Dolar 32,5576
%0.26
Euro 34,7677
%0.1
Altın 2.490,460
%0.24
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

BALIKLARI OLTALAR DEĞİL OBJEKTİFLER YAKALAYACAK

  • İstanbul Gündemi
  • 30.11.2019 - 14:03

Türkiye’ye yıllık 1 milyar dolar döviz kazandıran, “Haftada iki gün balık yaşam boyu sağlık” sloganıyla Türk insanının 8 kg. olan yıllık balık tüketimini 15 kg’a çıkarmayı hedefleyen Türk su ürünleri sektörü, ihracatın yıldızı konumundaki alabalık, levrek ve çipuranın popülerliğini arttırmak için Fotoğraf Yarışması düzenliyor.

Türk balıkçılığının tanıtılmasına ve gelişmesine katkı sağlamak, balıkçılığın yaygınlaşmasını ve balık üretimi ve tüketimi konusunda farkındalık yaratmayı hedeflediklerini belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, bu amaçla 2020 yılında ilkini gerçekleştirecekleri, “Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ESÜHMİB) Fotoğraf Yarışması”nı önümüzdeki yıllarda gelenekselleştirmek istediklerini kaydetti.

“Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılık önemli bir geçim kaynağı” diyen Kızıltan, “Türkiye’den ihraç edilen her dört balıktan üçünü Egeli balıkçılar ihraç ediyor. Balık ihracatımız yıllık 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. ESÜHMİB olarak Türk balıkçılığının tanıtılmasına ve gelişmesine katkı sağlamak, balıkçılığın yaygınlaşmasını ve balık üretimi ve tüketimi konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Yarışmamız ihracatta öne çıkan alabalık, levrek ve çipura çeşitlerini kapsayacak. Bu balıklarımızın yetiştirilmesinden tüketicinin sofrasına ulaşıncaya kadar ki tüm süreçler yarışma kapmasında olacak” şeklinde konuştu.

HAFTAYA İKİ GÜN BALIK YAŞAM BOYU SAĞLIK

Türkiye’de kişi başı balık tüketiminin 8 kg. civarında olduğuna vurgu yapan Kızıltan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun faaliyette olduğu dönemde kişi başı balık tüketimini 15 kg’a çıkarmak için okullarda balık ekmek şenlikleri düzenledik. İnsanda büyüme ve gelişimi destekleyen, kemiklerin dayanıklı olmasını sağlayan, merkezi sinir sisteminin gelişmesine yardımcı olan, zihinsel sağlığa olumlu etki eden, öğrenim başarısını, beyin gelişimini destekleyen, kan ve dolaşım sağlığının korunmasında etkili olan, kalp krizi ve felç riskini azaltan, kanseri önleyici etkisi bulunan, dikkat eksikliğini azaltan, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olan balığın daha fazla tüketilmesi ve kişi başı balık tüketiminin 15 kg’a çıkması için tanıtım çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

LEVREK 278 MİLYON DOLARLA İHRACAT ŞAMPİYONU

Türkiye, 2019 yılının Ocak - Ekim döneminde yüzde 7‘lik artışla 833 milyon dolarlık su ürünleri ihraç etmeyi başardı. Türkiye‘nin 2018 yılının 10 aylık dönemindeki su ürünleri ihracatı ise; 782 milyon dolar olmuştu. Su ürünleri ihracatında levrek 278 milyon dolarlık tutarla zirvede yer alırken, çipura ihracatı 242 milyon dolarla levreği takip etti. Alabalık ihracatı ise; 126 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

YARIŞMAYA BAŞVURACAKLARIN BİLMESİ GEREKENLER NELER?

Türkiye genelinde düzenlenen“Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ESÜHMİB) Fotoğraf Yarışması”na katılacak kişilerin @turkishseafood ve @egeihracatci Instagram hesaplarını takip etmeleri gerekiyor. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, Fotoğraf Yarışmasını Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu ile iş birliğinde düzenliyor.

Yarışmaya her bir yarışmacı en fazla 4 fotoğrafla katılma hakkına sahip olacak. Tüm Katılımcılar; TFSF’nin http://www.tfsfonayliyarismalar.org/ adresine üye olarak başvurularını 1 Şubat 2020 tarihine kadar yapabilecek. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal İhracatçılar Birliği Fotoğraf Yarışması‘nın birincisi 5 bin TL‘lik ödülün sahibi olurken, ikinci olacak isim 3 bin TL, üçüncü ise 2 bin TL para ödülü kazanacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.