Dolar 32,5589
%0.06
Euro 34,9528
%0.36
Altın 2.423,090
%0
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

Ümraniye Meydanı Suriyeli Muhacirlerin Kültür Şenliği'ne Ev Sahipliği Yaptı

  • İstanbul Gündemi
  • 05.05.2015 - 00:03

Vatanlarından uzakta yaşayan binlerce Suriyeli, Ümraniye Belediyesi'nin ‘Misafirlerimizin Davetlisiyiz' sloganıyla duyurduğu ‘Muhacir Suriyelilerin Kültür Şenliği'nde bir araya geldi. ...

Ümraniye Meydanında düzenlenen coşkulu etkinlikte Suriye kültüründen örnekler sergilenirken Başkan Hasan Can'ın yaptığı duygu dolu konuşma programa damgasını vurdu. 

2011 yılında çıkan iç savaş nedeniyle vatanlarını terk etmek zorunda kalan Suriyeli vatandaşların birçoğu Türkiye'nin farklı bölgelerinde çadır kentlerde yaşarken bir kısmı da büyük şehirlerde yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. 8 bin den fazla Suriyeli muhacirin yaşadığı Ümraniye'de evlerinden ve vatanlarından uzakta hayatlarını idame ettirmeye çalışan muhacirlerden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Ümraniye Belediyesi, ilçede bulunan 1000'den fazla aileye  yardım etmeye devam ediyor. Erzak, ekmek, kömür, soba, battaniye gibi temel ihtiyaçların yanı sıra Suriyeli çocukların eğitimleri konusunda da desteğini sürdüren Ümraniye Belediyesi, bu sefer Suriyeli muhacirlere ilişkin unutulmaz bir kültür şenliğine imza attı.

Ümraniye Meydanı'nda düzenlenen şenliğe; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın yanı sıra eşi Saliha Can, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Conkar, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, Belediye Başkan Yardımcıları Av.MahmutEminmollaoğlu, Mustafa Küçükkapdan, Mesut Özdemir, Türkan Öztürk, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor İşleri Müdürü Muhammet Kılıç, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Muharrem Balık, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Tosun, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. ŞihabettinFarfur, Suriye Çiçekleri Okul Müdürü Samir Bekir, birim müdürleri, meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda Suriyeli vatandaş katıldı.

Ümraniye Meydanında kurulan etkinlik alanında Ümraniyelilere Suriye mutfağının vazgeçilmezi felafel, mütebbe, humus, şam tatlısı ve arap ekmeği ikram edildi. Yöresel kıl çadırda mırra (Arap kahvesi) ikram edilen etkinlikte minik Suriyeliler şişme oyun parkında şenliğin tadını çıkardı. Suriye çiçekleri okulu öğrencilerinin Kuran'ı Kerim tilavetleriyle başlayan programda Suriye'ye özgü kılıç kalkanlı folklor gösterisi seyircilerden büyük beğeni aldı. Suriye Çiçekleri adlı çocuk gösteri gurubunun okudukları ilahilerle devam eden programda Suriye'de yaşadıkları bombardımandan son anda kurtularak Ümraniye'ye göçmek zorunda kalan Ebrar Bekir'in göz yaşlarıyla okuduğu istiklal marşıyla duygu dolu anlar yaşandı.

Programın açılış konuşmasını yapan Suriye Çiçekleri Okul Müdürü Samir Bekir, Değerli misafirlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bugün burada bizi bir araya getiren ve özellikle okulumuza her türlü desteği yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'a ve Belediye Başkan Yardımcılarına teşekkür ediyorum. Bütün Müslümanlar kardeştir! Allah hem bu dünyada hem de ahirette bizlere sonsuz merhamet etsin. Rabbim Türkiye'yi ve tüm Müslümanları korusun” dedi. Ardından Okul Müdürü Samir Bekir, Başkan Hasan Can'a Hadisi Şerif yazılı bir tablo hediye etti.

Programda Türkiye için teşekkür şiiri okuyan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. ŞihabettinFarfur, Böylesine güzel bir programda bizleri buluşturan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ı tebrik ediyorum. Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun” dedi. Dr. Farfur, geçmişte olduğu gibi şimdi de biz Müslümanların arasına nifak tohumları ekmeye çalışıyorlar. Lakin Allah'ın izni ve iradesiyle bizler kardeşliğimizle tüm bu şer planlarını yok ettik. Bugün görüyoruz ki Türkiye'nin ve Ümraniye'nin yapmış olduğu bu yardımlarla siz Türk kardeşlerimiz Osmanlı devletindeki dedelerinizin yaptıklarının aynısını yapıyorsunuz ve bizlere kapınızı, aşınızı ve kucağınızı açıyorsunuz. Bizler başta T.C. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'a teşekkür ediyoruz” dedi.

AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Muharrem Balık, yaptığı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki güçlü Türkiye, kardeşliğin gereğini yaparak kapılarını Suriyeli kardeşlerine sonuna kadar açmıştır. İşte bu yüzden diyoruz ki; ülkemiz güçlü olursa, diğer ülkelerdeki mazlum kardeşlerimiz de güçlü olur. Bugün burada yaşadığımız programı sadece gördüğünüz kameralar kaydetmiyor. Bugünü tarih de kaydediyor! Bu organizasyon iki ülkenin kültür kaynaşmasıdır. Böylesine güzel bir programa imza atan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'a teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” dedi.

