Dolar 32,3690
%0.16
Euro 34,9608
%-0.3
Altın 2.325,360
%0.21
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

İSTANBULKART AKILLI İSTANBUL’UN MERKEZİNDE OLACAK

  • İstanbul Gündemi
  • 07.12.2019 - 12:53

İBB’nin bilişim ile ilgili süreçlerini yöneten beş isim, 13. İstanbul Bilişim Kongresi kapsamındaki “Akıllı Şehirler” oturumunda bir araya geldi. Türkiye Bilişim Derneği ve Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen kongrede, oturumun moderatörlüğünü İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Erol Özgüner yaptı. Oturumun konuşmacıları ise BELBİM A.Ş. Genel Müdürü Yücel Karadeniz, İSTTELKOM A.Ş. Genel Müdürü Nihat Narin, İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Esat Temimhan ve UGETAM A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Edin oldu.

NARİN: ‘‘ALTYAPI YOKSA “AKILLI ŞEHİR” DE YOK’’

Oturumda ilk sözü alan İSTTELKOM A.Ş. Genel Müdürü Nihat Narin, İSTTELKOM A.Ş’nin “Akıllı Şehirler” için gereken temeli sağladığına değindi. Narin “Şehir yaşamının otomasyona geçmesine ya da ‘Endüstri 4.0’ın hayata geçmesine yardımcı olabilecek en önemli unsuru biz sunacağız.” dedi.

Narin “Yaptığımız işin önemini anlamak için Dünya’yı anlamamız gerekiyor. Dünyanın Telekom altyapısı yeni işlevler yükleniyor. Altyapının iyi ve mükemmel olması Telekom operatörleri için bir katma değer olmaktan çıktı. Bu işi artık altyapı şirketleri yapacak. Eğer altyapı yoksa ‘Akıllı Şehir’ de yok. Biz İBB’de Telekom altyapısının sağlıklı işleyebilmesi için bütün tecrübemizi ortaya koyacağız.” dedi.

TEMİMHAN: ‘‘İSTANBUL İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLADI’’

İkinci sözü alan İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Esat Temimhan, İstanbul için yeni bir dönem başladığını söyleyerek, “Bu yeni dönemde bizlerin görevi İstanbul halkının mevcut sorunlarına akıllıca çözümler getirmek, İstanbullulara dokunan çözümler geliştirmek şeklindedir.” diye ekledi.

İSBAK A.Ş. personelinin yüzde 10’unun AR-GE faaliyeti yürüttüğünü belirten Temimhan bu ekibin içinde yüksek lisanslı, doktoralı kimselerin de olduğuna değindi. Temimhan “Şehrin ihtiyaçlarına akıllıca çözümler üretmek demek ‘Akıllı Şehir’ anlamına gelir” derken bütün fikirlere açık olduklarını söyleyerek herkesi katkı sağlamaya davet etti.

KARADENİZ: ‘‘İSTANBUL KART 2020’DE GELİŞECEK’’

Temimhan’dan sonra sözü alan BELBİM A.Ş. Genel Müdürü Yücel Karadeniz, “İstanbul Kart bugüne kadar ulaşım kartı olarak kullanıldı. Biz bu ulaşım kartını şehrin yaşamının merkezine koyarak dönüştürüyoruz.” dedi. 20 milyon aktif İstanbul Kart olduğunu söyleyen Karadeniz, bu kartı sadece İstanbulluların kullanmadığını söyledi. Bu sayının Türkiye’nin en büyük bankasının kart sayısından bile iki kat büyüklükte bir sayı olduğunu anlatan Karadeniz İstanbul Kart’ın bugünkü değerinin 3 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Karadeniz’e göre 2020’nin ilk yarısında İstanbul Kart büyük marketlerde, kentteki cafelerde ve zincirlerde geçerli hale gelecek ve İstanbul Kart ile alışveriş yapılabilecek. Müze Kart ile de birleşmesi öngörülen İstanbul Kart’ın bir şehir kartına dönüşeceği dile getirildi.

EDİN: ‘‘NEYİN ÜSTÜNDEYİZ BİLMİYORUZ’’

UGETAM A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Edin, İstanbul ile ilgili gerekli ölçüde bilgiye sahip olmadığımıza değindi.Prof. Dr. Edin, “Tarihi yarımadada hangi borunun nereden geçtiği, borunun vanasının en son ne zaman bakımının yapıldığı bilinmez. Sonuç olarak da biz bugün neyin üzerinde oturduğumuzu bilmiyoruz. Deprem tarafında, doğalgaz ve su tarafında hangi risklerle karşı karşıya olduğumuzu bilmiyoruz.” derken envanterin çıkarılmasının önemine işaret etti.

UGATEM A.Ş.nin bu çalışmalar dışında eğitim faaliyetleri de yürüttüğüne değinen Prof. Dr. Edin yaklaşık 10 bin genç yetenek için “Genç Liderler Yetiştirme Programı” başlatılacağını duyurdu.

DR. ÖZGÜNER: ‘‘İSTANBUL’UN VERİSİ AÇIK HALE GELİYOR’’

Konuşmalar sonunda söz alan Dr. Özgüner bütün bu girişimleri yönetebilmek için bir “Büyük Veri” platformuna ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Şu aşamada İBB’de bu konu ile ilgili entegrasyonun sağlandığına dikkat çeken Dr. Özgüner sıradaki işin bu verinin anlamlandırılması ve sonrasında da çözümlerde kullanılması olduğunu söyledi.

Yeni dönemin petrolü, altını veri olarak değerlendiriliyor diyen Dr. Özgüner “Zemin İstanbul”da yürütülen bir çalışma ile İstanbul’un bu verisinin “Açık Veri” haline geleceğinin müjdesini de verdi.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.