Dolar 32,4774
%0.5
Euro 35,0075
%-0.16
Altın 2.328,740
%0.36
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

AHMET DUMAN: 'BU DÜŞMAN GÖZLE GÖRÜLEMİYOR, KULAKLA İŞİTİLEMİYOR'

  • İstanbul Gündemi
  • 24.02.2021 - 13:27

‘Temennimiz bir an önce normalleşme sürecine girmek’ diyerek cümlesine başlayan inşaatçı İşadamı Ahmet Duman, şöyle devam etti: “Yakın zamanda bu tür şeylerin düzeleceği söylense de bana göre önemli olan hastalığın bertaraf olması, bugün dükkanınızı açsanız da bir şey kazandırmaz çünkü bir yerden kolladığımız üç günde yeniden eski düzeye gelebiliyor.” dedi.

‘GÜNDE 10 KİŞİNİN GELDİĞİ YERE HAFTADA 3-5 KİŞİ GELİYOR’

Konuşmasının devamında pandemi öncesini ve sonrasını da karşılaştıran Duman, ‘fark yüzde yüz’ dedi. Duman: “Yani pandemi öncesi ile pandemi sonrasını karşılaştırdığımızda kaybımız yüzde yüzü buluyor. Şimdi günde 10 kişinin gelip gittiği bir yere haftada üç beş kişi anca geliyorsa insanların mecbur kalmalarından dolayı oluyor. Yasaklarında gelmesiyle kimse kendini tehlikeye atmak istemiyor, dışarı çıkmıyor. Şimdi ortada bir kriz var. İnsanların imkanı olan yatırımı düşünen adam ne yapıyor? Bekliyor, ne alacağım ne vereceğim diyor. Onun için o ara sirkülasyonlara yel vuruyor. Şu an bunun acısını daha insanlar hissedebilmiş değil, şu an birikimleriyle ayakta durmaya çalışıyorlar ancak bana öyle geliyor ki aslında 2021 sonlarında eğer böyle devam ederse pandemi’nin asıl etkisini göreceğiz.

‘PANDEMİ RESMEN AYRI BİR SAYFA AÇTI DÜNYA’YA’

“Biz inşaat sektörü olarak işimiz cumartesi-pazar günü sokağa çıkma yasağından dolayı aksayabiliyor. Yani baktığımızda ayın üçte biri eksik. Tabii bu ne demektir? Üç ayda bitecek bir işin otomatik 4 aya sarkması demek. İşte bu da zaman kaybına neden oluyor.  Mesela yine sekiz ayda bitecek bir iş, bir yıla sarkabiliyor. Burada zamandan kayıp var, cepten kayıp var. Örneğin, bir sokağa giriyorsun bakıyorsun sanki zannedersin top mermisi değmiş gibi bütün caddeler bomboş, fiziki savaşlarda kepenkler bile kapanmamışken, bu kadar durgunluk olmamışken, pandemi resmen ayrı bir sayfa açtı dünyaya işte bu ne demek oluyor? Gözle görülmeyen bir düşman, savaşlarda bile en azından her yerin açık olduğunu görebiliyoruz. Ancak karşımızda ki öyle bir düşman ki ne gözle görülebiliyor, ne kulakla işitilebiliyor.” dedi.

‘DÜNYA’DA SİLAHSIZ, MERMİSİZ SAVAŞ VAR’

Desteği almanın giderlere yansıması noktasında minimumda kaldığını belirten Duman, bu konudaki düşüncelerini şöyle aktardı: “Devlet ne kadar destek çıkabilir? Bin lira gibi bir para ile kiraya destek var. Peki siz dükkan kiraları ne kadar olduğunu biliyor musunuz?  Bin lira olan da vardır, 100 bin lira olan da vardır. Hattan 1 milyon lira kirası olan da vardır. Bugün bir ev kirası bile en az 2 bin liraysa ki biliyorsunuz istanbul‘da artık 2 binden aşağıya kira yok, bir iş yerinin kirasını da 2 katına vursak, dört bin eder. Yani bin lira ile o kira ödenir mi? Artı bir de o işletmenin çalışanları var. Devlet yarısını verse bile 10 kişi çalışanın 20 bin lira gideri olduğunu varsayalım. 10 bin lirasını devletten aldı, peki kalan 10 bin lirayı nereden bulacak, nereden kapatılacak ki, sigortasını vesairesini saymıyorum bile.

İnsanlar şu an 3. Dünya Savaşı‘nı yaşıyorlar ama farkında değiller. Dünyada silahsız, mermisiz savaş var. Şimdi bunlara baktığımızda, normal görmekten başka bir durum yok çünkü virüs terörü var. Karşıdan biri taş atsa kendimizi kollayabiliriz, biri saldırsa kendimizi muhafaza edebiliriz ancak ortada görünmeyen, kendimizi savunamayacağımız bir terör var.” diye konuştu.

‘EN GÜZEL SAVUNMA MASKE MESAFE VE TEMİZLİK KURALIDIR’

Ekonomik açıdan olumsuzlukların yanında olumlu şeylerinde olduğunu belirten Duman, eskiye nazaran işlerin daha iyi seviyelere geldiğini söyledi: “Eskiye nazaran pandemi’nin ilk zamanlarına göre şu an karşılaştırma yaptığımız da küçük de olsa bir düzelme var. Buradan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum, maske-mesafe ve temizlik kurallarına hijyen kurallarına dikkat edelim. İnsanlar kendilerini bu illetten korumak için yapabilecekleri en güzel savunma maske-mesafe ve temizlik kuralıdır. insanlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.” Diyerek cümlesini tamamladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.