Dolar 32,3270
%0.24
Euro 35,0727
%-0.14
Altın 2.298,020
%0.9
Bist-100 8,99
%2.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Player yükleniyor...

23 YILDIR DEVAM EDEN BİR LEZZET YOLCULUĞU

  • İstanbul Gündemi
  • 09.10.2019 - 11:53

Çıtır çıtır lezzeti ve ağızları sulandıran şerbetiyle en sevilen hamur tatlılarından biridir tulumba tatlısı... Hemen hemen her yaştan insanın severek tükettiği geleneksel bir lezzet olan tulumba tatlısı dendiği zaman ilk akla gelen yer ise, bütün tulumbacıların toplandığı Eyüpsultan’ın Alibeyköy Mahallesi’dir.

Makedonya‘nın Gostivar şehrinden Eyüpsultan‘a 1988 senesinde göç eden Üzeyir Tahiroğlu tarafından 1996 yılında açılan dükkân şimdilerde oğlu Abdulkadir Tahiroğlu ve yeğeni Süleyman Biçer tarafından işletiliyor.

TAHİROĞLU: “BALKAN TULUMBASINI İLK BİZ YAPTIK, SONRA MEŞHUR OLDU”

Babasının 15 yaşındayken Makedonya‘da tulumba tatlısı ve dondurma yaptığını söyleyen Kadir Tahiroğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: 'Babam Makedonya‘da yaşarken uzun yıllar tulumba tatlısı ve dondurma yaptı, daha sonra bir dönem devlet memuru olarak çalıştı. İstanbul‘a göç ettikten sonra bu işi yapmak hep aklımızda vardı ama maddi imkanlardan dolayı uzunca bir süre kısmet olmadı. Daha sonra Allah kısmet etti ve 96 senesinde bu dükkânı açtık. Burada bizden önce de tulumbacılar vardı ama Balkan Tulumbasının ilk biz yaptık ondan sonra da zaten meşhur oldu.'

'TULUMBAMIZIN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ GÜNLÜK VE HAFİF OLMASI”

İstanbul’un farklı ilçelerinin yanı sıra, şehir dışından da birçok insanın bu lezzeti tatmaya geldiği Meşhur Balkan Tulumbacısı‘nın en büyük özelliği, ise tulumbalarının hafif ve günlük olması. “Bizim dükkândan her sabah 07.30 ile 08.30 arası tulumba çıkar diyen Tahiroğlu şöyle konuştu: “Sabah namazından sonra gelir dükkânı açarım. Bizim tulumbanın en büyük özelliği günlük ve hafif olmasıdır.  Tulumbayı günlük olarak satarız, ertesi güne bırakmayız. İşin durumuna göre yenisini yaparız. Satılmayan tulumbaları ise kurslara veriyoruz. Kesinlikle glikoz kullanmıyoruz. Glikoz kullanırsanız o tulumba üç gün bozulmaz. Eğer yediğiniz tulumba midenizi yakıyorsa onda glikoz kullanılmıştır. Bir de fiyatımız çok uygundur. Herkes yesin diye kilosunu 18 TL’den satıyoruz; mecbur kalmadıkça da zam yapmıyoruz. Kargo ile göndermemiz için de çok talep var ama tulumba hamurlaştığı için o işe hiç girmedik.’’

'ŞUBE AÇMAYI HİÇ DÜŞÜNMEDİK”

İlgi görmesine rağmen 23 yıldır aynı yerde hizmet verdiklerini ve şube açmayı hiç düşünmediklerini sözlerine ekleyen Kadir Tahiroğlu, 'Biz ismimizi tescil ettirdik ama hala kullananlar var. Bizim Alibeyköy‘den başka bir yerde şubemiz yoktur. Şube açmamız için çok teklif geldi ama babamla ben ilk günden beri başka yerde şube açmayı hiç düşünmedik. Biz bir dükkanla zor uğraşıyoruz diğerleriyle nasıl uğraşalım. Öyle dedikleri gibi tonlarca tulumba satmıyoruz. Zaten istesek de satamayız, o kadar büyük kapasitemiz yok. Bir de aynı tadı korumak istiyoruz.” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.