Dolar 32,4732
%-0.04
Euro 34,7458
%-0.65
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

BİLEN BERİ GELSİN!

Herkese selamlar. 

Daha önceki yazılarımdan birinde de bahsetmiştim, “Dünya tarihinde çok önemli bir döneme tanıklık ediyoruz farkındayım ama iyi mi ediyoruz kötü mü ediyoruz onu dilemiyorum, demiştim.

Son bir aydır yaşadığımız hadiselere bakılırsa da; dünya tarihinde görülmemiş bir izolasyon süreci yaşıyoruz. Konu tamamen tıbbi bir konu elbet ama sosyal ve ekonomik boyutu da hiç öyle yabana atılacak şekilde değil. 

Buradan sürecin başlangıç ve gelişim şekliyle ilgili hatırlatmalara girip de zaman kaybetmek istemiyorum. Ne bir bilirkişiyim, ne de uzman, sadece bu yazımda bu süreç ile ilgili zihnimi zorlayan bazı soruları sormak istiyorum.  

Her birey gibi ben de ilk günden beri süreci an be an takip ediyorum. Süreç ile ilgili çeşitli teoriler ortaya atıldı. insanlara çip takılacak diyeninden tutun da, dünya ekonomik sisteminin çökeceği, sürecin sonunda 90 yeni ülke çıkacağı; ABD’nin dağılıp bu yeni ülkelerin 45’inin ABD’nin dağılmasından ortaya çıkacağı, Dijital düzene geçileceği, 5G teknolojisinin bu süreç ile ilgili olduğu gibi bir sürü teoriler konuşuldu konuşuluyor. 

Hal böyle olunca aklımda deli sorular birikiyor. Hepimizin bildiği gibi, bu virüs ilk olarak Çin’in Wuhan kentnde ortaya çıktı. Wuhan mahvoldu, sonra dünyaya yayıldı. İtalya, İspanya başta olmak üzere Avrupa’nın tamamı kötü etkilendi, ABD perişan halde, Türkiye keza fena etkilendi sözüm ona dünya per perişan. İyi de Çin’in diğer eyaletlerinde neden yok? Pekin hadiseden bir İtalya kadar etkilenmiyor neden?  Salgının en önemli önleminin hijyen olduğu söyleniyor. Güney Asya ülkelerine baktığımızda hijyenin yanında geçmezler. Örneğin Hindistan. Nüfus bakımından dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi, Avrupa’daki vaka ve ölü sayısı Hindistan’da yok. 

Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş, Ocak ayında bir rahatsızlık geçirdiğini ve semptomların Covid-19 semtomları olduğunu söyledi. Bir çok kişi Ocak ve Şubatta grip yaşadığını ve 13-14 günlük sürelerde ağır semptomlarla bu süreci geçirdiğini söylüyor. Çapa Tıp Fak. Onkoloji Böl. Bşk. Yavuz Dizdar; “Biz bu salgını Ocak ve Şubatta geçirdik” diyor. 

Şimdi bütün bunları toplayınca ne oluyor diyorum. 

Biliyorum bu yazımda sizlerle bir bilgi paylaşamıyorum fakat kafam o kadar karışık ki; ben de soruyorum araştırıyorum, askıda kalan bir sürü soru var. Cevabı yok! Ne olup bittiğini bilen biri varsa lütfen beri gelsin.

Netice itibariyle devletin açıkladığı önlemleri önemsemekten, tedbirleri almaktan başka çaremiz de kalmıyor anlaşılan. 

Lütfen sağlığınıza dikkat edin ve bir an evvel şu süreci atlatalım.