Dolar 32,5034
%0.29
Euro 34,5447
%0.15
Altın 2.495,650
%0.5
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

NERMİN BEZMEN İLE RUSYA’DAN AMERİKA’YA HATIRALARA YOLCULUK

  • İstanbul Gündemi
  • 14.07.2020 - 16:01

Şişli Belediyesi tarafından düzenlenen, Dünya Gazetesi Kültür Sanat Editörü Faruk Şüyün’ün hazırladığı, ‘Hatırlara Yolculuk’ etkinliklerinin 12 Temmuz tarihindeki konuğu; ABD New Jersey yaşayan yazar Nermin Bezmen oldu. Program, Şişli Belediyesi’nin Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube hesaplarından canlı yayınlandı.

Nermin Bezmen’in hayat kesitlerine yer verilen programda, olağanüstü yaşam hikayesiyle Bezmen’in yazarlık kariyerine başlamasına vesile olan dedesi Kurt Seyit ve büyük aşkı Aleksandra Verjenskaya nam-ı diğer Shura’nın 1916’da Çarlık Rusya’sında bir baloda başlayan, 1917 Ekim Devrimi sonrası iltica ettikleri Türkiye’de devam eden destansı aşk hikayelerine de yer verildi.

KURT SEYİT VE SHRURA

1924’de Shura’dan ayrılması sonrası dedesi Kurt Seyit’in, anneannesi Mürvet Hanım ile evlendiğini sonrasında, annesi ve teyzesinin dünyaya geldiğini kısa bir süre sonra da ilk aşkı Shura’yı unutamayan dedesinin hazin bir şekilde intihar ettiğini anlatan Nermin Bezmen, “Tüm bu hikayeleri anneannemden dinleyerek Kurt Seyit ve Shrura romanını kaleme aldım. Dedem Kurt Seyit, Mirza Eminof‘un oğlu olarak servet ve unvanla doğmuştu. Yakışıklıydı, hırslıydı, cesurdu. Çar Nikola‘nın Muhafız Alayında genç bir Üsteğmen oluşu onu Bolşeviklerin ölüm listesine dâhil etmişti. Kaçarken getirdiği bir taka dolusu silahı Mustafa Kemal‘in Kuvayı Milliye’sine teslim ettiğinde, karşılık istemeyecek kadar gururluydu. Hayatına sıfırdan başlarken elinde kalan serveti, sadece gururu ve aşkıydı” dedi.

Programda kısa bir süre önce çıkan kitabı “Unutkan Aşk” tan da söz eden Bezmen, kitabının tamamen kurgusal olmasına rağmen, Alzheimer hastası olan romanın ana karakteri Maya’nın, son senelerini Alzheimer olarak geçiren annesinden izler taşıdığını da aktardı.

Eşi Pamir Bezmen’in vefatından sonra, oyuncu Tolga Savacı ile mutlu bir beraberliği olan Nermin Bezmen, her yıl mayıs ve kasım aylarında kitap fuarı, söyleşiler ve imza günlerine katılmak için ABD’den Türkiye’ye geldiğini, okurlardan büyük bir ilgi gördüğünü de sözlerine ekledi.

Her Pazar saat 14:00’de Şişli Belediyesi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan “Hatırlara Yolculuk” etkinliklerinde, sonraki haftaların konukları ise Sunay Akın ve Nevzat Çelik olacak.

NERMİN BEZMEN KİMDİR?

Nermin Bezmen, 1954 yılında Antalya‘da dünyaya geldi. Maçka İlkokulu‘nu bitirdi. Atatürk Kız Lisesi‘nde okurken, son sınıfta AFS bursuyla Amerika‘ya gitti. Dönüşte Sultanahmet Sevk ve İdarecilik Yüksek Okulu‘na devam ederek burayı 1974 yılında bitirdi. 1975 yılının Ocak ayında 21 yaşındayken, yanında çalıştığı 39 yaşındaki iş adamı Pamir Bezmen‘le evlendi. İki çocuğu oldu. 29 Ocak 2009‘da eşini kaybetti. Televizyon sunuculuğu, dergi yazarlığı ve halkla ilişkiler faaliyetleri yürüttü, geleneksel Türk sanatları ile ilgilendi. Kendi atölyesinde yetişkin ve çocuklara resim dersi verdi. Popüler edebiyat dalında rağbet gören kitaplar yazdı.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.