BAŞKAN HASAN CAN; TÜM ZULÜMLER BİTECEK VE GÜNEŞ DOĞACAKTIR”

Suriyelilerin yoğun olarak katıldığı şenlikte kalabalığa Arapça hitap eden Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can; Coşkulu kalabalığa seslenerek, Ey Suriyeli kardeşlerim; Ülkemize, İstanbul'a ve Ümraniye'ye hoş geldiniz. Siz bizim kardeşimizsiniz! Çünkü Allah Teâlâ kitabında şöyle buyuruyor; Muhakkak ki müminler kardeştir.” Bundan dolayı hepiniz Müslüman kardeşlerimizsiniz. Bugün siz Muhacirsiniz, bizde Ensarız inşallah. 100 yıl önce hepimiz bir memleketteydik. 100 yıl önce hepimizin vatanı birdi. Bundan dolayı siz ve biz yani hepimiz bir vatanın ailesiyiz. 100 yıl önce Çanakkale' de, Gelibolu'da ve Sarıkamış'ta tüm Müslüman ülkelerden; Halep, Şam, Bağdat, Yemen, Bakü, Kırım, Bosna ve Kosova, Gümülcüne, Trakya ve Anadolu'dan tüm Müslümanlar Çanakkale ve Sarıkamış'a gittiler. Hepinizin ataları bizimle Çanakkale'de ve her yerde cihat ettiler. Zafer için savaştılar. Bundan dolayı Çanakkale sizin ve hepimizin zaferidir. 45 gün önce Ümraniye Belediyesi olarak, Bosna Hersek'te programımız vardı. Çanakkale zaferi ile alakalı bir program yaptık. Çünkü Bosna'dan 15.000 kişi bu savaşa katılmıştı. Ve onların çoğu orada şehit olmuştu. Ve yine Halep, Suriye, Şam, Bağdat, Libya, Kahre ve Yemen'den tüm Müslümanlar bu cihadımıza katıldılar ve Rabbimizin huzuruna kavuştular. Yıllar önce bizimle beraberdiniz. Bugünde bizler sizinleyiz” dedi.

Bugün Suriyelilerin günüdür diyen Başkan Hasan Can sözlerine şu şekilde devam etti, İşte bugün Suriyelilerin Kültür Şenliği günüdür. 5 dakika önce hocamız bize Osmanlı Padişahları'nın zalimlere karşı zaferlerini anlattı. Ve bizde o atalarımızın torunlarıyız. İnşallah Suriye'deki, Ortadoğu'daki zulüm bitecek. Tüm zulümler bitecek ve güneş doğacaktır. Yıllar önce Kahire'ye gittim ve zalimlerin Şah'ın, Kral Faruk'un, Abdul Nasir'in mezarlarını gördüm. Mezarlarının başında onlara dedim ki; İşte geldim kalk ey zalim. Lakin kalkamadılar. Çünkü onlar zalim olarak öldü. Biz daima mazlumların yanındayız. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu sayesinde bu kardeşliğimiz daha da güçlenmiş oldu. Sizler bizim misafirimizsiniz. Ama bugün burada biz sizlerin misafiriyiz. Bizlere yemeğinizi, Mırra kahvenizi ikram ettiniz. Hepside çok lezzetliydi. Sizlere teşekkür ederim. Kapımız her zaman sizlere açıktır. Dileriz ki Suriye'de barış olur. Rahatlığa kavuşulur ve sizler memleketlerinize kavuşursunuz. Allahımislamı destekleyenlerin desteği ol. Müslümanlara ihanet edenleri, ihanete uğrat. Allahım Müslüman ordularını destekle. Allah'ım Suriyeli askerleri Esed'e karşı destekle. Allah'ım bu zulmü görüyorsun. Zulmün bitmesini dilerim. Kalplerimiz birdir. Allah buna şahittir. Hepiniz bizim kardeşimizsiniz” diyerek konuşmasına son verdi.

Muazzam bir programa şahitlik ettiğini dile getiren AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Conkar, Ümraniye'de 8 bin Suriyeli kardeşimiz var. Bunların bütün bilgilerini belediyemiz değerlendirmiş ve onlara kendi kültür evlerinde, Ümraniye Belediyesi'nin merkezlerinde eğitim imkânı sağlıyor. Suriyeli kardeşlerimizin, misafirlerimizin diğer ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da belediyemiz büyük gayret gösteriyor” dedi. Çalışmaları nedeniyle Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'a teşekkür eden Conkar, Bugün ise burada bir anlamda kültür buluşması tarzında Suriyeli kardeşlerimizle Ümraniyeli vatandaşlarımızın bir araya geldiği, Suriye kültürünün sergilendiği, Suriye yemeklerinin ikram edildiği güzel bir ortam var. Aynı zamanda bu program buradaki Suriyeli kardeşlerimizle Ümraniyeli vatandaşlarımızın kaynaşmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından şenlik alanında bir kez daha Arap şarkıları eşliğinde sahne alan özel kılıç kalkan gösterisi Suriyelilere coşku dolu anlar yaşattı. Program finali ise bir terör saldırısında hayatını kaybeden Suriye asıllı rahmetli yönetmen Mustafa Akkad'ın Arap oyuncularla çekmiş olduğu Çağrı/Risale filmi ile sona erdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.