgili araştırma yaptı ve bir rapor hazırladı. Yani Genel Merkez de dahil Ekrem İmamoğlu tüm süreci biliyor ama hazırlanan raporu tanımadı ve çöpe attı. Üstelik CHP’li olduğum halde, bugün hak sahiplerine sahip çıkan AKP. AK Parti Grubu’na teşekkür ederken, seçtiğim ve seçilmesi için gece gündüz çalıştığım Ekrem İmamoğlu’nu, ekibini ve bu günkü CHP Grubunu kınıyoruz” dedi.

 

Selvi Sarıtaç - İstanbul Gündemi

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.