Dolar 32,6188
%0.44
Euro 34,7266
%-0.02
Altın 2.514,770
%1.22
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

7. BOĞAZİÇİ FİLM FESTİVALİ’NDE AİDİYET COŞKUSU!

  • İstanbul Gündemi
  • 25.10.2019 - 19:07

İlk uzun metraj filmi Tuzdan Kaide ile övgü toplayan Burak Çevik’in dünya prömiyerini 69. Berlin Film Festivali’nde yapan Aidiyet filminin biletleri tamamen tükenirken, seyirciler de salonu tıka basa doldurdu. Kalabalık gösterimin ardından filmin yönetmeni Burak Çevik, başrolleri üstlenen Eylül Su Sapan ve Çağlar Yalçınkaya ile film ekibinin katılımıyla bir soru-cevap etkinliği gerçekleşti. Etkinliğin moderasyonunu ise sinema yazarı Gökşen Aydemir üstlendi.

FESTİVALİN EN ÇOK İLGİ GÖREN YAPIMLARINDAN BİRİ OLDU

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Kurumsal İş Ortağı TRT, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı ve Kurumsal İletişim Ortağı Türk Medya’nın destekleriyle gerçekleştirilen festival kapsamında seyircilerle buluşan film, festivalin en çok ilgi gören yapımlarından biri oldu. Festivalin Ulusal Yarışma bölümündeki filmler arasında son gösterim olan ve gerçek bir hikâyeden uyarlananan Aidiyet filmi, Open City Film Festivali’nden En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştı. 2003 yılında öldürülen 55 yaşındaki bir kadının cinayetini ele alan yapımda Eylül Su Sapan ve Çağlar Yalçınkaya başrolleri üstleniyor. Film, öldürülen kadının cinayetini planlayan öz kızı ve onun erkek arkadaşının ilk tanıştıkları geceye odaklanıyor.

Festivallerin yetiştirdiği yönetmenler kuşağının en genç temsilcilerinden biri olan yönetmen Burak Çevik; “Ben filmi çok deneysel bulmuyorum. Evet yapıyla biraz oynayınca ve film anlatma yollarını biraz değiştirince deneysel olabilir ama ben katılmıyorum. Bana belgesel mi, kurmaca mı, deneysel mi diye çok soruluyor.” diye belirtti.

ÇEVİK: ‘‘BENİM İÇİN GARİP BİR DENEYİMDİ’’

Filmin sürecinin ilk uzun metrajı Tuzdan Kaide’nin kurgu sürecinin bitişi ile başladığını belirten yönetmen Çevik, “O dönem Tuzdan Kaide’yi biraz geride bırakmak istiyordum. O dönem elime gerçek otopsi raporları, polis sorgu kayıtları geçti. Benim için garip bir deneyimdi. Çoğu mekânı kendi çocukluğumdan hatırlıyordum. İlk başta film yapma fikri yoktu, sadece o mekanları yeniden ziyaret etmek istiyordum. Anneannemin evine gittim ve apartmana giremedim. Kendime ‘Her ailenin bir trajedisi var, benimki de bu, çok da önemli değil’ diyordum, hayatımın o kadar da merkezinde olduğunu fark etmemiştim. Ancak o gün merdivenlerden çıkamadığımda öyle olmadığını fark ettim.” dedi.

O günden sonra filmin yapısını nasıl kuracağını düşünmeye başladığını belirten yönetmen, “Ben bir yönetmenim. Bir insanı yargılayacak kişi ben değilim. Bunu da filmde farklı türleri karıştırarak yaptığımı düşünüyorum.” diye belirtti. Çevik, seyircinin konumunu kaybettiği ve ne hissedeceğini bilemeyeceği bir film yapmasının amacının bu olduğunu belirtti.

Başrollerden birini üstlenen Çağlar Yalçınkaya, karakterlerle empati yapılamıyor olması konusundaki eleştiriye; “Bence Burak’ın da dikkat çekmeye çalıştığı taraf insanın hatalarla var olduğunun altını çizmek. Empati kurma konusu da buradan geliyor. Ya bir şeylerle empati kurmak istemiyoruz, ben de rolü oynarken empati kurmak yerine ikisinin arasındaki saf olan şeye odaklanmayı tercih ettim. Bu bıçağın iki yüzü gibi, insanın farklı tarafları var. Bu da konuyu empatiden sıyırıyor diye düşünüyorum.” dedi. Yalçınkaya empati kurabilmenin seyircinin temel beklentisi olduğunu ancak karakter hakkında nasıl hissedeceğinizi bilemediğinizde bunun çok zor olduğunu belirtti.

Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bir film 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü kazanacak. Gösterimlerin Atlas, Beyoğlu ve Kadıköy sinemalarında gerçekleştiği 7. Boğaziçi Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Kurumsal İş Ortağı TRT, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı ve Kurumsal İletişim Ortağı Türk Medya’nın destekleriyle gerçekleştirildi.

7. Boğaziçi Film Festivali’nin ödül töreni bu akşam gerçekleştirilecek. Bu yıl Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda bir film 100.000 TL değerindeki Altın Yunus ödülünü kazanacak. Mahmut Fazıl Coşkun’un başkanı olduğu ve oyuncu Cemre Ebuzziya, senarist, sanat yönetmeni ve fotoğrafçı Ebru Ceylan, yazar Mustafa Çiftçi ile oyuncu Nalan Kuruçim’den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi yılın en iyi yerli filmini seçecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.