Dolar 32,5965
%0.38
Euro 34,8334
%0.29
Altın 2.497,620
%0.53
Bist-100 9.465,00
%-0.62

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

İŞTE RÜZGR ENERJİSİNİN 7 FAYDASI

  • İstanbul Gündemi
  • 28.10.2019 - 14:49

Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgâr enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgâr enerjisinin sağladığı 7 önemli faydayı sıralıyor.

ABD Çevre Koruma Ajansının raporuna göre, insan kaynaklı sera gazı emisyonlarının en büyük kaynağı, enerji sektörü. ABD’de enerjinin yüzde 31,2‘sini üreten kömür, enerji sektörünün yarattığı karbondioksit emisyonlarının yüzde 70’e yakınını oluşturuyor. Çevreye emisyon gazı salınım oranı olmayan rüzgâr enerjisinden üretilen elektriğin üretimdeki payı ise Avrupa’da yüzde 14, Türkiye’de yüzde 7 oranlarında. Gelecekte dünyanın enerjisini yüklenecek olan rüzgâr enerjisinin faydalarının sadece çevreye salmadığı emisyon gazlarından ibaret olmadığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgâr enerjisinin sağladığı 7 önemli faydaya dikkat çekiyor.

1. TASARRUF SAĞLIYOR

Rüzgâr enerjisi ile ilgili yapılan birçok çalışma gösteriyor ki, rüzgâr enerjisi tüketicilerin parasını koruyor. Elde edilen elektrik üretim maliyetinin diğer kaynaklara göre ciddi derecede düşük olması tüketicilere önemli ölçüde ekonomik tasarruf sağlıyor.

2. ŞİRKETLERE KÂR SAĞLIYOR

Küresel çaptaki birçok şirketin elektrik alım sözleşmeleri imzalamasıyla, rüzgâr enerjisinin şirketlere sağladığı faydalar tescilleniyor. Sabit fiyatlarla uzun vadeli enerji arzı sağlamak isteyen birçok şirket rüzgâr enerjisine yatırım gerçekleştiriyor.

3. TEMİZ ELEKTRİK SUNUYOR

Rüzgâr enerjisinin gelişimi, kirletici olmayan bir enerji kaynağı sağlayarak iklim değişikliğinin önüne geçiyor. Fosil yakıtlarda olduğu gibi sera gazı emisyonu olmayan rüzgâr enerjisi, dünyaya tamamıyla temiz elektriği vadediyor.

4. İKLİM EYLEM PLANLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİNE OLANAK SAĞLIYOR

Dünya, küresel boyutta iklim değişikliği ile mücadele ederken, rüzgâr enerjisi temiz çevre için tüm uygun şartları sunmaya hazır duruyor. Ülkelerin sahip oldukları iklim eylem planlarında ilk sırayı rüzgâr enerjisi alıyor. Ekonomik daralmanın yaşanmadan çevreyi temiz tutmanın formülü rüzgâr enerjisinde bulunuyor.

5. ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI SAĞLIYOR

Rüzgâr enerjisi üretimi, yabancı ve geçici fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltıyor. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının sınırlılığı ve tekele dönüşmesi birçok ülkeyi dışa bağımlı hale getiriyorken rüzgâr enerjisi, enerjide bağımsızlığı temsil ediyor.

6. YENİ MESLEKLER, YENİ İŞ ALANLARI SUNUYOR

Sadece Avrupa’da 300 bine yakın istihdam sağlayan rüzgâr enerjisi, farklı meslek grupları ile de geleceğin mesleklerini içinde barındırıyor. Öte yandan ABD Çalışma ve İstatistik Bürosu’na göre en hızlı büyüyen mesleklerden biri, rüzgâr türbini teknisyenliği.

7. KIRSAL ALANLARIN GELİŞMESİNE OLANAK SAĞLIYOR

ABD ve Avrupa’da kırsal alanlara yapılan rüzgâr santrallerinin bölge halkını ve ekonomisini kalkındırdığı görülüyor. Rüzgâr enerjisinin sağladığı iş olanakları, çevreye ve yerel yönetimlere getirisi olan vergileri, kırsal alanlardaki ekonomik kalkınmayı da gerçekleştirebileceğini gösteriyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.