Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde işçi barışı için seslendiler!

  • İstanbul Gündemi
  • 02.09.2021 - 21:02

TİS hakları, belediyede yaşanan sıkıntılar ve hak arama mücadelesinde yer alan işçilerin çıkarılması gibi nedenlerle yaklaşık 3 yıldır aralıklı eylemlerini sürdüren Bakırköy Belediyesi çalışanları, meydanda kurdukları direniş çadırının 10. gününde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesi konuşan Disk Genel İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, adaylığında nutuklar atan Başkan Kerimoğlu’nun, devamında ise herkesi kandırıldığını anladıklarını söyledi.

Yaklaşık 3 yıldır yapılmayan toplu sözleşmeleri, artan hak kayıpları, kısa çalışma ödeneği, eşit işe eşit ücret adı altında maaşların düşürülmesi, sendikal faaliyetlere katıldığı gerekçesiyle işçi çıkarılması, yemek paralarının 5 liraya düşürülmesi, giyinme soyunma kabinlerinin olmaması, yazlık kışlık kıyafetlerinin olmaması ve yeterli ekipmanları olmadığı gerekçesi ile yıllardır hak arama mücadelesini sürdüren işçiler, Bakırköy Meydanı’nda kurdukları ‘Direniş Çadırı’nın 10. gününde yaptıkları basın açıklamasıyla, hem yöneticilere hem de vatandaşlara seslendi.

“KAVGAMIZ İNSANCA YAŞAMA KAVGASIDIR”

Açıklama öncesi işçiler adına konuşan Sendika Başkanı Adil Çifti, 2018’in Nisan ayından beri evrensel hakkını kullanmak isteyen işçilerin adliye koridorlarında süründüğünü söyleyerek, emek mücadelesinin birinci unsuru olan ‘Toplu İş Sözleşmesi’ yapılmayan Bakırköy Belediye işçilerinin tek kavgasının insanlık kavgası olduğunu belirtti.

“EN BÜYÜK HAKSIZLIĞI YAPANLAR, ‘CUMHURİYET VE ATATÜRK’ SÖYLEMLERİNİ DİLİNDEN DÜŞÜRMEYENLER”

Mevcut siyasi iktidara karşı hak, hukuk, adalet diyen, ‘Atatürk ve Cumhuriyet’ söylemlerini ağzından düşürmeyen kişilerle Ankara’dan Maltepe’ye yürüdüklerini ifade eden Çiftçi, çalışanlara en büyük haksızlığı yapanların yine aynı kişiler olduğunu belirtti.

2019 yerel seçimlerinde Bakırköy Belediye Başkanı olarak atanan Bülent Kerimoğlu’nun adaylığı döneminde yaptığı konuşmaları hatırlatan Adil Çiftçi, “7 yıl önce bu meydanda adaylık açıklamasını yapan Kerimoğlu’nun attığı nutukları dinleyince sevinmiş, Bakırköy’e yenilik gelecek demiştik ama; yanılmışız, bizde kandırılmışız…” dedi. 

Adaylığında nutuklar atan Kerimoğlu’nun, devamında ise herkesi kandırıldığını anladıklarını söyleyerek devam eden Adil Çiftçi, “Evine ekmek parası götüremediği için utanan işçilerin yerine, asıl onları bu hale getirenler utansın” diyerek konuşmasını tamamladı.

HAK KAYBINA NEDEN OLAN EVRAKLARA ŞERH KOYDUĞU İÇİN İŞTEN ÇIKARILDI

Basın açıklaması öncesi Bakırköy Belediyesi’ndeki işinden “Hak kaybına neden olan evraklara ‘Yasal haklarımın saklı kalması kaydı ile imzalıyorum’ şerhi koyduğu için” işten çıkarılan Oğuz Sanem, “Bizler kendimizin, eşimizin, çoluk çocuğumuzun hayatını tehlikeye atarak en pis işleri yapanlar ve bunun karşılığında hakkımız dediğimizde işten atılanlarız. İnsanca bir yaşam talep ederken, eşitlik kisvesi adı altında ücretleri düşürülenleriz. Ellerini uzatmaktan imtina edecekleri işleri yaparken biz, kendileri makam odalarında keyif çatanların mobingine ve hakaretlerine maruz kalanlarız. Bizler herkesin insanca bir yaşam hakkı olduğuna inanan ve bunun için makam, mevki veya herhangi bir imtiyaz gerekmediğini savunan işçileriz” diyerek, insanı ve insanlığını önceleyen herkesi her Çarşamba saat 12:30’da yapacakları basın açıklamasına davet etti.

İŞTEN ÇIKARILMA YASAĞININ BİTTİĞİ GÜN İŞTEN ÇIKARILDI

Koronavirüs salgınıyla beraber Nisan 2020‘de başlayan işten çıkarma yasağının 1 Temmuz itibarıyla sona ermesiyle Bakırköy Belediyesi’ndeki işinden çıkarılan Nazife Toprak, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne denk gelen basın açıklamalarına, “Bizler yaşanır bir dünya talebi ile barışı haykırıyoruz” diyerek konuşmasına başladı.

Sendika olarak meydanda bulunma sebeplerini ve taleplerini yüksek sesle dile getiren Nazife Toprak,“Bakırköy işçilerinin anayasal hakkı olan toplu sözleşmeleri yapılsın. Ücretlerinde kesinti yaptığınız işçilerin ücretleri eski haline getirilsin. İşçiler üzerinde yapılan baskılara ve tehditlere son verilsin. Sendikalı olma hakkımıza saygı gösterilsin. Sorunlarımız masa başında çözülsün” dedi.

Bakırköy Belediyesi’nde yaşanan emek sömürüsüne ve işçi düşmanlığına karşı hafta içi her gün 11.00 - 17.00 saatleri arasında Bakırköy Özgürlük Meydan ında kurdukları direniş çadırında olacaklarını ve imza topladıklarını da söyleyen Toprak, eylem ve etkinliklerinin meydanla sınırlı kalmayacağını, emekçinin yanında olduğunu söyleyerek, emekçileri görmeyenlerin kapısına giderek de haykıracaklarını belirtti. Nazife Toprak, “Bakırköy Belediyesi işçilerinin sorununu çözülene kadar mücadelemiz büyüyerek devam edecektir.” diyerek açıklamasını tamamladı.

Selvi Sarıtaç / İstanbul Gündemi

 

 

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.