Dolar 32,5822
%0.33
Euro 34,7960
%0.18
Altın 2.509,000
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

NECİP FAZIL'A DAİR HERŞEY KONUŞULDU

  • İstanbul Gündemi
  • 15.05.2015 - 19:10

Küçükçekmece Belediyesi kültür-sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleşen Şiire Dair adlı programda bu ay üstat Necip Fazıl konuşuldu.

Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde Adnan Özer moderatörlüğünde gerçekleşen programa, şairler Oktay Taftalı, Ali Ayçil ve Mustafa Akar katıldı.

30 YIL ÖNCE MODERN ŞİİR YAZDI”

Necip Fazıl'ın çocukluğunu katılımcılara anlatan Ali Ayçil, Necip Fazıl tek erkek çocuk ve sanatçı özelliği de var. Eğitimin konusunda da hiçbir okulunu bitirmemiştir. Tabii ki bu durum üstün zekadan kaynaklanıyor. Necip Fazıl bütün bir hayat boyunca hem gençlik hayalleriyle hem de tasavvufla yaşadı. Necip Fazıl'ın şiirini ben annesine verilmiş bir söz olarak düşünüyorum. Paris'e dönünce ‘Kaldırımlar' şiirini kaleme alıyor. Modern şiir ortaya çıkmadan 30 yıl önce Necip Fazıl modern şiir yazmıştır” dedi.

BİZE AİT İKİ KRİTERİ ŞİİRİN İÇİNE SOKMUŞTUR”

Oktay Taftalı ise Necip Fazıl'ın şiir tanımından bahsederek, Şiir, mutlak hakikati arama işidir diyor Necip Fazıl. Şiirin günü birlik duyguların peşinde değil de kapsayıcı olanın peşinde olduğunu görüyoruz. Şiirin amacı burada Remzilik ve Sırriliktir. Yani kendini çabucak açmayan ve işaret edilerek gösterilen. Bize özgü bu iki kriteri Necip Fazıl sanatın içine sokmuştur” diye konuştu.

NECİP FAZIL'IN GÖZÜ KARA BİR TUTKUSU VAR”

Mustafa Taftalı da Necip Fazıl'ın Kaldırımlar şiirini yazdığı sırada karamsarlık yaşadığını kaydetti. Taftalı, Necip Fazıl'ın o dönem tüm eşyalarla bir sıkıntısı var. Necip Fazıl'ın gözü kara bir tutkusu var. O tutkusunu herhangi biri engellerse çok kızabilir. Bizim İslamcılık tercüme bir düşüncedir. Necip Fazıl bu düşünceyi değiştiriyor. İdeolojik bir döngüye dönüştürüyor. Tasavvufla tanıştıktan sonra eşyayla olan sorunu bitiyor ancak tabiî ki yine bazı şeylere itiraz ediyor” dedi. Programda ayrıca Necip Fazıl şiirleri de okunarak katılımcılarla paylaşıldı. Program sonrasında ise Küçükçekmece Belediyesi tarafından vatandaşlara karanfil dağıtıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.